Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

POMO 

všechny recenze uživatele

Mladosť, sranda, hormóny, autá, život pred sebou. Roztomilý pohľad do americkej mladosti 70-tych rokov. Skoro celý film sa zopár chalanov a dievčat preváža v autách po malom meste. Nostalgicky naivné, kultivované, príjemné. A historicky hodnotné. V koľkých filmoch môžme vidieť v jednej z hlavných rolí dnes veľkého režiséra Rona Howarda, alebo v roli frajerského rednecka mladé ucho Harrisona Forda? ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Že by Lucasova zpověď o jeho tehdejším mládí? Každý byl jednou mladý a dělal různé věci. Nicméně, krásně zachytil atmosféru doby, ve které se příběh odehrává, životní styl a svobodu. Stačila mu k to mu jedna jediná noc. Čerství maturanti řádí v jednom americkém maloměstě. To vypadá, že je na noční tahy zvyklé. Brázdí celou noc ulicemi, nabírají dívky, vysazují dívky a předvádějí se před nimi i se svými bouráky. Také by se tento film dal charakterizovat třemi slovy, auta, holky a rock and roll. To je myslím daleko více výstižné, než nějaké dlouhé rozepisování. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Niekoľko osudov a minipríbehov mladých ľudí sa odohráva behom jednej noci. Príbeh síce neponúka nič prevratného, ale tá atmosféra, ktorá to dotvára je jednoducho fantastická. Ten film sa na nič nehraje je dokonalým obrazom svojej doby a atmosférou žije! Nagelované vlasy, krásne nablýskané autá a hlavne skvelé songy počas celého filmu vás vrátia do 70-tych rokov tak, ako máloktorý film. Film má výborné dialógy a najviac ma bavil cestný pirát, ktorý zbalil 13-14 ročnú, neskutočne ukecanú "sexi kočku". Počas sledovania som bol naladený na správnej vlne a jemne som si lúskal prstami do rytmu. Po tomto budete mať chuť oprášiť oldies hity. Pre mňa najlepší Lucasov film. 90%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

U tohto filmu nemôžem byť objektívny. Lucas je iba o dva roky starší odo mňa a nakrútil film v ktorom sa vyrovnáva s obdobím, keď bolo všetko také krásne a jednoduché, keď nebolo treba byť zodpovedným a stačilo sa vyskytovať tam, kde sa dialo niečo zaujímavé. A hudba, najmä hudba. Americké graffiti, Džezová revue a izraelská séria Nanuk na špajli, to sú filmy, v ktorých zneli moje najobľúbenejšie skladby zo zlatého obdobia sixties. A vôbec mi neprekáža bezcieľne vozenie sa mládeže v autách. Veď je to to isté, ako naše prechádzky po bratislavskom korze. Takže štyri hviezdičky bez ďalšej diskusie. Mám právo byť z času na čas osobný. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal o něco víc. Příběh je naprosto průměrný, postavy nepříliš sympatické a jediné kvůli čemu má tenhle film smysl sledovat (tedy kromě toho, že třeba jste třeba fanoušek Lucase) je pěkně zobrazená dobová atmosféra a pak samozřejmě nanejvýš parádní hudba (i když ta by se nemusela v některých případech odsouvat do pozadí dialogu, ale bylo by fajn nechat ji znít pěkně nahlas). Dohromady mi to dává pouze lepší průměr. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • Film se natáčel v exteriérech v kalifornském Modestu a San Rafaelu, kde si Lucas později vybudoval své filmařské impérium Skywalker Ranch. (Witta)
  • George Lucas kvůli tomuto filmu odmítl režii muzikálu Vlasy. (Karlos80)
  • Prvý medzinárodný úspech Georga Lucasa bol natočený za 28 dní. Rozpočet: $ 750 000, tržby: $ 55 000 000. (danoo)

Reklama

Reklama