Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nebojsa mě baví svou satirickou rozverností, bez Ferka by mé oči zalil smutek. Nebojsu lze bez váhání označit jako variantu statečného kováře, nebo jeho volné pokračování. Dřevorubec Ondra je tam i tady, zkrátka každý má právo na svou vlastní chvilku slávy. Lokace i ponurá nálada zůstaly, řešení stále vyžaduje vytrvalou neústupnost, rozmohl se sarkasmus a tím zlehčuje vše lidské a polidštěné. Hlavní postavou temné strany pohádky je Ondra (příjemný Ján Kroner ml. s hlasem Zdeňka Podhůrského), šlechetný dřevorubec bez bázně a hany. Rodné místo se pro udatného dobráka stalo příliš těsným a kdo jiný, než on, by měl být předurčen k osudovému poslání? Nejzářivějším atributem filmové pohádky a hlavní postavou její zlehčující strany je Ferko (vynikající Ondřej Vetchý), upovídaný a vlezlý zlodějíček. Hrdinské činy a fyzickou práci nechává na povolaných a živí se dle svých výřečných schopností. Zůstává v ústraní před nebezpečím, a přesto je neustále v patách svému mentorovi. Překážkám i nadpřirozeným silám navzdory. Z dalších rolí: na záchranu čekající zakletá princezna (sympatická Zuzana Skopálová-Jányová), vysmívající se padouch a trestající čaroděj (zajímavý Václav Knop), Ondrův čestný otec (Karol Machata), Ondrův dobromyslný dědeček (Ján Mildner s hlasem Jiřího Holého), moudrý stařešina sužované obce bez funkčního mlýna (Bohuslav Čáp), krčmář hostince duchů (zajímavý Ivan Krivosudský), nepovedený vůdce lesních loupežníků (Štefan Kožka), zkoušející stařenka (Mária Hojerová s hlasem Vlasty Fabianové), či zlotřilá obyvatelka strašidelného mlýna Černá paní (Katarzyna Figura). Pohádka se zjevem i charakterem podobá statečnému kovářovi. Naštěstí vyniká sarkasmus a již nezáleží, zda to tak bylo naplánováno. Chvála bohu. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jako hlavní přínos této pohádky vnímám, že ukázala dětem, k čemu hasiči potřebují sekery: no přece aby umlátili plameny! K lepšímu zážitku mi však chyběly dvě věci: Ondra Vetchý se své ufňukané postavy Vychcana chopil s takovou vervou, až jsem jeho přítomností vyloženě fyzicky trpěla, brala mě z něj migréna a toužila jsem umět prostrčit ruce obrazovkou, abych ho mohla zaškrtit. Měl se proměnit v solný sloup nebo patník pro psí chcaní hned v úvodu. A v hlavní roli jsem citelně postrádala chlapa, na kterého by se dalo dívat když ne se zalíbením, tak alespoň se sympatiemi. Kroner neměl charisma k utažení takové role, po ksichtu vypadal jak hýždě sovětského burana. Jinak docela obstojná pochmurná pohádka, pro fakáňata až hororová, trochu pokulhávající za "Statečným kovářem" (kde mimochodem Kronerovi sedla role hamižného hajzla podstatně lépe). 65% ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Palino tady má asi docela komplex z rozdělení ČSFR. Schválně si přečtěte jeho koment, to stojí za to. Abych odpověděl Kapybaře, scénárista nejen opsal příběh z pohádky O statečném kováři, oni to dokonce dělali ti stejní scénáristi, navíc na motivy pohádky Boženy Němcové. Jestli ta to přebrala ze Slovenska nebo z Čech, to nevím. Ale vsadil bych se, že každá oblast má svou vlastní verzi této pohádky. K příběhu, Króner je sice fajn hrdina, ale je tady spíš ten typ, kterej jen vypadá dobře a tváří se jako hrdina, čili hrdinsky. Ondřej Vetchý tu naopak proti němu hraje vlastně obyčejnýho člověka, přestože taky zobrazenýho až absurdně krajně zbabělýho. Pohádka se mi celkem líbila, má takovou nejen hutnou atmosféru, ale přímo deprimující a trošku podivnou (hlavně konec). ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Výrazně nepodařená napodobenina o něco starší slušné pohádky. Místo kováře si zde člověk "užívá" dřevorubce. Když Janko Kroner hrával zamlada v podobně děsných pohádkách, tak není divu, že se dnes má tak, jak se má. Kontrastem k jeho nebojácnosti je zde připosránek Ondřej Vetchý, kterého mám za normálních okolností dost rád. Tohle ovšem není normální okolnost. Pohádka je netradičně neobyčejně temná. Většina děje se odehrává ve tmě. V pohádkách bývá člověk zvyklý na příjemné písničky, které třeba i na chvíli uvíznou v hlavě. Písničky v této pohádce jsou ovšem naprosto úděsné. Příběh nemá potenciál do sebe polapit diváky. Marně zde hledám nějaká pozitiva. Snad jen to, že Kroner kdysi býval fešák. Lepší odpádek. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka harfuska. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Sekera rieši všetko. Trochu slabomyseľná rozprávka, ale tak to v rozprávkach pre deti býva. No pre malé deti by tá hororová atmosféra vhodná nebola, keď to občas prechádzalo až do (nekrvavého) zombie hororu alebo pyromanskej šou. Kroner ako írečitý slovenský drevorubač v českom dabingu sa aj pre svoj ležérny prístup do role nebojácneho hrdinu až tak dokonale nehodil. S niekým ako Vlado Müller v mladom veku by ten istý film vyznel celkom ináč a zaručene by to boli štyri hviezdy. Situáciu nezachraňuje ani Vetchý ako Krutibrko so svojimi neustálymi hláškami, keď trúsi životné múdra v každej druhej vete. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Horko filmařům komplikovalo natáčení. Pohostinnost místních jim ale problémy kompenzovala. (TheSlezy)
  • Tentýž větrný mlýn, ve kterém se odehrává část filmu, je možné spatřit také v pohádce O statečném kováři (1983). (pfa)
  • Ve scéně, kdy Ondra (Ján Kroner) nakopne banditu, který společně s kumpány chtěl okrást muže s povozem, je vidět kousek lana, na kterém byl bandita zavěšen. (TheDave)

Reklama

Reklama