Reklama

Reklama

Pach krve

  • USA Wrong Turn (více)
Trailer 1

Parta kamarádů vyrazí na výlet do hor. Zpočátku jde všechno podle plánu, po sletu děsivých událostí však skupinka zjišťuje, že v lese nejsou sami. Opět... (Matared)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (261)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Špatně jsem poctivě zatáčel už šestkrát, ale celá série velmi rychle zamířila do naprosté temnoty té nejhlubší filmové propasti. Tedy do prdele. Tenhle nový přírůstek je však úplně jiná liga a vlastně i úplně jiný film a spojení s tím původním mi tak docela uniká, byť vtipný, ale nenápadný odkaz na kanibalské incestní vidláky jsem zaznamenal. Jako marketingový tah to ale svůj účinek asi mít bude, o tom žádná. Jsem toho zářným příkladem, protože to byl právě známý název, co mě k tomu přitáhlo. A jsem za to rád. Kanibaly tu nahrazuje poněkud agresivnější forma amišů a brutalita není řekněme toliko vyjádřená formou točeného obsahu dutiny břišní, sic se několika setkání s anatomií zblízka nevyhneme. Chování k porážce určených, prostředí a takové to, co pohyblivým obrázkům dodává souvislosti, čti příběh, je pak až překvapivě chytlavé a všemi zúčastněnými minimálně s chutí zahrané. Co ale potěšilo nejvíc, je smíření se tvůrců s tím, že nepouští do světa intelektuálně náročnou podívanou s přidanou hodnotou, ale pohodovou hororovou zábavu, kde si ale zase nemusíte pořád klepat na čelo. Inu, prostě dobře vyvážené pokoukání, snad až na ty časové údaje stran změny osobností a růstu plnovousů:-) Ale i díky neuvěřitelnému fuckt kulervoucímu závěru pak střílím jasné čtyři šípy. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Scénárista Alan B. McElroy stojí za prvním Pachem krve (2003). Tehdy to byl docela úlet s triem sekáčů jako z komparzu Pána prstenů, který ovšem nastartoval šestidílnou sérii (poslední z roku 2014). Zatímco jedničku jsem relativně pošlapal, některá další pokračování si ode mě vysloužila i slušné tři hvězdy. Tohle se jmenuje stejně, ale je to vlastně jiné. Někdejší série byla o rodince zmutovaných kanibalů, která opakovaně dorážela na nic netušící výletníky. Hned po valící se kládě, která drtí mimo jiné i lidské lebky, pochopíme, že McElroy kráčí jiným směrem. I když znovu představuje proměnlivě sympatickou skupinku mladých lidí, která v nekonečných lesích sešla z vyznačené cesty. Nicméně ono by to bylo asi docela jedno. Protože už v polovině 19. století se zhruba tucet rodin sbalilo a uteklo na horu. Báli se rozpadu Ameriky, chtěli tvořit základ, na kterém se vybuduje nový národ. A jejich potomci… no, co asi. Pryč jsou stylové mordy, pryč jsou zajímavé úhly kamery, často se zajímající o partie lahodící pánskému zraku, pryč je svižné tempo. 110 minut je zatraceně moc, zoufale to postrádá dramaturga, mnohdy přešlapujeme na místě a vlastně bych si dal spíš onu zmiňovanou zmutovanou famílii. S touhle řemeslnou jistotou, kterou tvůrci předvádějí, by to totiž byl docela příjemný návrat. ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Začíná to filmařsky stoprocentně korektní partičkou (černoch, běloch, asiat, mexičan, blondýna, bruneta, homosexuál, heterosexuál - to vše najednou) v lesích a končí to zvláštním a nečekaným lesním společenstvím. S původním WT to má společného akorát tak název a místo kanibalů, kteří byli hlavním tahounem staré série, tady máme “jen” obyčejné vidláky. Gore je průměrné, herci nenadchnou, scénář je hloupý (haha, doslova všechny pastičky jsou v lese nastraženy přesně tam, kde postavy jdou...), vizuál lesní vesničky je