Reklama

Reklama

Hodný, zlý a ošklivý

  • Itálie Il buono, il brutto, il cattivo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hodný, zlý a ošklivý je klasickým westernovým příběhem o chamtivosti a pomstě uprostřed běsnění občanské války Severu proti Jihu. Podvodník, desperát a ošklivec Tuco (Eli Wallach) je hledaný ve čtrnácti okresech a na jeho hlavu je vypsaná odměna dvou tisíc dolarů. Má ale parťáka, hezouna Joea, zvaného Blonďák (Clint Eastwood), který vždy včas přestřelí provaz, na němž se ho chystá šerif pověsit a při společném útěku si rozdělí odměnu. Ovšem jen do dne, kdy jejich habaďůra přestane Blonďáka bavit a nechá Tuca uprostřed rozpálené pouště sedmdesát mil od nejbližšího města. Vzájemná pomsta je společným jmenovatelem jejich vztahu, ať jsou od sebe bývalí partneři jakkoliv daleko. Cesty osudu je však nakonec zase svedou dohromady v podobě nečekané zprávy o zakopaném pokladu. Každý z nich však zná jen polovinu tajemství, a tak chtě nechtě musí cestovat spolu. Stejnou stopu však sleduje i třetí muž, zlý Setenza, zvaný Krásnoočko (Lee Van Cleef), jemuž se té zajímavé informace dostalo také a on ji rozhodně hodlá prověřit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 441)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Na světě jsou dva druhy lidí, můj příteli. Ti, co mají na krku provaz a ti, co je odřezávají...... Svojou formou oveľa menej vydarené ako Vtedy na západe. Nemá to takú filmovú poetiku. Určite to je však podstatne dynamickejší western so zaujímavým príbehom a postavami. Videl som ho už však veľmi dávno, chcelo by to repete..... Hledám vlastníka toho koně. Je to vysoký blonďák, kouří cigáro a je to svině! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ona už jen příprava na závěrečný souboj, od doby, kdy se pánové konečně zastaví a než poprvé vystřelí, čítá půl třetí minuty. Epičnost, která hraničí s šílenstvím. Hodný Clint Eastwood nazývaný Blonďák, zlým je pistolník Krásnoočko s tváří Lee Van Cleefa a ošklivým temperamentní Tuco s ksichtem Eli Wallacha. Hledají zakopaný poklad, kdy každý zná kus svého tajemství, chovají se k sobě krutě, ovšem pořád je to nic v porovnání s brutalitou občanské války, kterou prostřednictvím bitvy o jeden most sledujeme. Jeden z vrcholů tvorby legendárního Sergia Leoneho, kterému se podařilo získat pořádnou finanční podporu velkého studia. Výsledkem bylo dlouhé a velmi náročné natáčení (Clint se pak odmítl upsat jeho další klasice Tenkrát na Západě), které z hlediska rozsahu, přístupu a ambicí platí za westernovou genialitu. K tomu je třeba přičíst Morriconeho melodie zadírající se pod kůži, jedinečnou kompozicí záběrů a ukázkovou práci s napětím. Jen teda netuším, zda budu mít někdy chuť se na to podívat znovu. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Druhý nejlepší western všech dob, alespoň v mém pomyslném žebříčku. Čím vícekrát se na tento film budete dívat, tím stále lepší a lepší se vám bude zdát. A tomu věřte zraje totiž jako víno. Ať už díky humoru, podařeným a nečekaným zvratům, nebo přímo díky ústřední trojici. Blonďákovi Eastwoodovi to dokonale sedne, jakoby se pro western už narodil. Krásnoočko Lee Van Cleef je fantastický padouch a Tuco (E. Wallach), je prostě nádherná a vtipná postava, které chvíli fandíte (protože nevíte s kým je a na jaké straně je), abyste ji vzápětí nenáviděli jak jen to jde. Toto vše jako celek, plus navíc opravdu krásná původní hudba od E. Morriconea, mě jednoznačně utvrzuje v hodnocení za 5*. Trvalý, hodnotný a jen tak nevyprchající filmový zážitek. Lahůdka.. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Pro fajnšmekry kteří se zabývají detaily ve filmech doporučuji velmi zajímavý článek na Neviditelném psu, který se zabývá různými chybami ve výzbroji v tomto filmu, kterých si neznalý divák nevšimne a je mu to vcelku jedno. Jde o článek Alberta Salického: 5.10.2004 Z MÉHO PODKROVÍ: Hodný, zlý, ošklivý a nedůsledný. http://pes.eunet.cz/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Agenore Incrocci, Furio Scarpelli, Luciano Vincenzoni, Sergio Leone .. Několik lidí se mi snažilo namluvit, že existuje ještě lepší western, než pro mě absolutní klenot žánru a kinematografie zároveň Once Upon a Time in the West. A tím že prý je vrchol „dolarové trilogie“ The Good, the Bad and the Ugly. Abych se nepřel neoprávněně, celou zmíněnou dolarovou trilogii jsem si sehnal a udělal si nějakých 390 minut času, abych došel k závěru, že král westernu je jen jeden a navíc ho znám už dávno! Ano, i přesto, že snímkům Pro pár dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý a ošklivý nechybí mnoho k filmové dokonalosti, nemohu jim v žádném případě dát vyšší hodnocení než 80-90%. Sergio Leone sice i zde parádně režíruje, dokáže natahovat scény (zejména ty finální) tak poutavě, drásavě a za doprovodu Morriconeho hudby jsou skutečně excelentní .. přesto je celkový dojem z filmů slabší než u již zmíněného božského Tenkrát na Západě. 90%. _______ Na světe jsou, ohledně GBaU vs. OUTiW, tři druhy lidí = Cival se plete ;-)) ()

