Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dr. Jeffrey Wigand, bývalý vysoký představitel jedné velké americké tabákové společnosti, měl díky své pozici přístup k řadě informací o negativním vlivu cigaret na lidské zdraví, a hlavně věděl, jak společnost v tomto ohledu lže veřejnosti. Poté, co byl z firmy pro své názory propuštěn, se na něj obrátil producent úspěšného investigativního televizního pořadu Lowell Bergman s prosbou o pomoc při sestavení reportáže odhalující praktiky podobných firem. Wigand zprvu odmítá, ale později svolí. Někdejší zaměstnavatel mu však začne vyhrožovat a nechá ho sledovat. Přesto se Wigand odhodlá Bergmanovi pomoci. Když je reportáž natočena, vedení televize se ji bojí odvysílat, aby proti sobě nepoštvalo mocné tabákové firmy. Mohlo by to totiž ohrozit plánovaný velice výhodný prodej televizní stanice. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (380)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje silné témy. To, že proti korporáciám bojovať je v podstate boj s veternými mlynmi, to všetci vieme a bolo to ukázané v mnohých ďalších filmoch. A dobre je ukázané aj to, že novinárčina nie je o pravde, ale aj o tom, čo môžeš ukázať a čo chce tvoj majiteľ, aby ukázané bolo. Záujem niekde zozadu, zvyčajne obohatený a košík plný peňazí, je zvyčajne presvedčivejší, ako nejaká pravda. Napriek tomu film začína postupom času nudiť, pretože toho času je príliš veľa a posledná hodina to je už viac menej stagnácia. Až ako odpudzujúco to znie - že posledná hodina. Každopádne sme sa dozvedeli, ako dlho sa bojovalo len za takú dnes už bežnú pravdu, že nikotín spôsobuje závislosť a že cigareta je tým prostriedkom, ako ten nikotín do seba dostať. Preto je na zamyslenie. Fakt si môžeme myslieť, že aj dnes tie veľké, nielen tabakové, ale napríklad aj farma korporáty hovoria nič len pravdu a že okamžite, ak zistia niečo, čo by im mohlo narušiť biznis, tak to veľkodušne oznámia verejnosti, alebo naopak zisk je u nich na prvom mieste? Nuž, odpovedať si vie každý sám, ale veľmi veľa ľudí má stopercentnú dôveru podopretú aj známym "ale veď to hovorili aj na Markíze".... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Špičkově zinscenováno, zahráno a ozvučeno, jak je u vizionáře Manna ostatně zvykem, se silným nosným tématem, který chce mluvit k divákům skrze osudový příběh jednotlivce globálně. Ale navzdory tomu se jedná o Mannův nejameričtější film, proložený klišé a vedlejšími dějovými informacemi takovou měrou, že z dvouhodinového komorního vyprávění se trochu zbytečně stává 150 minutový hollywoodský spektákl s nechtěně zúženou diváckou cílovkou. Je třeba plně docenit technické mistrovství a zvolený tématický kontext, a potom se dá Insider dokoukat na jeden zátah bez větších obtíží... Ne každý to ale pochopitelně zvládne. 80% ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála thrillerů, kterému nechybí moc příjemný, režijně bravurně zvádnutý "tok vyprávění", jenž nemá výkyvů, nemá hluchých míst a vlastně ani neoplývá vrcholy, což sice zní diskutabilně, ale u delších snímků to může občas bodovat na plné čáře - to je právě příklad tohoto filmu. Obsahově se snad jedná o vylíčení skutečných událostí - no, Serpico to není, ale filmu bych věřil dost. I to obligátní téma malých holčiček a bohužel i astmatu je ještě jakžtakž ukočírováno, kdyby si ho však scénárista ušetřil, asi bych se pěti hvězdičkám nebránil. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Herecky spolehlivý Al Pacino je snad to jediné, co je na tomto dramatu pamětihodné. Jednak mně zpracované téma z prostředí tabákového průmyslu příliš nezaujalo, jednak Russel Crowe si svoji oscarovou nominaci zasloužil jenom svojí výraznou fyzickou přeměnou, jeho herecký projev zde je poměrně mdlý. Ve výsledku jde o nepříliš vzrušující , lehce zdlouhavý a emocionálně nevýrazný film. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj keď to určite nie je na plné hodnotenie, dokonca aj tie štyri sú odo mňa také prižmúrené, no teraz musím vyzdvihnúť tému, akej sa Mann chopil. Je to síce trošku pomalšie, no kvalitne spracované. Keby to vzal do rúk niekto iný, pochybujem, že by sa na to dalo kukať. Navyše mi opäť pridala skvelá hudba. Rád by som však vedel, či aj jemu nechodili mailom výhražné správy. No ešte viac by ma zaujímalo, koľko počas nakrúcania celý štáb vyfajčil cigariet. :) 75%. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (32)

  • Některé hudební části použité ve filmu (např. při scéně, kdy agenti seberou Jeffrey Wigandovi počítač) byly použity i o 7 let později ve filmu Babel. (Chrustyn)
  • Soudní síň, kde Jeffrey Wigand podává svoji výpověď, není postavená kulisa. Filmaři použili skutečnou soudní síň v Jackson County Mississippi, kde skutečný Jeffrey Wigand kdysi opravdu vypovídal. (becki_tu)
  • Jeffrey Wigand požádal filmaře o dvě věci: zda by nemohli ve filmu změnit jména jeho dcer a taky chtěl, aby nikdo ve filmu nekouřil. Oběma požadavkům bylo vyhověno (kromě tří výjimečných případů). (becki_tu)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Zdravé fast-foody?

Zdravé fast-foody?

21.12.2005

Kvalitu jídla bude připravovaný film FAST FOOD NATION posuzovat jinak, než z lékařského hlediska. V připravovaném dramatu režiséra Richarda Linklatera se vše bude točit okolo nejvyšších špiček… (více)

Reklama

Reklama