Reklama

Reklama

Velký Buster Keaton

  • USA The Great Buster (více)
Trailer

Obsahy(1)

Smutná tvář, která rozesmává celé generace diváků... U nás jsme mu říkali Frigo. To pro jeho tvář, která se zdála být bez mimiky, jako by ji zaklel mráz. Ale jeden z nejpopulárnějších filmových komiků všech dob se nejmenoval ani Buster. Narodil se jako Joseph Frank Keaton jako první dítě manželského páru, který se živil vaudevillovými výstupy a kočoval po Americe. Na jevišti stál malý Joe už jako batole, brzy ovšem začal létat. Rodiče si ho pohazovali po jevišti s takovou vehemencí, až několikrát čelili obvinění z týrání. Na klučinu dokonce používali speciální madlo, aby se s ním lépe manipulovalo. Šlo o vynikající průpravu pro jeho pozdější divoké a nesmírně složité kaskadérské kousky. Přezdívku „Buster“, což se dá pochopit jako „padač“ nebo „nezmar“ mu prý vymyslel rodinný přítel, slavný kouzelník Harry Houdini, když ho viděl spadnout ze schodů a byl ohromen tím, že Joe se hned zvedl a pokračoval dál, jako by se nic nestalo. A takový byl Keaton vlastně celý svůj život: tvrdý sám k sobě, nezmar, kterého potkala celá řada tvrdých pádů nejen fyzických, ale on se dokázal vždycky zvednout a pokračovat. O jeho životě a kariéře vypráví celovečerní dokument slavného režiséra Petera Bogdanoviche, v němž na legendu zavzpomínají blízcí a kolegové včetně Mela Brookse, Carla Reinera či Wernera Herzoga. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

andrii 

všechny recenze uživatele

Rébus. "August." Tvář Harlekýnů. Netknutá, nepo(d)daná ani jedinému možnému tónu pohybu. Však nezůstává stát, skryta v koutku žánru "Chaplinů." Dodává rytmiku své dominanci. Kyne dominové sofistikovanosti akcí, v níž je s grifem jako doma. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jednoduse poteseni. Peter Bogdanovich predstavil legendarniho herce, filmoveho tvurce a genialniho komika Bustera Keatona. Ve vizualni komedii neni lepsiho komika a ukazek skvelych gagu cernobilych klipu je zde naduroda. Verim, ze kdyby dnes vzal na film s Keatonem do kina mladou generaci a byl zde doprovodny zivy orchestr, byli by nadseni. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[4,5*]     "To bol koniec Keatonovho úžasného desaťročia. Nezávislosť, manželstvo i nemé filmy - všetko, čo dosiahol, bolo zabudnuté. Zakrátko sa stal obeťou krajiny, ktorú Gore Vidal nazval "Spojenými Štátmi Amnézie"."     Výborný životopisný dokument o skvelom komikovi s neuveriteľnými akrobatickými schopnosťami, doslova s gumeným telom, ktorý snáď ako jediný bol schopný zlomiť si väzy a ani si to nevšimnúť. Dokument zručne mapuje jeho umeleckú dráhu (okrajovo aj jeho súkromný život, aspoň tie najdôležitejšie udalosti), od kabaretnej detskej hviezdy, ktorá už vtedy zabávala komikou i akrobaciou, cez jeho zlaté desaťročie končiace sa osudnou chybou s podpisom zmluvy s MGM, kde stratil svoju umeleckú slobodu a kde jeho génia vôbec nechápali ("Bol to príklad jedného z najhorších zaobchádzaní s kreatívnym umelcom v dejinách. MGM ho likvidovalo."), až po trochu smutný záver kariéry komika so smutnou tvárou, v ktorom sa Keaton živil účinkovaním v reklamách (mimochodom veľmi vtipných), príp. v menších filmových rolách, či v prihlúplych šou. Tvorba (najmä tá špičková) Bustera Keatona je nadčasová a takým je aj jeho humor (podobne ako v prípade Charlieho Chaplina). Napríklad jeho vrcholné dielo The General (1926) bolo vo svojej dobe nepochopené, dobovému publiku nepripadalo na zabíjaní nič vtipné, keďže netušilo, čo je čierny humor (s tým v podstate prišiel až Keaton). Na záver si neodpustím jednu sarkastickú poznámku: V celom dokumente nepadla ani zmienka o nejakom "Frigovi", dookola omieľanom v našich končinách.     "Životopisný film "Príbeh Bustera Keatona" s jeho životom síce nemal takmer nič spoločné, no za 50 000 $, ktoré Buster dostal za práva, si mohol kúpiť ranč v kalifornskom Woodland Hills, kde prežil zvyšok života." ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Když jsem vyprávěla svým známým o tomto dokumentu, tak 40 % z nich o Busteru Keatonovi, alias Frigovi, nikdy neslyšelo. …..  Když o vynikajícím komikovi natočí dokument velmi dobrý režisér, který evidentně do filmu vloží i svůj obdiv a náklonnost k Frigovi, je to pořádně znát. Dokument není jen popisný, on ukazuje souvislosti, povahu herce a její proměny a zejména jeho neskutečně silný dopad na kinematografii a to do dnešních dnů. Takže i ti, kdo o Frigovi nikdy neslyšeli, se pořád smějí jeho gagům, i když je vidí převzaté jinými herci a do jiných filmů. Pokud někdo bere grotesky jako nezávazné blbnutí v začátcích kinematografie, bude překvapen, jak vysoce profesionální a promyšlené grotesky byly a kolik významů, obrazů a technických novinek z nich dodnes přetrvává. Tihle černobílí chlapíci film stvořili, vdechli mu život a ukázali mu, kterou cestou má jít – a on touhle cestou pořád ještě kráčí. A Frigo byl vážně jeden z největších. ____ Oceňuji, že dokument se zaměřil i na jeho (delší) část života, kdy už nebyl hvězdou. Tedy, on jí byl stále (super vypointované scény v kantýně pro skrytou kameru), ale obecenstvo ho už tak většinou nevidělo. To až dnes se opět oceňuje jeho mistrovství. ____ Je škoda, že nedostal příležitost pro větší dramatickou roli ve zvukovém filmu, protože on by na to zjevně měl. SHRNUTÍ: Frigo je uchvacující dodnes. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Jeho prezývka bola „Veľká kamenná tvár“. Cybill Shepherd (herečka): „Herectvo je v očiach. Nie tvár. Ukazuje, ako málo stačí niekedy urobiť. Ak chcete niečo predať, nesnažte sa to predať. Stačí byť prirodzený.“ Kto bol Buster Keaton a prečo ho považujeme za jedného zo zakladateľov filmového priemyslu? V čom bolo jeho čaro? Jednou z Keatonových silných stránok bol jeho zmysel pre vývoj postáv. Nepotreboval rozosmievať publikum v každej scéne. Chcel, aby diváci uverili postave, ktorú práve stvárňoval. Hviezda nemého filmu v kombinácii s jeho energiou inšpirovala aj dnešnú generáciu hercov. ()

Galerie (11)

Související novinky

Zemřel Peter Bogdanovich

Zemřel Peter Bogdanovich

06.01.2022

V prvních dnech nového roku přichází smutná zpráva pro celý svět filmu. Ve věku 82 let zemřel americký režisér, scenárista, herec, producent, filmový kritik, historik a v prvé řadě cinefil, Peter… (více)

Reklama

Reklama