Galerie (177)

Zajímavosti (108)

  • Zbraň se střenkami, na nichž je stříbrný had, je Colt Single Action Army 5 1/2" Artillery - .45 Long Colt. Tuto zbraň používá Clint Eastwood ve filmu Pro hrst dolarů (1964) a Pro pár dolarů navíc (1965). Ve filmu Hodný, zlý a ošklivý používá Colt Navy 1851, který má pouze stejné střenky rukojeti se stříbrným hadem, ale jinak se jedná o jinou zbraň. (Zdroj: ČSFD)
  • V období americké občanské války (1861-1865) nemohli Tuco (Eli Wallach) a Blonďák (Clint Eastwood) používat dynamit, ten byl vynalezen až v roce 1866. (gjjm)
  • Skutečné jméno Zlého (Lee Van Cleef), které se objeví v italské verzi filmu, je Sentenza (to znamená "Rozsudek"). V anglické verzi filmu (z níž vycházela ta česká) není nikdy použito. (gjjm)

Související novinky

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

23.11.2023

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration bude unikátní hudební událost s velkolepou produkcí, jejímž kurátorem je samotný Ennio Morricone. Pražský koncert se bude konat 6. dubna 2024 v O2… (více)

Zdigitalizovaní drsňáci se vrací na plátna kin!

Zdigitalizovaní drsňáci se vrací na plátna kin!

27.05.2012

V červnu se diváci mohou těšit na tři klasické perly stříbrného plátna s tématem „drsní muži“ – Rocky, Zjizvená tvář a Hodný, zlý a ošklivý. Všechny tři uvedené filmy bude možné vidět pouze během… (více)

Další Bruckheimerova akční pecka?

Další Bruckheimerova akční pecka?

16.02.2009

Není to vyloučeno. Obzvlášť když režisérem by měl být flexibilní Curtin Hanson, který před dvanácti lety oslnil stylovou kriminálkou L. A. – Přísně tajné. Zhruba stejně dlouho si Jerry Bruckheimer… (více)

Reklama

Reklama