Reklama

Reklama

Uzly a pomeranče

  • Německo Orangentage (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Láska k dívce vonící po pomerančích, zauzlovaný vztah k otci, síla a něha věnovaná malé sestře a stádo koní. To je Darkův svět, to je příběh o šťastném i bolestném dospívání v odloučenosti a kráse Lužických hor. Koně tu nejsou drahé exempláře dostihových stájí, ale bytosti, o které je třeba pečovat a mít je rád. Jenže ani to nestačí, jak Darek pozná na sklonku léta, které je tečkou za jeho dětstvím. Tak jako každá tečka i tahle znamená nejen konec, ale zároveň nový začátek. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (69)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Mal som pocit akoby som sledoval film z nejakého francúzskeho vidieka, pritom ide o nemecký rodinný film s českými hercami, mihnú sa aj slovenskí, a to celé som mal v slovenskom dabingu. Dojem je rozporuplný hlavne pre rozháranosť scén, keď sa niečo začne a nedokončí, akoby som vynechal niekoľko minút, a nakoniec uplynie do stratena. Napríklad aj taká dôležitá udalosť ako hrozba odobratia detí sa zavŕši len jednou vetou pri raňajkách. No aspoň hlavný motív dostal priestor, a to nielen motív dospievania, ale aj prijatia dospelosti ako pravdy o krutom svete dospelých. Nemecká herečka nevýrazná v tvári sa na prvý pohľad nezdala, ale po vyzlečení predviedla telo ako z katalógu. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Senilní tvůrčí duo není kompatibilní se světem mladistvých. Pokorný by měl točit reklamy pro Kaufland, záběry na krajinu patří mezi světlejší momenty, které tato koncentrovaná deprese nabízí. Procházková je značně ponořená do sociální problematiky, kterou řeší ze všech možných úhlů. Finální verdikt, že život je svině, bude pro pubescenty jistě skvělým zjištěním. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Malá letní lovestory dvou teenagerů ( ikdyž Emilie Neumeister už není teenka, asi proto aby mohla svlíknout podprsenku ) v česko-německém pohraničí propojená s tématy sociálních problémů ( otec Majer bez práce ), boj s úředníky o mentálně postiženou dceru ( která podává paradoxně jeden z nejlepších hereckých výkonů ) a šikany. Překvapivě vážnější film než jsem čekal, ale působící inteligentně příjemně, bohužel hrozně jednoduše až bezdějově, čemuž nepomáhá vyprávění ve stylu nezávislého filmu. Tři hvězdy za letní atmosféru, koně a první herecký výkon Ewy Farné ( dobrá práce ) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Linka s dětmi, které se trápí s rodiči, s prvními láskami nebo kamarády má snímek přirozené kouzlo. Další linka - schematické sociální drama ze zapomenutého kraje jako ztráta práce, pochybný podnikatel nebo striktní úřednice už je méně zajímavá. Herecky mě příjemně překvapila zpěvačka Farná. Přírodní lyrikou se dost plýtvá a není zde mnoho humoru. Věcně vyprávěný film si uchovává romantickou duši, například když svobodu v sedle doprovázejí motivy westernové harmoniky. Konec je bolestný, konec dětství hrdiny, kdy hrdina zjistí, že mu dospělí lhali – a pochopí je. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No není to taková kravina, jak jsem se bál, ale výsledek není dobrý tak jako tak. Z traileru to vypadalo, že to bude poetické, aspoň maličko, i z plakátu to tak vypadá. A ono ve výsledku kulový. Příroda sice krásná, to jo, ale kameraman prostě neumí vytvořit poetický záběr přírody. Ale i kdyby to fakt uměl, asi by ten film moc nezachránil. Uzly a pomeranče nám nepředstaví jednotný děj, nýbrž hned několik malých dějů, co se tam nahodile střídají a ani jeden není řádně uzavřen, některé dokonce vůbec (třeba to s tím bývalým kamarádem hlavního hrdiny). Taky zde irituje ten dabing zahraničních herců, který je strašný jako u Skleněného pokoje (akorát tam snad byl ještě o level horší) a ty ostatní herecké výkony, co můžu posoudit, nic extra. Když se ještě vrátím k tomu, že jsem čekal něco poetického (a byla to moje blbost, že jsem tomu sice minimálně, ale vůbec věřil) - ve skutečnosti je to jenom teen drama zhruba se vším, co by to mělo obsahovat, ale nefunguje to pořádně ani tak. A ty dialogy se taky moc nepovedly. On obecně i ten scénář není povedený, ale kdyby se na něm pořádně zamakalo, uzavřely se tu ty děje, sehnal se lepší kameraman, tak by to snad mohlo být i dobré. Takhle to je jenom nepovedený film a tipuji, že za pár let naprosto zapadne a nikdo si na něj nevzpomene. Osobně jsem z toho měl pocit, že se Pokorný snažil o nějakou jinou verzi Správce statku, ale ten poetický je, na rozdíl od téhle zmršeniny. Finále taky bylo řádně blbé. Dívat se na to dá, ale dobré to není. 2* ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 2 miliony korun. (SONY_)
  • Natáčení probíhalo v Mařeničkách, Horní Blatné, v Praze, Oldřichově a v Německu, přesně ve městech Johanngeorgenstadt, Žitavě a v Grossschönau v Sasku. Točilo se od srpna do listopadu 2018. (ČSFD)
  • Ewa Farna dostala nabídku na roli ve filmu přímo od režiséra Ivana Pokorného. Jedná se o první opravdovou hereckou zkušenost zpěvačky. [Zdroj: magazín Právo] (Teringer)

Reklama

Reklama