Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Malé městečko Little Tall Island ležící u pobřeží Maine čekají krušné chvíle. Jeho obyvatelé se důkladně připravují na mohutnou sněhovou bouři, která má být nejhorší za posledních sto let. V nejvypjatějším okamžiku se však z vánice vynoří zlo mnohem děsivější, tajemný cizinec, který si říká Andre Linoge. Zná i ta nejtajnější temná tajemství každého obyvatele městečka a využívá je k tomu, aby některé z nich přinutil k sebevraždě, jiné pro změnu k vraždě. Pokaždé přitom předává obyvatelům velmi jednoduchý požadavek. Tvrdí: "Dejte mi co chci a já půjdu." Andre je ve skutečnosti ďáblův posel a to, co chce, je jedno z dětí Little Tall Islandu. Dítě, které by vychoval jako nástupce, tak, aby mohlo časem převzít jeho pozemské povinnosti. Přestože je totiž jeho život mnohonásobně delší, než život lidský, není Linoge nesmrtelný a tak za sebe musí vycvičit nějakou vhodnou náhradu. Jeho moc je veliká. Nejenže zná tajemství každého člověka ve městě a může všem udělat za života skutečné peklo, ale může dokonce zničit celé město. A v městečku je jen jediný člověk, který má dost síly, aby se mu postavil. Šerif Mike Anderson, který se snaží uchránit obyvatele nejen před bouří, ale také před zlem v podobě Andrého.

Trojdílný americký horor vznikl v roce 1999, kdy ho jako televizní minisérii natočil režisér Craig R. Baxley (Action Jackson, Temný anděl) podle námětu a scénáře Stephena Kinga, jednoho z nejslavnějších současných spisovatelů. Bouře století je první námět, který nevychází z knižní předlohy, ale King ho napsal přímo pro televizní minisérii. Přestože původně chtěl napsat pouze scénář, nakonec příběh zpracoval také jako klasický román, který vyšel krátce poté, co byla třídílná minisérie v premiéře uvedena na obrazovkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale za mě je tohle jen jedna další kingovina a já jsem měl pocit, že sleduji něco mezi "To" a "Svědectví". Právě skutečnost, že to ve mně evokovalo již něco viděného, mi docela kazila zážitek z filmu. Musí se tomu ale nechat, že to má výborné temné momenty a Colm Feore se jako hlavní zloduch osvědčil. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

