Reklama

Reklama

Kde rozhoduje síla nad myšlenkou, je třeba bojovat jiným způsobem... Osudy legendárního španělského hrdiny jedenáctého století, Rodriga Diaze de Vivar přezdívaného El Cid, inspirovaly režiséra Anthonyho Manna k natočení jeho idealizovaného životopisu. Legenda o muži, který ve své době prokázal nejen hrdinství při obraně vlasti jako vojevůdce vojsk krále Kastílie, Leónu a Asturie, ale také nečekanou toleranci náboženskou a rasovou, je klasickým zástupcem výpravné kinematografie své doby se vším, co k ní patří – velkorysé davové scény s tisíci statistů, nádherné exteriéry i interiéry Španělska, velkolepá kamera Roberta Kraskera i dechberoucí hudba Miklóse Rózsy. Hereckému obsazení dominuje Charlton Heston v roli Cida a Sophia Lorenová jako jeho nedosažitelná láska Jimena. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (123)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velkofilm se vším všudy. Charlton Heston byl v kurzu, rozmáchlé historické podívané rovněž, a tak dva roky po legendárním Benu Hurovi vznikl Cid, který se s Wylerovým kolosálním dílem může směle poměřovat. Původně jsem se bál, že bude Cid příliš divadelně pojatý, ovšem je natočený tak výpravně (a tím nemám na mysli jen ty stovky komparzistů), že mě tahle obava opustila chvíli po úvodních titulcích. Charlton Heston je chodící sympatické charisma a pro role čestných drsňáků, kteří vedou lid, byl snad stvořen, Sophii Loren jsem věřil všechny její herecké proměny od beznadějně zamilované dívky přes nenávidějící manželku po znovuzamilovanou ženu, k ostatním hercům (zejména ke královským sourozencům) nemám taky žádnou výhradu… A naprosto skvělý byl Herbert „Všechno to zahraju očima“ Lom. Během bezmála tříhodinové výpravné podívané jsem nenarazil na jedinou minutu nudy, některé scény, třeba fantastický souboj dvou rytířů, si pustím ještě hodněkrát, o Rózsově dokonalé hudbě asi nemá cenu se rozepisovat. Anthonny Mann dokázal najít senzační kompromis mezi romantikou, napětím i akcí, a já bych se vůbec nedivil, kdyby z Cida opisoval Ridley Scott při natáčení Království nebeského.__P.S. A ten závěr! ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Zbytečně rozvleklý velkofilm s hodně nevyváženým tempem a poměrně nepřesvědčivými hrdiny. A zatímco Heston dostane styl aspoň ke konci s vousem a jizvou přes ksicht, Sophia Loren je nemožná jak na začátku tak nakonci (pravda na začátku víc). Trochu nevyužitý komparz, kromě závěrečné bitvy jenom staticky někam de, stojí nebo provolává slávu. Po řežijní stránce si s tím šlo určitě lépe vyhrát. Musím ale přiznat, že závěrečná scéna je úžasná - dokladem budiž, že si ji pamatuji když jsem ten film viděl před 20 lety jako dítě. Lepší tři. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Je to náhoda, že len pred týždňom som videl slovenskú inscenáciu vo veršoch Cid s tým istým príbehom a tak by som mohol porovnať. Ale vlastne nemôžem, pretože toto je veľkofilm s mega rozpočtom, mega komparzom a stavbami, ktoré by mohli závidieť aj faraóni. Aj príbeh je značne bohatší so všetkými možnými odbočkami, množstvom postáv a lokácií. V podstate je všetko dokonalé, takže silné štyri hviezdy. –––– Jak ušlechtilý člověk. Jen kdyby měl stejně ušlechtilého krále. –––– Mluvíš o něm jako o prorokovi. Pak to bude víc než bitva. Bude to náš Bůh proti tomu vašemu! –––– Živý nebo mrtvý, musím sedět na koni v čele svých vojáků. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,A TAK CID VYŠIEL Z BRÁN HISTÓRIE A STAL SA LEGENDOU." __ Ďalšie dielo zo zlatej éry Hollywoodu rozprávajúce prostredníctvom rytierskych ideálov život najväčšieho španielskeho hrdinu recoquiesty Rodriga Diaza de Vivar nazývaného El Cid (1043-1099). Charlton Heston naklusal po Ben Hurovi hneď do svojej ďalšej veľkej úlohy. Cidovi vložil svoju charizmu, rozhodne vytvoril tiež aj najlepšiu postavu vo filme, avšak oproti skutočnosti aj dosť zidealizovanú (skutočný Cid bol istý čas aj v službách Maurov). Tiež je pravdou , že historické spektákly režisérovi Anthonymu Mannovi veľmi nešli. Keď bol odvolaný zo Spartakusa tak si svoj sen splnil v Cidovi a v Páde ríše rímskej, ktorá však nedopadla veľmi chvályhodne. Dialógy sú veľmi ošemetné navyše napríklad z úst Sophii Loren vyznievajú dosť nepresvedčivo, taktiež problémom filmu je aj značná dĺžka a niekoľko skôr zbytočných momentov. Na obhajobu Cida treba brať v úvahu rok vzniku filmu a to, že spracovanie davových scén za podpory skvelej kamery aj v dnešnej dobe berie dych. Okrem toho nemožno nespomenúť tradične skvelú hudbu jedného z najväčších skladateľov filmovej hudby Miklósa Rószu, ktorá je však citeľne ovplyvnená nielen predchádzajúcim Ben Hurom, kde je hudba predsa len lepšia a prepracovanejšia, ale aj ,,Rytiermi okrúhleho stola" (1954), kde je hudba o niečo slabšia (nie však zlá). Sprvu som dal tomuto filmu 3*, keď som si ho opäť po čase pozrel páčil sa mi o čosi viac, takže prilepšenie je potom adekvátne. Rozpočet filmu bol 8 miliónov $, na hollywoodske veľkoprodukcie skôr priemerný rozpočet. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Vau! Toto je veľkofilm ako sa patrí. Úžasná výprava, kostýmy, krásny historický príbeh. Keď si k tomu pridáte krásnu Sophiu Loren a charizmatického Charltona Hestona, musí si vás celý film získať. Naviac je to film o hrdinstve jednotlivca, ktorý je sám proti všetkým a napriek chybe(?) El Cida na začiatku SPOILER!!!! keď zabije Lorenovho otca SPOILER!!!! je to vlastne prototyp hrdinu, ktorý neskôr ukáže, že pravé hrdinstvo nie je v tom niekoho zabiť, ale nechať žiť. Krásna myšlienka. Záver je úžasne dojemný a zaručuje husiu kožu. Ani som si na konci neuvedomil, že ubehli 3 hodiny. Ani sekundu som sa nenudil. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl v Itálii v sezoně 1961 a 1962 kasovním hitem. (Cucina_Rc)
  • Podle legendy nenutil Alfonsa k přísaze Cid sám, ale společně s ním jedenáct společníků. (deLaFere)
  • Cid se ve skutečnosti stal valencijským panovníkem. (deLaFere)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama