Reklama

Reklama

Machři a šprti

(seriál)
  • USA Freaks and Geeks (více)
USA, (1999–2000), 13 h 24 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Paul Feig

Hrají:

Linda Cardellini, John Francis Daley, James Franco, Samm Levine, Matt Czuchry, Martin Starr, Joe Flaherty, Busy Philipps, Samaire Armstrong, Seth Rogen (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Na střední škole McKinley v americkém státě Michigan se píše rok 1980. Místní, intelektuálně poněkud pomalejší sportovní hvězdy si vyznávají lásku s překrásně povrchními roztleskávačkami... ale v téhle show nás osudy této „zlaté kasty“ nezajímají. Kamera sjíždí pod tribuny, kde právě Daniel (James Franco) a Ken (Seth Rogen) aplikují rockovou filozofii na křesťanskou americkou morálku a jejich kamarád Nick (Jason Segel) se vyznává ze své víry k božstvu jménem John Bonham a skupině Led Zeppelin. Docela jiná, o dva roky mladší trojice kluků – Sam (John Daley), Neal (Samm Levine) a Bill (Martin Starr) – kteří stojí mimo společnost naopak proti své vůli (už jenom proto, že viděli Hvězdné války ne jednou, ale sedmadvacetkrát) jsou opodál šikanováni proto, že si stojí za svým názorem, že Bill Murray je skvělý komik. Mimo pomyslný střední proud stojí také Samova starší sestra Lindsay (Linda Cardellini), nejchytřejší studentka školy, která však po smrti jediné osoby, která ji v životě rozuměla ztrácí víru ve staré hodnoty a hledá nové, mezi novými přátely, kteří pro ni reprezentují opak jejího starého života.

Nejen pro svou dobu-vystihující atmosféru, skvělý soundtrack a sofistikovanost, která jej na první pohled odlišuje od seriálů typu Beverly Hills, má dnes seriál Freaks and Geeks (český překlad je poněkud zavádějící) v Americe téměř kultovní post a na imdb neuvěřitelné hodnocení 9.6 hvězd z desíti. Proto je fakt, že byl přes úpornou snahu jeho tvůrců (Paul Feig a Judd Apatow) pro nízkou sledovanost zastaven hodně nešťastný – naděje na natočení další série se rozplynuly. (Eddard)

(více)

Recenze (157)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Seriál je mírně nostalgický, mírně to lakuje na růžovo, ale přesto poměrně věrně odráží vztahy mezi skupinami vyvrženců (freaks a geeks) a těmi, kdo jsou královnami a králi střední školy (roztleskávačky, sportovci). Jistě – nevyhne se klišé. ______ Hlavní hrdinka je vzorná studentka na scestí žijící v dokonalé rodině. Ale, jak se ukazuje, Lindsayini rodiče jsou nejenom nejlepší rodiče, co kdy žili na Zemi, ale také plnohodnotně napsané postavy, které stereotyp sice naplňují, ale dokáží z něj vystoupit. Stejně tak Lindsay se dokáže zachovat hodně překvapivě. A tak je to i s ostatními postavami: hezounek-darebák, školní mrcha, tupý tělocvikář, nejlepší školní poradce ever, vysmátý hulič, brejlatý alergik - co se často chová a téměř vždy vypadá jako retard (ale není – Bill se postupně stal mojí nejoblíbenější postavou). _____ Zároveň děj nenápadně ironicky i nostalgicky ukazuje první praskliny v dokonalém světě americké rodiny. Manželka už pokukuje po mikrovlnce, která mnohonásobně urychlí její každodenní přípravu večeře. To ale automaticky povede k jídlům z fastfoodu a konci rodinného stolování. Otcův krámek evidentně zanedlouho nahradí supermarket. Děti postupně přestávají ctít tradiční hodnoty (Millie). Poslušnost vystřídá prosazování vlastního názoru (Lindsay). Atari je výhonkem budoucnosti, kde samotu už nebudou rozptylovat kamarádi z party, ale umocní ji čučení do počítače. Ne nadarmo je hudební podkres úvodu každého dílu: "Kašlu na reputaci, tohle je nová generace! ______Zatímco to prapůvodně vypadá, že půjde o banální romanci ve stylu princezna a žebrák (Lindsay a Daniel), postupně se děj začíná více točit kolem jiných hrdinů a jiných párů. A ukáže se, že hlavním tématem seriálu je přátelství, nikoliv láska. Přátelství, které může být nečekané, občas zraňující, ale má neuvěřitelnou schopnost vytáhnout tě z trablů nebo aspoň z ulity, což je hlavně na střední (ale nejen tam) neocenitelný. SHRNUTÍ: Sakra, že toho nenatočili víc! Chtěla jsem se Samem dojít až k matuře. ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

Bylo natočeno mnoho a mnoho teenagerovských seriálů různých kvalit. A pak je tu Freaks and Geeks. Absolutně dokonalá záležitost s perfektní atmosférou a soundtrackem, co nemá konkurenci. Seriál, co se nebojí žádných témat, co nemá jenom šťastné konce a který pro Hollywood objevil naprosto absurdní množství budoucích filmových hvězd. Rozumím tomu, proč to má dnes v USA doslova už kultovní status. ()

Reklama

anusha 

všechny recenze uživatele

Súdiac podľa toho čo som doteraz videla si myslím, že je zrejme veľmi ťažké natočiť seriál odohrávajúci sa na strednej, ktorý by nebol zbytočne moralizujúci , trápny a patetický. No freaks and geeks takto nepôsobí. Postavy sa správajú celkom reálne tj každý sa niekedy správa ako dement okrem millie :). Epizódy majú vtipné zápletky a niekedy veľmi prekvapujúcu pointu (falošné ID). Pri sledovaní som sa výnimočne bavila (Všimla som si ,že Jason Segel sa už vtedy vyžíval v hraní zlomeného srdca:). Veľká škoda ,že seriál tak skoro zrušili. No vďaka tomu zvládnete celý seriál rýchlo zhliadnuť a obľúbiť si všetky (!) postavy. PS: JohnnyD :-* ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Hlas mladej generácie fičiacej na Led Zeppelin a The Who v dueli s ešte mladšou generáciou, zbožňujúcou Star Wars a Steve Martina. Freaks and Geeks je seriál, ktorý prezentuje ešte vtedy mladých nevýrazných hercov, ktorý sú v súčastnosti hereckou elitou. Seriál má kultový status, aj napriek jednej jedinej sérií čim sa osudovo približuje k Wedonovej Firefly. Pravdou je, že pozerať sa na príhody tejto nesúrodej zmesice ľudí - od prvej párty, marihuanovej skúsenosti, prvej lásky, alebo skutočného priateľstva, som si užíval a preto ma mrzí, že toho nedostanem viac. Na druhú stranu treba povedať, že pozitíva tohto seriálu sú značné. Za prvé je to sympatický humor a charaktery, ktoré sa postupne rozvíjajú. Postavičky, ktoré sa vám akosi dostanú pod kožu, pretože vo svojich stereotypoch predstavujú to najlepšie - telocvikár, školný poradca, alebo rodičia. Zaoberá sa skutočnými problémami, skutočných ľudí, ktorý aj napriek zlým veciam nestrácajú nadhľad a snažia sa nájsť tú najlepšiu možnú cestu životom. Jednou z najlepších postáv aspoň pre mňa bol Martin Starr ako mierne spomalený geek, ktorého názory a humor ma dostávali do kolien. Boh vie ako by sa celá séria vyvinula. Možno by to začalo byť monotónne a prešpekulované. Každopádne sa jedná o jednu z najpodarenejších vecí v celej americkej produkcií, ktorej nemá žiadny seriál s podobnou tématikou šancu konkurovať. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Málokdy se člověku poštěstí nostalgicky vzpomínat na léta, která nezažil, na prostředí, ve kterém jaktěživ nebyl, na prazvláštní individua, která ve své vesnické nebo maloměstské škole nepotká, co je život teenagera dlouhej (teda aspoň mě se tohle netýká) a na hudbu, která se tu snad nikdy pořádně/legálně nehrála, alespoň když "na západě" byla v módě. Jo jo, to byly časy todleto. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (64)

  • Když si Bill (Martin Starr) připravuje jídlo, tak při tom hraje „I'm One“ od The Who. Když Bill snídá, tak při tom hraje „Love Reign O'er Me“ od The Who. Během jízdy na motokárách hraje „Going Mobile“ od The Who. (Duoscop)
  • Když jsou kluci ve škole na obědě, tak má Sam (John Francis Daley) v některých záběrech v puse jídlo a v jiných ne. (Duoscop)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno