Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan má tři děti a jezdí pracovat do Německa, aby rodinu uživil. Když se na Vánoce vrátí domů, zjistí, že jeho nejstarší syn Adam je členem polovojenské mládežnické skupiny a navíc je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Otec se rozhoduje, jak by se měl zachovat. Společně s manželkou Zuzkou při tom zjišťují skutečnou pravdu o synovi, o své rodině, o sobě samých, a také o společnosti, ve které žijí… (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (155)

petikacka 

všechny recenze uživatele

Takový malý vhled do dění na Slovensku dnešní doby skrze dvě rodiny, faráře a malé bojůvky jménem Obrana, která získává čím dál více příznivců, kteří jsou frustrovaní z politiky státu a nejraději by byli, kdyby vznikl nový "Slovenský štát"...Jo, holt zase zde platí heslo, že Zlu se nejlépe daří tam, kde se mu normální lidé bojí postavit...Chvílemi to byla nuda, jindy příliš dlouhé záběry o ničem...Přesto je důležité takové filmy točit...Za mě 75% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Zdraví sme, pekní sme, už len toho rozumu..“ Kde schází vzájemný respekt, jde všechno do prdele na úrovni vztahové, rodinné i společenské. Na takové místo asi nemá smysl světlo donquijotsky přinášet, lépe se mu vydat vstříc.. V roli kritického komentáře to honí po oravském poli až příliš mnoho zajacov, nicméně vše je zasazeno do prostředí, kde jde obyčejnost ruku v ruce s uvěřitelností a záběry jsou akorát tak dlouhé, aby vnesly intimitu. Škoda jen, že úroveň hereckých výkonů není konzistentní, z té opravdovosti to něco ukrajuje.. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ambice spojit intimní drama o chladné rodině se společenským komentářem dojel právě na příliš široký rozptyl a malý důraz na detaily. Za všechno mluví třeba absentující sound design nebo hodně rozkolísané herectví. Je to nicméně důležitý film, který dokáže slušně skončit v okamžiku, kdy katarzi nechává víceméně na divákovi. Škoda, že Škop začíná být víc režisérem dramatizujícím než dokumentaristicky pozorujícím. Eva Nová byla díky tomu dál a výš. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Celkom dobré, a aj keby to nebol slovenský film, zožral by som tú atmosféru dediny, kde sa zametá pod koberec všelijaká špina. Najskôr je divný iba otec so svojou záľubou v zbraniach a potom sa okruh nepríjemne rozširuje. Zmagorenie detí všetkých vekových skupín je dnes nepríjemná realita, a vypomstí sa až neskôr. Film to nevyrieši, ale dáva rodičom dôvod na zamyslenie. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý slovenský film, ktorý dusnom v druhej polovici dáva zabrať protagonistom i divákovi. Páči sa mi ako Marko Škop nám vôbec neukazuje spoločenstvo Obrana, ktoré stojí za príčinou samovraždy jednej z postáv. Je to veľmi dobrý ťah, necháva na divákovi si domyslieť z rozprávaní ako to tam môže vyzerať. Tým, že je implicitný, vytvára postupné budovanie tajomna a tým pádom atmosféry a spôsob akým to poňal sa mi páči. Rejža dáva fokus na rodinu a vzťahy uprostred nej, taktiež v dedine (otec/svokor, kňaz, polícia). Ich stredobodom i stredobodom filmu je famózny Onďo, ktorý potvrdzuje druhým filmom, že mu spolupráca so Škopom veľmi svedčí. Je veľmi presvedčivý a je to jeden z tých výkonov kedy si poviete, že tento herec ťahá celý film. Jasné, že to tak musí byť, veď tento film je koniec koncov o otcovstve. O poznaní toho, že keď otec nie je doma, keď musí živiť rodinu prácou mimo svoj domov, tak nemá ani poňatia akú tmu prežívajú jeho deti a nestačí keď medzi turnusmi prinesie kúsok svetla. A ako človek ľudsky zlyháva, aj v tej dvojtýždňovej výchove medzi turnusmi, nie je to skrátka žiadny superman. Vo filme začuť ozveny Slovenského štátu, ako sme sa v tomto štátnom zriadení mali dobre, z úst starého Pauloviča, ktorému náramne sadla rola zatrpknutého muža, ktorý ženu nikdy nerešpektoval ("Žena je dobrý sluha, ale zlý pán."). Snímka dôsledne spochybňuje kultúru výchovy k násiliu pod rúškom krásnych, morálnych fráz z Biblie. Neváha si rýpnuť aj do parlamentu, mafiánskeho štátu, ktorých nefunkčnosť vytvára podhubie pre polovojenské zoskupenia, ktoré sú magnetom už pre mládež. Lebo keď nie si v partii, tak si niktoš na dedine. Problémom zostáva záver, som rád, že nie je zbúchaný za 5 minút, ale on vôbec nedáva nádej. Až takú ponurosť som nečakal. Film nám akoby ukázal ako to je v jednej oravskej dedine a nič sa s tým nedá robiť... ale ono dá sa. Sčasti mi vadia aj klišé scény, napr. keď to ide dolu vodou, tak žena rozbije vitrínku so zbraňami a začne zúfať, pritom dovtedy vôbec nepôsobila takým dojmom. Občas zafrflala, no vtipne, že jej sa muž menej venuje ako svojim zbraniam. No a osobitnou kapitolou je mumlanie postáv, doprčic, veď to je vec, na ktorú si zvukári musia dať pozor. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Ondrík nosí počas filmu štrikované papuče, ktoré majú tvar nemeckého tanku Tiger I. (Johnny.ARN)
  • Zámek, na který se dívá Milan Ďuriš (Milan Ondrík) na začátku filmu, je Neuschwanstein. (HADES)
  • V jednom ze záběrů usedají Milan (Milan Ondrík) a farář (Daniel Fischer) do automobilu Škoda Octavia Combi, v následujícím záběru ale sedí v interiéru vozu Škoda Kodiaq. (Martin_L)

Související novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (více)

Reklama

Reklama