Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Žena saxofonisty Freda Madisona nalezne na schodech jeho luxusní vily videokazetu, na které kdosi zaznamenal zločin spáchaný v ložnici jeho domu. Zkrvavená oběť vypadá jako Fredova žena Renee a vrah - jako on sám. Přivolaná policie muže zatkne, avšak po několika dnech zjistí, že v cele je uvězněn - místo Freda - neznámý mladý muž... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Diskuze

Tomcat.C

Tomcat.C (hodnocení, recenze)

Tomcat neboli Tomcat.C je stejny autor, takže všechny možné vysvětlení na odkazu https://lynch.vracovsky.cz/f18.php nebo možné vysvětlení v příspěvku od pana Hnědého jsou od něho. Liší se jenom v čase. Na tom odkaze je jeho původní předpoklad a v tom méně detailnějsím je jeho novější. Liší se vlastně jenom v tom, že v původním předpokladu autor vycházel z toho,  že k rozdvojení osobnosti došlo už před zvukovou halucinací v první scéně filmu. Proto napsal novější verzi, která je podle jeho subjektivního pohledu správnější. A souhlasím i s příspěvkem paulhenryho. I tak se dá ta konkrétní snová scéna vyložit. Na Lynchových filmech je krásné to, že kromě jasně daných vodítek, dává i šanci subjektivním výkladům některých scén.    

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Demonicky muzik s kamerou, co nechodi tam, kam neni pozvan jiz neni mezi. 

paulhenry

paulhenry (hodnocení, recenze)

 Pozor SPOILER...Moje vysvetlenie sceny s fotografiou  :  Pete /Fred/ uvidi fotku na ktorej je Renee. V tom momente si Fred vo svojom spanku spomenie na to, ze Renee je mrtva a on ju zavrazdil. Ale v miestnosti zaroven vidi tu istu zenu a zivu akurát blond,  takze ma dilemu ci je mrtva, alebo ziva...opyta sa jej "si to ty? obidve?"...Ak by mu Alice povedala : " ano obidve som ja ", bol by stastny, ze vidi svoju zenu zivu a on nie je vrahom. Problem je, ze Alice ukazala prstom len na blondinu a povedala to som ja, cim vylucila ze je tou brunetou a potvrdila, ze ta bruneta je vlastne mrtva Renne a on je vrahom. Pete /Fred / sa vydesi a spusti sa mu krv z nosa, on si nos utrie a krv ma na rukach co symbolizuje ze je vrahom a ma na rukach krv svojej zeny. Preto sa hned pyta na kupelnu, nechce si umyt tvar, chce si zmyt krv z ruk. Ked sa vrati dole z nosa mu stale tecie krv, ale to ho netrapi, hlavne, ze si umyl ruky od krvi a moze dalej snivat, ze je nevinny...na konci filmu je na fotografii uz iba Renee. To si uz Fred vo sne uvedomil, ze Alice neexistuje.

Uživatel smazal svůj příspěvek.

Marian_79

Marian_79 (hodnocení, recenze)

shlédnuto po čtvrté a stále 5*. Bez čtení vysvětlení či diskuzí - na schizofrenii a sen jsem přišel až napotřetí :-) báječný film a kdyby byla kniha (jako předloha), byla by asi výborná - a jako spisovatele knihy bych viděl Stephena Kinga

na příspěvěk reagoval pan Hnědý

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

lindyhop

Nečetl jsem to detailně, ale výklad pomocí schizofrenie a snu znám a přijde mi jako dobrá interpretace. Otázka je, jestli to Lynch točil s tímhle záměrem. Po prvním zhlédnutí jsem Lost Highway vnímal spíš jako Möbiovu pásku – děj se po své opačné straně vrací zpátky na začátek. Zároveň je vidět, že film nemusí dávat ucelený smysl (jeden výklad odporuje druhému, jedna linie druhé), aby to byl úžasný zážitek. Možná proto se ten film jmenuje „Ztracená dálnice“ – snažíme se najít tu nejrychlejší a nejschůdnější cestu, ale nemůžeme ji najít. Tou cestou je jednoduchý a racionální výklad, přitom jezdit po okreskách je kolikrát větší zábava, protože toho člověk vidí víc.

lindyhop

lindyhop (hodnocení, recenze)

skocan

http://lynch.vracovsky.cz/f18.php

Odporúčam prečítať možné vysvetlenie.

