Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďalší thriller podľa skutočných udalostí, ktorý nás zavedie pod kožu a do útrob súčasnej americkej spoločnosti, zmietanej rôznymi krízami vrátane morálnej. Idealista Daniel J. Jones (Adam Driver) je svojou šéfkou, senátorkou Dianne Feinsteinovou (Annette Beningová), poverený vedením vyšetrovania programu CIA na zadržiavanie a vypočúvanie osôb vytvoreného po 11. septembri 2001. Jonesova neúnavná honba za pravdou prinesie odhalenia, ktoré odhalia, ako ďaleko zašla najvyššia národná spravodajská agentúra, aby zničila dôkazy, obišla zákony a skryla šokujúce tajomstvá pred americkou verejnosťou. Po 11. septembri totiž CIA začala používať brutálne metódy vypočúvania podozrivých z terorizmu, čo viedlo k mnohým škandálom a vyšetrovaniu programu zadržiavania a vypočúvania, ktorého "rozšírené techniky" sa ukázali ako nemorálne a neúčinné. Keď sa Jones a senátny vyšetrovací výbor rozhodnú zverejniť výsledky svojho vyšetrovania, CIA a Biely dom sa tomu snažia zabrániť. (HBO Max)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (76)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film pojednáva o dvoch aspektoch. O tom, že mučiť ľudí pri výsluchoch je zlé a hlavne neúčinné. A aj keď je to dávno známa vec, tak to ľudia neustále skúšajú znova. A druhým aspektom je prirodzená vlastnosť ľudí nepriznať si pravdu, neprijať zodpovednosť a za každú cenu si chrániť zadok. A keď to sú ľudia vo vedení CIA, tak je to o to horšie, ale zároveň to bohužiaľ nie je nijak prekvapivé. Jediné čo môžeme je nastaviť mechanizmy, aby sa takéto počínanie ľudí čo najviac eliminovalo. No a film, ktorý o tejto kauze pojednáva je miestami strašne nudný. Typický sled hovoriacich hláv, ktoré zdeľujú dôležité informácie, ale je ich toľko, že divák sa v tom stráca. Asi najviac ma fascinovala zarputilosť CIA dokázať, že mučenie funguje, aj keď videli, že to nie je pravda, ale aj tak v tom pokračovali ďalej. Je ťažké zdeliť takúto dôležitú tému nejak strhujúco bez toho, aby sa ukázalo prstom na jedného zloducha, keď problémom je celý systém. Filmu sa to príliš nepodarilo, ale téma je natoľko závažná, že za jedno pozretie to stojí. 6/10. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tyto snímky s žánrovým zaměřením na politiku a tajné služby mám čím dál tím více v oblibě! Člověk se alespoň dozví tunu informací o tom, jak to vůbec v jádru pod pokličkou funguje. A že to má čím překvapit! Torture Report sází na excelentní herecké obsazení, kterému vévodí úžasný Adam Driver. Opět ukázal svůj talent, do své role se úplně zažral. I ostatní ansámbl předvedl kvalitně odvedenou práci, potěšil Levine v roli ředitele CIA. Údernost dialogů připomene ty nejlepší žánrovky jako od Sorkina, scénáristicky jednoduše film vybroušený do posledního detailu. A jsem šťastný, že jsem opět o nějaký ten malý kousíček chytřejší v této problematice. A na závěr...Též jsem se utvrdil v jedné věci....Jedinec toho zmůže málo proti celému systému. Smutný, leč pravdivý fakt. Poctivá filmařina. 7,5/10 ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Ukázková procedurálka, avšak poměrně přehledná a zabývají se dost důležitým tématem. Dal jsem si ji hned po zhlédnutí minisérie The Looming Tower a udělal jsem dobře, protože jsem se díky tomu hezky orientoval v kontextu tehdejších událostí a poznával vyřčená jména a jejich úlohu. The Report na uvedenou minisérii vlastně shodou okolností v mnoha věcech navazuje. A mimo to je to, navzdory poměrně komplikovanému tématu, svižné, dialogově úderné a Adamem Driverem výborně zahrané. To skoro až fanatické zapálení pro věc z něj vyzařovalo naprosto perfektně. "Do you work for me or for report?" ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Jsem moc překvapená jak mě to bavilo. Většinou politická dramata moc nemusím, ale tohle je moc hezky natočené. I když na vás chrlí jedno jméno a datum za druhým, je to natočen tak naléhavě a poutavě, že vás to nenudí. V politice se moc nevyznám, takže jsem ze začátku byla trošku ztracená než jsem zajela do těch správných kolejí příběhu. Musím ale říct, že nebýt Adama Drivera nebyl by to tak kvalitní film. On jako herec přináší do filmu něco navíc, takovou tu pomyslnou sílu, která přitáhne diváka k obrazovce a vážně umí skvěle hrát! Téma bylo zajímavé, dívím se, že se do nčeho takového vůbec Američani pustili, protože se vlastně pustili do vlastních lidí, ale na obrazovce to funguje. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Za mého mládí se říkalo učení, mučení. Ve Spojených státech si toto přísloví obrátili k obrazu svému a vyzkoušeli si ho na nedobrovolných mučících objektech z muslimských zemí. Na svých nových metodách se pokoušeli, co nejefektivněji přimět leckdy i nic netušící experimentální jedince mluvit pravdu. Výsledek byl opačný a jelikož je Amerika number One v překrucování pravdy, tak hodila do mediálního éteru nepravdivou kachnu ve které se říká, že díky práci CIA a jejich mučících donucovacích prostředků se dopátrali pravdě. Díky nespočetně mnoho  humanitárním prostředkům mezi nimiž vyniká tzv, waterboarding v němž si zpravodajská služba vysloveně libovala a díky němuž mám takové podezření, že CIA je asi plná psychopatických sadistů  a díky nímž jim prý tyto lidumilné metody pomohly dopadnout jeskynního muže Usámu Bin Ládina. Nějakou dobu jim tato lež procházela a dokonce byla základem propagandistického snímku 30 minut po půlnoci, který byl dokonce nominován na Oscara a ve kterém režisérka Kathryn Bigelow ospravedlňuje nelidské chování amerických složek. Nevím, buďto je tak tupá anebo spíš spolupracovala s kabinetem prezidenta Obamy, kterému tak dělala neplacenou propagandu americké politiky. V tomto filmu se postupně podíváme na senátního vyšetřovatele Daniela J Jonese, který byl vybrán jako vedoucí komise pro vyšetřování CIA pro zadržování a výslechy. Jeho houževnatý postoj a mravenčí práce vedla k tíženým výsledkům a veřejnost se konečně dozvěděla nekalé praktiky zpravodajské služby, které byly dlouhou dobu tajeny, jak ze strany prezidenta Bushe, tak posléze prezidenta Obamy. A takový kecy, že existuje ve 21, století mučení ve jménu vyššího dobra si můžou strčit za klobouk, když bylo jasně dokázáno, že nebylo dosaženo těch výsledků, kterými lakovaly světovou veřejnost. Právě naopak bylo dokázáno, že ani jedna z těchto torture metod nepřinesla ani jeden výsledek a Amerika se zase ztrapnila před celým světem. Za velmi efektivní a zdrcující podání této zprávy, jejíž vypracování a zpřístupnění trvalo déle než pět let  a v níž bylo odhaleno více než šest a půl milionu utajovaných dokumentů ve kterých se Spojené státy a její zpravodajská služba předvedli jako barbaři z dob temného středověku dávám zasloužených 80%. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (12)

  • Prečiarknuté slovo v plagáte filmu a iných propagačných materiáloch je "torture" (mučenie). (Real Tom Hardy)
  • Podľa dokumentov CIA nikdy nedisciplinovala pri závažných porušeniach pravidiel, opakovaných systematických či individuálnych zlyhaniach, či dokonca smrti zadržaného. Pri smrti Gul Rahmana dostal vyšetrovateľ neskôr dokonca finančný bonus. (Real Tom Hardy)
  • Vo väčšine prípadov dostanú utajené dokumenty reportéri, aby ich prostredníctvom novín zverejnili. V tomto prípade však Senát tlačil na to, aby sa zverejnenie odhlasovalo a vydalo cez správny a oficiálny proces. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama