Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

kobejn 

všechny recenze uživatele

Film, kterej chytne za (doplň dle libosti) už od první minuty a nepustí až do konce, parádní oslava mládí a všeho toho balastu co sebou nese a pak odnese. Ironií je, že to natočil člověk, kerej pak zbytek života věnoval jen točení stár wors a funny fact je, že k natočení tohodle ho vlastně postrčil Kopola. Nebejt toho, tak by možná Lukas ani todle nenatočil. Amerikan Grafíti to je one time life time job, film, kerej natočíš jen jednou za život, to je taky fakt. Ať to beru jak to beru, vychází mi z toho, že by Lukas stejně podobnej film už nebyl schopnej natočit, i kdyby chtěl. Je to generační výpověď. Co mě ale na tom filmu nejvíc fascinuje nejsou všechny ty silly teen dreams, kerý vodnese tájm, ale ty bjůtifl kalrs (of pikčr). Koukal sem, kdo dělal kameru a byli to nějací dva naprosto neznámí týpci, kerý pak už nic netočili, to mi příde naprosto strendž. V žádnym jinym filmu natočenym v 70. letech sem neviděl takhle sytý, jasný a krásný barvy jako hír. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Luxusní filmový zážitek. Tenhle film těží z bezstarostnosti života, z mládí, které se potřebuje také trochu vydovádět. A tohle přesně film Americké graffiti nabízí. Celý děj se odehrává během jediné noci v jednom menším americkém městečku, kdy se znudění mladí lidé bezcílně potulují v autech a jen tak si užívají života a mládí. A dokonale to funguje. A vůbec nevadí, že film nemá žádnou větší zápletku a je jen jakousi generační výpovědí. Tohle je totiž tak úžasný filmový zážitek, že vynechání jakéhokoliv většího konfliktu či zápletky mi vůbec nevadí. Dá se říci, že film je prostě velmi jednoduchý a může si ho užít každý. Já jsem si ho perfektně užil. A během filmu jsem vůbec nezkoumal, kdo hraje tu a tu postavu, jestli tam hraje někdo, kdo se poté proslavil. Já jsem si prostě připadal, jako bych sledoval reálné počínání reálných lidí, a nikoliv herce, kteří jen hrají podle nějakého scénáře. Prostě mi to připadalo jako realita. Tak perfektně byl tento film udělaný. Prostě vidět tuhle záležitost je zážitek na hodně dlouho dobu a George Lucas mi připravil opravdu excelentní filmový zážitek na nedělní odpoledne. Takže je to za pět hvězdiček. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že něco takového mohl zrežírovat George Lucas. Jeho jméno je již natolik spjato se sci-fi/fantasy, že je proti mysli si představit, jak Lucas natáčí komediální drama o poslední noci středoškolských frajerů ze 60. let. Nicméně nakolik mě tenhle film překvapil, natolik jsem si ho i užil. Tak nečekaně příjemný a zároveň kvalitní zážitek mi nebyl Českou televizí už značně dlouho dopřán. 8/10 ()

Redlum 

všechny recenze uživatele

Lucase prilis v lasce nemam, ale Americke graffiti se mi zkratka libilo. Neni to nic hlubokomyslneho, spise takova oddychova retro-komedie se skvelym "jukeboxem" starych vypalovacek. Pohled na mlade zacinajici herce a tvurce (Ron Howard, Richard Dreyfuss, Harrison Ford) take potesi. A dalsi plus filmu - at jsem se dival jak jsem chtel, nenasel jsem tam zadneho robota! Doufam, ze Lucas pri dalsi vlne renovaci svych del nesahne i po Americkem graffiti. Vsichni vime, ze by toho byl schopny. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Niekoľko osudov a minipríbehov mladých ľudí sa odohráva behom jednej noci. Príbeh síce neponúka nič prevratného, ale tá atmosféra, ktorá to dotvára je jednoducho fantastická. Ten film sa na nič nehraje je dokonalým obrazom svojej doby a atmosférou žije! Nagelované vlasy, krásne nablýskané autá a hlavne skvelé songy počas celého filmu vás vrátia do 70-tych rokov tak, ako máloktorý film. Film má výborné dialógy a najviac ma bavil cestný pirát, ktorý zbalil 13-14 ročnú, neskutočne ukecanú "sexi kočku". Počas sledovania som bol naladený na správnej vlne a jemne som si lúskal prstami do rytmu. Po tomto budete mať chuť oprášiť oldies hity. Pre mňa najlepší Lucasov film. 90%. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • Film se natáčel v exteriérech v kalifornském Modestu a San Rafaelu, kde si Lucas později vybudoval své filmařské impérium Skywalker Ranch. (Witta)
  • George Lucas kvůli tomuto filmu odmítl režii muzikálu Vlasy. (Karlos80)
  • Scéna po skončení závodu, kdy John mluví s Terrym, byla od Paula Le Mata a Charlese Martina Smithe čistou improvizací. Dialog se totiž původně měl natáčet ve zcela jiný den. (novoten)

Reklama

Reklama