Scéna, v ktorej Fred vonku zazvoní a zahlási "Dick Laurent is dead." sa odohráva v jeho sne. Scéna, v ktorej niekto zvoní, hlási "Dick Laurent is dead." a Fred to počúva je Fred prebudený a má zvukové halucinácie.

na příspěvěk reagoval L_O_U_S

Uživatel lindyhop smazal svůj příspěvek.

lindyhop

lindyhop (hodnocení, recenze)

[SPOILER]
Ktorí ste nepochopili tento film, odporúčam vám navštíviť túto stránku: http://lynch.vracovsky.cz/f18.php

Je tam dobré vysvetlenie, ktoré má ešte jednu, trochu zložitejšiu možnosť.

Dôvod problému pochopenia tohto filmu podľa mňa spočíva hlavne v týchto faktoroch:
1. nie sú zoradené všetky scény chronologicky
2. nie je úplne zreteľné čo je skutočnosť a čo je sen hlavnej postavy
3. nie je úplne zreteľné že postava tajomného muža znázorňuje druhé ego hlavnej postavy - schizofrenika

Uživatel lindyhop smazal svůj příspěvek.

fefee

fefee (hodnocení, recenze)

Keď už niečo kopíruješ patrí sa napísať zdroj a autora, a okrem toho ten odkaz na článok tu už dávno je.

pan Hnědý

pan Hnědý (hodnocení, recenze)

(interpretace) Zajímavý článek pro všechny, kteří plně nechápou děj:

 