vyloženě jen na efekt (snad nechcou tvrdit, že tam týpci chodí s lebkou jelena na hlavě celý den) a postavy zde očividně nemají periferní vidění, protože co není na scéně, to samy nevidí. Ale tohle všechno od filmu tak nějak čekáme a jdeme do něj s tím, že to bude podprůměrné slasher béčko. Ve svém žánru je tedy přesně tím (pod)průměrným kouskem, který je holt hloupý, ale alespoň dokáže zabavit při nudném odpoledni. Snaha o sociálně vyčítavý přesah s životem v lese a závěrečný revenge je tady více k smíchu a spíše filmu škodí, ale budiž. Sice nenadchne a fanoušci původního WT budou zklamáni, ale vřele do toho... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Prvý Pach krvi je môj obľúbený horor a hoci väčšina nasledujúcich sequelov (a prequelov) bola zlá, veľmi zlá alebo príšerná, napriek tomu som sa na sedmičku tešil. Ale je to vôbec sedmička? Napriek názvu (a Appalačskej ceste) sa naskytá opatrná odpoveď „nie, nie je“. Nebudem spoilerovať, ale toto mi fakt nepripadá nielenže ako sequel, ale ani reboot, ale skôr ako lesný krvák, ktorému z nejakého dôvodu dali taký názov, aký dali. Prvé, čo ma zaskočilo, bola dvojhodinová dĺžka. Najskôr som nevedel, prečo k niečomu takému muselo dôjsť, ale potom som pochopil – ten film nepozostáva z jedného scenára, ale minimálne z troch. A každý je o dosť iný, čiže spolu to pokope viac nesedí, než sedí. Postavy sú veľmi nesympatické, nepríjemné a hysterické, čo je v horore vždy zle, lebo hrdinom by ste mali držať palce a nie im priať smrť. Dobrou správou je, že prvých 45 minút je to príjemne realistické a pracuje s náznakmi. Pozitívne vnímam aj účasť Matthewa Moddinea, drsné lesné pasce a asi dve tri naturalistické úmrtia. Avšak ako sa postupne začne tajomstvo hory odhaľovať, začína sa na sebe kopiť jeden bizarný zvrat za druhým až do kuriózneho finále. Nebudem spoilerovať, ale nový Wrong Turn je skôr folk horor (!), než klasický exploitation/hixploitation. Problém je v tom, že postupne na seba vŕši natoľko absurdné, za pačesy pritiahnuté zvraty, že ku koncu už len bezmocne krútite hlavou. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Horor, který má s šestidílnou Wrong Turn sérií společný pouze název. Od tvůrce rebootu se pochopitelně očekává přepisování postav a příběhových linií, ale výsledný snímek musí být ke svému zdroji zcela zřetelně ve vzájemném vzahu. Jinak se nejedná o reboot, nýbrž o nový projekt, který k zviditelnění využívá popularitu zavedené franšízy. McElroy napsal scénář již k původnímu Wrong Turn z roku 2003, který ve shodě s pravidly tupých vyvražďovaček rezignuje na psychologii postav, logiku děje či jakoukoliv originalitu. Nový snímek se bohužel nese ve stejném duchu, přestože se alespoň navenek snaží působit chytřeji. Nastoluje například otázky související s morálkou, kdy bledne zprvu jasně vymezená linie mezi obětí a agresorem, v důsledku čehož divák paradoxně nemá s kým sympatizovat. Jakožto zdejší hororový expert tak uděluji krajně nezáživnému Wrong Turn jednu slabší hvězdu. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (10)

  • Filmovalo sa v meste Cincinnati a štátnom parku Hocking Hills v americkom štáte Ohio. Natáčacie obdobie trvalo od 9. septembra do 2. novembra 2019. (MikaelSVK)
  • Ačkoli se jedná o sedmý film Wrong Turn, jedná se o „restart“ série. (LUKICKK)
  • Na začiatku filmu policajt povie postave Matthewa Modinea: „Musíte byť hrdý otec.“ Toto je odkaz na postavu Matthewa Modinea v Stranger Things (od r. 2016), deti v Hawkin's Lab ho volajú „Papa“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama