Reklama

Reklama

Šaman

  • USA Medicine Man (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uprostřed mizejícího amazonského dešťového pralesa daleko od civilizace žije zahořklý biochemik, doktor Robert Campbell. Kdysi jeden z nejnadějnějších vědců pracuje uprostřed pralesa mezi příslušníky indiánského kmene. Vědeckému institutu, který financuje jeho výzkumy, se ozve po třech letech jen proto, aby požádal o dokonalejší přístroje a nového asistenta. Na jeho základnu dorazí s novým vybavením doktorka Rae Craneová, která sice přivezla požadované přístroje, ale současně má prověřit Campbellovy výzkumy a rozhodnout o jejich dalším financování. Teprve když Campbellovi oznámí, že institut uvažuje o zrušení jeho výzkumu, neochotně jí prozradí, že je zřejmě na stopě léku na rakovinu. Bohužel ho ale nedokáže ze zkušebních vzorků izolovat. Přes vzájemné antipatie se vědci pouštějí společně do dalšího výzkumu, který se nečekaně stává závodem s časem, neboť k unikátní lokalitě se neúprosně blíží motorové pily a buldozery, pracující na stavbě dálnice. (TV Nova)

(více)

Recenze (156)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Šaman by mohl být dobrodružnějším filmem a možná by si ho člověk pustil i znovu. Jenže jeho hlavním tématem není hledání léku na rakovinu v prostorách džungle. Je hlavně o tom, že Robert Campbell je už tak sžitý s džunglí, že je skoro jeden z místních. A Rae to poznává na vlastní kůži. Místní zvyky, rozsáhlost džungle a její kouzlo. A asi pro diváka ani není překvapivé, kam to mezi dvěma hlavními hrdiny směřuje, je to očekávatelné. Jen ten vývoj a hledání léku nikam úplně nesměřuje. Více než šedesátiletý Connery se tu měří s mladšími místními protivníky a o dvacet let mladší Lorraine Bracco k němu úplně nesedí. Možná je škoda, že tvůrci nerozehráli a neapelovali na diváky více co se týče ničení pralesů, biodiverzity a domova místních lidí. To by mohlo být hlavnějším tématem, které se ale dostává na přetřes až na konci. ()

imaginer21 

všechny recenze uživatele

Mimořádně příjemně koukatelná devadesátková agitka, které - ruku na srdce - vládne především komediálně laděné a lehkou romancí okořeněné laškování ústředního dua. Zatímco Conneryho šamanský vědec je nadstandardně skvělý, u Bracconové jsem si nebyl tak jist. Ale nezklamala, zejména když si lokla místní psycho-chemie. Závěrečné drama jako nenásilné eko-upozornění zapůsobilo pěkně, klidně bych šel i víc na dřeň. Samozřejmě celému snímku dělá obří službu neotřelá a velmi chytlavá Goldsmithova hudba. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Doktorka Rae Craneová (Lorraine Bracco) se vydává do srdce amazonské džungle, aby zde zkontrolovala léta osaměle žijícího biologa Roberta Campbella (Sean Connery), který zde, financován nadnárodní společností, cosi zkoumá, bez jakýchkoliv výsledků. Brzy po příjezdu Rae zjišťuje, že Robert Campbell stojí na pokraji největšího lékařského objevu všech dob - léku proti rakovině. Společnými silami začínají hledat onu tajemnou ingredienci, která postup nádorů zastavuje, ale čas (a stavba dálnice) hraje proti nim... John McTierman si na čas dal oddych od akčních filmů (Predátor, Smrtonosná past), a natočil příjemné romantické drama z lékařského prostředí. Film nikam nespěchá (alespoň ze začátku), a tak zbývá čas i na nádherné exteriéry podpořené výbornou hudbou Jerryho Goldsmithe (výlet obou doktorů NAD zeleným oceánem lesů s nádhernou hudbou v pozadí je jedna z nejhezčích filmových scén, které jsem dosud viděl). Bohužel ke konci příjemných scén začíná ubývat, a do popředí se začínají dostávat vážnější témata, takže film začíná nabírat na tempu a akci, ale bohužel také ztrácí to své kouzlo. No nic, doufejme že jednoho dne bude opravdu lék na rakovinu objeven... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Neškodná pohádka z amazonského pralesa s Seanem Connerym , který jako svérázný doktor hledá s kolegyní lék na rakovinu. Film s ekologickým poselstvím z doby, kdy se v poučkách psalo, že v Brazílii každou sekundu vypálí prales o velikosti fotbalového hřiště. Žádný zázrak, ale příroda pěkná a hudba taky. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Sotva pár dní předtím než Connery zemřel jsem Šamana viděl poprvé - a bavil se u něj parádně. Samozřejmě film táhne hlavně jeho nekonečné charisma a břitkost, ale McTiernan se se svými schopnostmi také nijak nekrotil, a dokázal velmi slušně prodat i takto na první pohled poněkud podviživený příběh o aktivistických lékařích z džungle. Šaman tak ani trochu nevybočuje z jeho řady filmů v desetiletí mezi Predátorem a třetí Smrtonosnou Pastí, díky kterým byl tehdy na naprostém vrcholu. 8/10 ()

Galerie (44)

Zajímavosti (4)

  • Sean Connery dostal za tento film 10 milionů USD. Tom Schulman dostal za scénář 3 miliony USD. (Bauer)
  • Natáčení probíhalo v Mexiku. (Terva)

Reklama

Reklama