Pro pochopení tohoto filmu musíme mít základní znalosti psychoanalýzy a také určité vědomosti o nemoci zvané schizofrenie. Skutečný příběh jsme schopni sestavit až po poslední scéně filmu.
Hudebníkovi Fredu Madisonovi někdo oznámí do domácího telefonu, že nějaký Dick Laurent je mrtev. Dále zjišťujeme, že Fred prožívá manželskou krizi se svou ženou Renée a že jim někdo na schodech jejich vily zanechává podivné videokazety. Na poslední videokazetě je zachycena vražda Freda spáchaná na vlastní ženě. Fred je odsouzen k trestu smrti, ale v cele se najednou změní na mladého automechanika.
Až do tohoto okamžiku byl děj poměrně srozumitelný. Proč se ale Fred změnil v automechanika Petea? Odpověď je jednoduchá. Fred ve vězení trpěl bolestmi hlavy a nespavostí. Dozorci ho zavedli k vězeňskému doktorovi a ten mu dal prášky na spaní! Vzpomínáte, jak mu je nasypal do úst, zkontroloval, zda je opravdu spolykal a potom mu oznámil "Teď budeš spát!"? Tedy představme si, že Fred je stále v cele a zdá se mu, že je Pete.
Druhá část filmu je snem Freda ve vězení. Pro pochopení příběhu je rozhodující jedna z posledních scén tohoto snu. Fred v ní přijede ke svému domu a do interkomu oznámí "Dick Laurent je mrtev". Sen je iluzí vycházející z reality s cílem plnit přání spícímu. Freda v té scéně na začátku zajímalo, kdo na něho zvonil a pak mu sdělil, že "Dick Laurent je mrtev" a také proč potom u vchodových dveří nikdo nestál. Takže sen teď plní jeho přání a zároveň mu odpovídá, že ty zvuky stvořil on sám ve své hlavě, že to tenkrát byla jenom jeho zvuková halucinace v důsledku vzpomínek na zavraždění Dicka Laurenta!
Schizofrenie se na začátku projevuje zvukovými halucinacemi, později vizuálními halucinacemi a v nejtěžším stádiu může dojít k rozštěpení osobnosti. To znamená, že v jednom těle potom žijí dvě osobnosti, které mají své vlastní vzpomínky. Dá se tedy předpokládat, že z neurózy po zavraždění Laurenta se u Freda vyvinula schizofrenie. Proč zabil Laurenta? Byl to milenec jeho ženy a Fred zabitím soka chtěl vyřešit manželskou krizi. Pro svoji oběť si přijel do hotelu "Lost Highway", kde se milenci tajně scházeli. Nejdříve Laurenta zranil nožem a potom ho zastřelil v poušti.
Fred s Renée zůstal žít i po smrti Dicka. Všechno mělo být v pořádku, ale nebylo. Fred má pocit, že ho žena stále podvádí. Volal ji domů, když tvrdila, že si bude číst, ale telefon nevzala. Matně si vzpomíná, že z klubu, kde hraje na saxofon, kdysi odešla s nějakým mladým mužem (Andym). Při sexu cítí, že už ho žena nemiluje. Nechce si připustit, že manželku začíná nenávidět. Má vizuální halucinaci, kdy místo obličeje své ženy spatří tvář tajemného muže.
Schizofrenie se zhoršuje. Na večírku u Andyho už má vizuální i zvukovou halucinaci dohromady. Jeho mozek stvořil druhé ego. Celý rozhovor s tajemným mužem se odehrává pouze v jeho hlavě!
Po příjezdu z večírku domů dochází k rozštěpení osobnosti. Z ložnice odchází ještě jako Fred, ale když se vrací, tak už je tajemným mužem. Proto si Fred u výslechu pořádně nepamatuje, že svoji manželku zavraždil.
Tím se dostáváme k těm podivným videokazetám. Záznam na kazetách totiž představuje vzpomínky tajemného muže a Fred si tyto vzpomínky pouze přehrával ve své hlavě u výslechu. Vysvětlím...
Při prvním shlédnutí jsme schopni zjístit, že druhá část filmu je snem Freda ve vězení a na konci snu, že Fred je schizofrenikem. Potom si film musíme přehrát znovu buď doma na videu nebo ve své hlavě.
Když máme informaci, že první scéna filmu se odehrává po smrti Laurenta a že ho zabil Fred, u kterého se začíná vyvíjet schizofrenie, pochopíme i další scény.
V psychoanalýze dům představuje hlavu, takže například rozhovor Freda s tajemným mužem potom dostává nový rozměr. Tajemný muž mluví o Fredově hlavě, ale Fred o svém domě! Tajemný muž: "Vlastně jsem tam i teď." Fred: "Kde že jste teď?" Tajemný muž: "Ve tvé domě (hlavě)." Fred: "To je nějaká blbost!" Tajemný muž: "Zavolej mi (vyvolej mě v hlavě)." Fred: "Jak ses dostal do mého domu (hlavy)?".
A díky tomu i lépe pochopíme ty kazety. První kazeta - Tajemný muž je ještě před Fredovým domem (hlavou). Druhá kazeta - Tajemný muž je uvnitř Fredova domu (hlavy), ale zatím ho nedokáže ovládnout. Fredovo tělo spí. Třetí kazeta - Tajemný muž je uvnitř Fredova domu (hlavy), ale už ho i ovládne. Fredovo tělo vraždí manželku. Fred si tuto vzpomínku přehrává ve svém domě (hlavě) u výslechu!
Kruh se uzavřel.
Shrnutí:
Fred zabil milence (Dicka Laurenta) své ženy. Z neurózy po zavraždění Laurenta se u něho vyvinula schizofrenie, která přerostla do rozštěpení osobnosti.
Jako nová osobnost (tajemný muž) potom zabil i manželku.
Za vraždu Renée byl odsouzen k trestu smrti (pozn. Dicka zastřelil v poušti, takže ten byl pro policii a ostatní pouze nezvěstný, protože jeho tělo se nenašlo).
V cele se mu zdálo, že jako Pete opustil vězení, prožil jiný vztah se svou zabitou ženou (ve snu Alice) a také, že zabil Andyho jako domnělého dalšího milence manželky. Na konci filmu se probudil.

fefee

fefee (hodnocení, recenze)

Kto nepochopil film odporúčam prečítať si recenziu od Tomcat... Velké Díky!

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

shlédnuto a musím říci fakt promakaný filmek... 5* tak nějak jsem tušil že Fred něco provedl, ze začátku neměl dobré svědomí, byl nervozni, a divnej... přijít na děj zas tak těžký nebylo, zvlášt ke konci filmu se to tak nějak pospojilo dohromady, ale důležité je sledovat děj a poslouchat.., já to viděl v dabingu, což mi pomohlo, ti kteří na to koukali s titulky, pro ně to muselo být ,,dá se říci,, peklo... Lynche jsem neznal, ale postupně si pouštím jeho filmy a určitě patří do tý elity...

Angelic-77

Angelic-77 (hodnocení, recenze)

Mulholland drive u mě jasných 100%, Lost highway 99,9%. Lynch je jednoduše génius.

Hrabka

Hrabka (hodnocení, recenze)

LH je podle mě složitější, taky jsem to úplně nepochopil. Ale určitě to je taky zajímavý film, stejně jako MD. mexer: Radši na tyhle typy filmů nekoukej, evidentně na to nemáš buňky. Nic ve zlým.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Rikina

Rikina (hodnocení, recenze)

Asi jsem blbá, ale musela jsem si přečíst vysvětlení, abych to pochopila. Odsuzuju sama sebe :D Takže děkuju za dovysvětlení, alespoň že po přečtení jsem to pochopila, jinak bych vážně začala pochybovat o své inteligenci. A ten mystery man... mě bude děsit ještě hodně dlouho.

