Reklama

Reklama

Nepříčetná

  • USA Unsane (více)
Trailer 1

Po traumatickém zážitku se stalkerem, ze kterého se ještě úplně nevzpamatovala, se Sawyer Valentini (Claire Foy – TV seriál The Crown) ocitá v psychiatrické léčebně. Jen chvíli po nástupu do přísně střeženého ústavu zachytí pohled místního zaměstnance, o kterém je přesvědčená, že patří muži, jenž ji pronásledoval. Ale byla to skutečnost, nebo pouhá iluze? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (200)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Chápal bych, že chce můj oblíbený režisér Steven Soderbergh natáčecím stylem zachytit tíživost oné situace, do které se božská Claire Foy dostane, ovšem tím, že film točil na svůj mobil mi celkem zkazil zážitek ze sledování. Až do konce jsem si nezvykl na podivnou formu a rozlišení. A co se týče příběhu, ani to mě extra neuchvátilo, pro mě tedy zatím nejslabší Soderberghův kousek, co jsem měl tu čest doposud vidět. A nejvíce mě zaujalo, že se hlavní hrdinka jmenuje Sawyer. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pátý film, který jsem od Soderbergha viděl a první čtyřka. A to předeevším proto, že jsem byl skutečně zneopokojen. Jako by se mi pojem (problém) příčetnosti začal s přibývajícím věkem jevit významným. Nejenže jsem okamžitě našlápl na parketu paní Sawyer Valentini, ale jsem ochoten hájit její zájmy (představy, záměry, cíle...). Kontext ovšem vidím daleko širší. Nejde tu ovšem pouze o pojistné podvody léčebných ústavů, ale o individuum bojující za svojí integitu v rámci jakékoli organizovaném systému, případně jejich jakémukoli uskupení. Nepříčetné jednání je tu pouze otázkou času. Ten nastává tehdy, když člověk už není s to zkrotit své emoce a se stane nápadným. Na tomto pozadí je příběh psychopatického vraha a znepříčetněné dívky celkem bezvýznamný... Osobně tu však radějí prohlašuji, že jsem na nikoho u pultu nekřičel, s nikým se v otevřeném prostoru nebil, ani nijak na svoji přítomnost neupozorňoval. Pozn.: Jakou technologií byl film natočen je mi ovšem srdečně jedno. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Soderbergh sa opäť po Bubline (ale aj viacerých ďalších filmoch) vyjadruje k dnešnej spoločnosti prostredníctvom žánrového filmu (predtým detektívka, tentokrát triler). Scenár, ktorý by v iných rukách skončil ako čistokrvné, stokrát obohraté béčko, Steven ale nakrúca s výrazným artovým nádychom a bez potreby osloviť širšie vrstvy publika. Osamelosť, sebectvo, kariérizmus, sociálne médiá, ľahostajnosť, sexizmus, a v neposlednom rade aj ten zdravotný systém. Unsane môže byť ale pre priaznivcov trilerov sklamaním práve kvôli odťažitému spracovaniu, artoví snobi ho zase môžu odsúdiť kvôli predvídateľnej trilerovej schéme. Keď sa to ale skombinuje a natočí to Soderbergh svojim autorským štýlom, tak to na mňa funguje. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Opakuje, že si chtěla jen s někým promluvit, a že tam jednoduše nepatří. Jenže oni mají volné postele, pojišťovna cvaká, a tak se Claire Foy ocitá v psychiatrické léčebně, kde nepolyká jen pilulky, ale jde jí také o život. Protože ústav střeží i jedna nevyrovnaná troska, která byla zřejmě mnohokrát odmítnutá a která si nepřeje, aby se jeho oběť vrátila ke svému starému životu. Experimentátor Steven Soderbergh mezinárodně proslul jako jeden z vůdčích talentů nezávislého filmu 90. let, znovu využívá minimum prostředků a znovu vyvolává debatu o tom, kam kinematografii posouvá digitální éra. Neznamená to ovšem, že by ztratil něco ze svého filmařského instinktu, kdy rád redefinuje hranice. Navíc Foy hraje výborně. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečná věc, která mě hodně bavila (spíš thriller než horor - obecně nechápu, proč je na ČSFD jako horor označený pomalu každý druhý film, ačkoli s tímto žánrem nemá nic společného). Zpočátku jsem se k tomu stavěl trochu rezervovaně a přišlo mi to jako strašný psycho, který mi bylo skoro fyzicky nepříjemný sledovat (ta kafkovsky absurdní situace, kdy je nevinný člověk zčistajasna zavřený za zdmi nějakého ústavu, odkud se nemůže dostat, je asi moje nejhorší noční můra). Když jsem se v tom ale postupně konečně zorientoval a ten film naplno vyloží své karty, už mě to hodně bavilo, a někdy v poslední půlhodině mě už ten film naprosto dostal, a jeho závěr mě vyloženě nadchnul - napínavý děj končí přesně tak, jak bych si přál, aby končil. Claire Foy v hlavní roli je herecky velmi dobrá (jak mi byla nedávno protivná ve filmu První člověk, zde se mi hodně líbila), stejně tak ostatní herci nemají chybu, a když si z děje odmyslím některá ohraná klišé, nemám tomu v podstatě jinak co vytknout. Btw. že to bylo natočené na iPhone jsem se dočetl až zde po zhlédnutí filmu, sám bych to nepoznal, a nepřijde mi to nijak důležité. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Steven Soderbergh natočil celý film za 10 dní na svůj iPhone 7 Plus, a to v rozlišení 4K. Stal se tak prvním známým režisérem, který se k podobnému kroku odhodlal. (boni)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. února 2018 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)

Související novinky

Soderbergh se vrací do akce

Soderbergh se vrací do akce

05.02.2018

Začnou se hollywoodské filmy točit na iPhone? V nejbližší době to samozřejmě nehrozí, Steven Soderbergh si ale myslí, že pomalu míříme právě tímhle směrem. Co udělal proto, aby tenhle trend nastolil?… (více)

Reklama

Reklama