Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za deštivé noci poskytne železniční hlídač nocleh elegantnímu cestujícímu, kterému ujel vlak. Když je hlídač odvolán do služby, zůstane George, jak se cestující jmenuje, s jeho dcerou Andreou v domku sám. Na Andreu mladý světák velmi zapůsobí a ještě téže noci mu dívka podlehne. Ráno George odjede. Andrea po čase zjistí, že čeká dítě. George pokračuje ve městě ve svém nevázaném životě a stýká se důvěrně především s vdanou paní Gildou. Když dostane od hlídačovy dcery dopis, že je těhotná, pošle jí peníze. Andrea odjede do města, aby tam tajně porodila. Dítě se však narodí mrtvé. Andrea se později provdá za muže, který ji zachránil na opuštěné cestě před znásilněním. Andrea mu dala vlastní krev pro nutnou transfuzi po zranění, které mu násilník způsobil. Jednoho dne se náhodou ve společnosti svého manžela setká s Georgem, který ji začne znovu svádět. Záhy se i v mladé ženě probudí znovu dřívější touha, opouští manžela a chce odejít s Georgem... (ČSFD)

(více)

Recenze (118)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Pro mě za mě si říkejte, že Erotikon už dávno nešokuje a nemá takový nádech erotična, na který jsme dnes zvyklí, ale já si myslím opak... Není kumšt ukázat ve filmu nahou ženskou, neřkuli samotný milostný akt, ale kumšt je neukázat skoro nic a přesto přinutit diváka mít pocit, že se červená... Erotkon je vyjímečný snímek, který tohle dokáže. Už milostná scéna Andrey s Georgem svým zpracováním a detailními záběry do obličeje Andrey skýtá tolik vášně, že to šokuje i po těch sedmasedmdesáti letech... Gustav Machatý prostě byl vynikající režisér a Erotikon spolu s Extásí patří mezi klenoty české kinematografie. Mimochodem - naprosto souhlasím s belldandy! ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Krása němého filmu je v tom, že to, co zůstává nevyřčené, si člověk může sám domyslet (a taky proto, že "titulků" je tam méně, než toho, co říkají). Tento film na mě zapůsobil dost rozporuplně. Čekal jsem od toho němý film s nějakou tou erotikou, když se to jmenuje Erotikon (a když jsem o tom slyšel, že ve své době byl dost kontroverzní atd.). Ale mám dojem, že se to mělo jmenovat spíše Nevěrnikon, protože to spíše bylo o ženské nevěře (jsou to kurvy). Hlavní milenec mi připomněl Olega Menšikova (Lazebník sibiřský), akorát že měl jakoby pořád oční stíny. Ale teda ta hlavní milenecká dvojice, těm to opravdu slušelo. Ona byla docela fešná (kdyby žila v dnešní době, byla by přinejmenším zajímavá). Takže můj závěr zní tak, že je to pravděpodobně skvostné dílo němého českého filmu a vážím si toho z hlediska jeho historické hodnoty, ale taky musím říct, že mě to moc nebavilo. A pokud někdo říká, že dvě kapky jsou erotické, tak podle mě fakt jenom někde v historii - berte to realisticky, tak to prostě je. Pro všechny tyto důvody hodnotím tak jak hodnotím. ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Skvěle vyvážené melodrama, výborně promlouvající obrazem, mísí dráždivé i svěží humorné okamžiky a výbroně pracuje s hercem, na jehož proměnlivé tváři často ulpívá. Ita Rina zde opět dokazuje svůj široký herecký rejstřík, jemnou mimiku a nevšední krásu. Velmi zajímavou roli zde získal Pištěk jako zhrzený až vyšinutý milenec. Některé pohyby kamery působí až odpoutaně a někdy hraničí až s avantgardními postupy. Bez diskuze umělecký vrchol našeho němého filmu. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Erotikon pro mě znamenal velké překvapení, protože jsem poprvé v českém filmu zaznamenal výrazný kontakt se světovou filmovou avantgardou, která byla na přelomu 20.-30. let v plné síle. Avantgardní impulsy se promítají do filmu zejména v nedějových pasážích. Snímání jízdy aut či vlaků bezprostředně upomínají k hnutí Cinéma pur, například k slavné Chomettově Hře odrazů a rychlosti (Jeux des reflets et de la vitesse, 1925) nebo k Dzigu Vertovovi. Vizuálně jde o skvěle nasnímané a sestříhané dílo, které je vzhledem k jednoduchosti zápletky místy až příliš doslovné (mezititulky jsou například zcela zbytečné). Dalším příjemným překvapením je, že narozdíl od velké části filmů němé éry, se vše obešlo i bez přehrávání hlavních aktérů. Ita Rina zvládla skvěle jak polohu naivní holky z vesnice, tak i vášeň vzbuzující nymfičky. Třešničkou na dortu pak byl živý doprovod od skupiny Forma, který v současnosti vychází i na cédéčku. Vřele doporučuji: http://formani.tumblr.com/ ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vizuálne výnimočné dielo, ktoré sa zarezáva do prvej signálnej sústavy a rezonuje vo veľkom. A presne to stále obdivujem na nemých snímkoch 20. rokov minulého storočia, pretože vedia podať všetky potrebné, zásadné a vhodné emócie minimálne obrazovou formou. A nemalou a hlavne skvelou položkou sú aj herci ( hlavne Pištek a krásna Ita Rina ), ktorý proste hrať vedia. Ide tu samozrejme o prejav vizuálny, ale je to prejav, ktorý vyjadruje a doplňuje. Film krásny, smutný a veselý zároveň. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Obsah filmu bol utajovaný až tak, že mená zahraničných hviezd neboli ešte týždeň pred nakrúcaním zverejnené. (Raccoon.city)
  • Natáčelo se v Praze, ale také v Karlových Varech. (džanik)

Reklama

Reklama