Hrabka

Hrabka (hodnocení, recenze)

Mulholland Drive je oproti tomuto jasný jak facka. Tohle je úplně mega nepochopový film. Kdo to pobral hned je génius, podle mě to ale není možný ihned po prvním zhlédnutí pochopit. Něco jsem si o tom přečetl, ale stejně tam je mnoho dalších otazníků...

na příspěvěk reagoval lindyhop

ministrfilmu

ministrfilmu (hodnocení, recenze)

kdo by se na to díval znova je to nuda. asi tak 5 min dobré kamery/režie jinak nekvalita :/

Tomcat.C

Tomcat.C (hodnocení, recenze)

Fred Andyho nezabil určitě. Na večírku je Andy živý a hned po příjezdu z něho domů Fred zabíjí manželku. Potom už je u výslechu a následně ve vězení. Existuje kniha "Lost Highway", scénář k filmu a v té jsou i scény, kderé byly vystřiženy. V jedné z nich se Andy baví s pornoherečkami o vrahovi, který sedí ve vězení a čeká na smrt elekrickým křeslem za to, že rozčtvrtil svoji ženu.

PetrVabruscak

PetrVabruscak (hodnocení, recenze)

Určitě ten film neomrzí po prvním shlédnutí. Neustále si všímáš nových věcí. Pozor SPOILER SPOILER SPOILER: Z filmu na první shlédnutí pochopíš, že Fredovo žena točí porno a že spí s Dickem Laurentem. Kvůli tomu jí Fred zabil. Po druhým shlédnutí zjistíš, že Mystery Man je Fredovo podvědomí a že je schizofrenik(v 1.polovině Fredovo žena řiká, že nesnáší kameru, že si rád pamatuje věci po svým). Fred je odsouzenej k trestu smrti a až v cele zjistíme co se mu honí hlavou a vysvětlení všech vražd(2. část filmu) - v posteli je skvělej, jeho žena(doknalý obraz jeho ženy) ho zbožňuje. Mají jiné jména a Fred i jinou podobu(jeho žena je na blond), stvořil si svůj dokonalý svět. Pak si začíná uvědomovat, že čeká na smrt(druhý telefonát mystery mana). Vidíme vraždu Andyho - Na to praví, své ženě(vymyšlená), že ho zabili. Ta mu, ale odpovídá, že ona ne, že to jenom ON! Po souloži v poušti mu řekne, že jí nikdy nedostane! Získává zpátky svou tvář a dokonalý obraz jeho ženy zmizí. Jeho skutečná žena souloží s Dickem Laurentem a ikdyž ho zastřelí v poušti Mystery Man, tak si všimni že zbraň v dalším záběru má v ruce Fred! Při závěrečné automobilové honičce se začne na konci škvařit, jde do něho elektrika -> byl odsouzenej k trestu smrti elektrickým křeslem - což bylo ve filmu taky řečeno. Konec filmu. Sečteno podtrženo Fred je trojnásobný vrah a ve vězení před smrtí si uvědomil pouze smrt Andyho (po vloupání do jeho luxusní villy) - jak umřela jeho žena neví (ale viděli sme v 1.části filmu, že to byla brutální vražda) a Dicka Laurenta přece zabil Mystery Man (existující pouze v jeho hlavě)

Metlina

Metlina (hodnocení, recenze)

No, na jména Marilyn Manson a Trent Reznor se asi nemůžu spoléhat, zatím jsem neviděla normální film s Mansonem:D Ale nebyla to zas taková hrůza, když jsem vydržela až do konce. Jenom nevím, jestli má smysl nad tím filmem přemýšlet nebo ty otázky mám jednoduše odložit :)

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

Film mi postupně vyšrouboval z hlavy ty části, které si žádají ropzuzlení a alespoň trošku jednoznačný závěr.. Chci to vidět znovu? Milionkrát...

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Pullman Recall

Pullman Recall

01.08.2006

I tak by mohl laik nazvat odvážné rozhodnutí, ke kterému se odhodlal Bill Pullman. Herec, kterého v minulosti bizarní záležitosti nemíjely zrovna na každém kroku, si od dob Lynchova Lost Highway opět… (více)

Reklama

Reklama