1/3 se zabývá hlavně příchodem jednoho z Flaggových compadres na malý ostrůvek Little Tall Island. Tenhle Andre Linoge zdá se něco chce a jen tak se toho očividně nevzdá. Zatím jde o klasickou Kingovku, která bohužel jako kniha nevyšla (myslím, že by to všechno na papíře vypadalo líp), ale děj je dost sympatický aby zaujal i na televizní obrazovce. Herecké výkony jsou taky solidní. Colm Feore je zatím jednoznačně nejlepší. Potěšila mě i dr. Weirovská Torri Higginson. Triky jsou na rok 1999 hodně slušné. Hlavně bouře v přístavišti. Jsem zvědavý na další třetinu... 2/3 Napětí se stupňuje, mrtvých přibývá. Potěšila mě zmínka o Dolores Claibornové a vysvětlení původu tajemného cizince. LEGION... 3/3 Poslední čász BOUŘE STOLETÍ rozhodně nezklamala. Pro ty co Kinga znají závěr sice nebyl takové překvápko, ale stejně měl šťávu. Pořád mě ale mrzí, že si nikdy nebudu moct přečíst knihu. Steve pořád zůstává lepší spisovatel než scénárista. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem v tomto případě váhal s hodnocením, protože série si podle mého stojí mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami a je možné na ni pohlížet z různých hledisek. Na jedné straně je Bouři století možné vyčíst typický neduh televizních kingovek, tedy přetaženou stopáž, kdy každý jeden díl by bylo možné osekat o patnáct minut, aniž by utrpěla logika příběhu. Na druhé straně, srovnám-li tento film s podobnými televizními projekty, jako byl například Dům růží (mimochodem natočený tímž režisérem), Časožrouti nebo ubohoučké To, pak s přehledem vede Bouře století, a to dokonce s výraznějším odstupem. Nevím, zda je to kvalitou předlohy, hereckým obsazením nebo tím, že Baxleyho v době natáčení políbila Múza, ale série si po celou dobu udržuje kingovskou atmosféru tajemna, vzrůstajícího napětí a plíživého strachu. Izolovaný ostrov, odkud není úniku, tajemný cizinec, který dokonale zná minulost ostrovanů, manipulátor znalý psychologie a zjevně disponující zvláštní mocí, který přichází s šokujícími požadavky, to vše vytváří pocit stísněnosti, který diváka neopouští ani poté, co odejde od televize. Většina televizních kingovek nedokáže vyvolat strach - Bouři století se to přinejmenším při některých scénách daří. Z hereckého ansámblu je nutné vyzdvihnout výkon Colma Feoreho, který dokázal tajemného cizince zahrát s přehledem a s velkou dávkou záporného charisma. Celkový dojem s ohledem na televizní charakter dílka: 65 %. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Dejte mi, co chci, a já zas odejdu !!" Nekorunovaný král hororu a tajemna Stephen King zde jasně dokazuje, že ač v psaní románů bezpochyby nemá konkurenci, jako režisér se svou tragickou Vzpourou strojů a scénárista neodkazující se na své knihy, ale tvořící přímo pro televizní formát se jeví velmi špatně !! Dalším nezpochybnitelným faktem bych nazval skutečnost, že s Kingovými předlohami si většina tvůrců prostě neví rady, nejlépe z této nevděčné disciplíny vychází stále nedoceněný Frank Darabont se svými majstrštyky jako Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle či podhodnocená Mlha z roku 2007, ačkoli si musíme uvědomit, že Kingovy náměty se zdají být velmi těžko zfilmovatelnými, většinou se totiž jedná o buď ryze dokonale béčkové kousky nebo o záležitosti, které se jako horory pouze tváří, a zacházení s nimi tak vyžaduje nejen velkou dávku odvahy, citlivý přístup, pochopení předlohy, ale vedle ovládání filmařského řemesla i rutinu !! Sníh jako takový, extrémní počasí i tma patří k těm největším berličkám navození atmosféry u podobných žánrových záležitostí, na což King v tomto případě očividně nejvíce sázel, a je třeba přiznat, že právem !! Atmosféra, mysterióznost i napětí by totiž v Bouři století mohly sloužit jako učebnicové příklady začínajícím filmovým tvůrcům, Tim " animovaný Superman" Daly jako představitel zákona i morálních zásad Mike Anderson i Colm Feore coby André Linoge se svýma uhrančivě černočernýma zlověstnýma očima v životní roli neskutečně zvedají snímek plný jinak velmi nesympatických hereckých trosek, což je však poplatné té cílené béčkovosti i žánrovým schématům, po této stránce do vysokého nadprůměru !! Ani hudba typického béčkaře Garyho Changa příliš nenadchne, byť při nejnapínavějších scénách svou jednoduchostí plní účel velmi dobře !! Myslím, že je Bouři století také třeba brát jako televizní minisérii, a nezalamovat se nad natažeností megalomanské stopáže, podotýkám, že teď při druhé projekci jsem ji bez obtíží i ve velmi pozdních hodinách zdolal v kuse najednou bez jakékoliv újmy na zdraví.. Celkově tak s velice rozporuplnými pocity řadím Storm of the Century ke svým nejoblíbenějším hororům vůbec a od páté hvězdičky jej dělí jen velmi špatně vypointovaný závěr a fakt, že třetí část filmu tak ani omylem nedokáže překonat první dva, přičemž první hodina a půl by se dala nazvat jako něco, co si přeje alespoň jednou v životě vidět každý opravdový hororový fanoušek a za to si režisér Craig Baxley zaslouží můj obdiv, v této nevděčné KRÁLovské disciplíně totiž uspěl se ctí !! [ Dabing 7/10 ] Pozoruhodně sofistikovaná práce Jana Kohouta na překladu dopomohla k udržení atmosféry původního znění, velmi povedený dabing studia Česká produkční 2000 v čele s rutinérem režisérem Martinem Veldou. ()

Haymar 

všechny recenze uživatele

Průměrná kingovina, která sice nijak nepřekvapí ale určitě ani neurazí! Úmornou délku a díky tomu značně rozvláčněný (místy až nudný) děj částečně kompenzuje výborné finále a atmosféra, která je v rámci své produkce velice dobrá. To samé lze říci i o většině hereckého ansáblu, kde rozhodně vysoce ční pekelně démonický Linoge (Colm Feore). ()

Galerie (33)

Zajímavosti (15)

  • Ve druhém díle filmu bylo možné v rozhovoru dvou postav slyšet o Derry. Derry je místo děje ve filmu To (2017), jenž je opět dílo Stephena Kinga. (Muldy)
  • Natáčelo se v kanadských provinciích Ontario a Manitoba a v amerických státech Maine a Kalifornia. (Terva)
  • Kniha "The Little Puppy", kterou čte Cat dětem, byla oblíbenou knihou Dannyho Torrance v Osvícení (1980). (Holina)

Reklama

Reklama