Reklama

Reklama

Machři a šprti

(seriál)
  • USA Freaks and Geeks (více)
USA, (1999–2000), 13 h 24 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Paul Feig

Hrají:

Linda Cardellini, John Francis Daley, James Franco, Samm Levine, Matt Czuchry, Martin Starr, Joe Flaherty, Busy Philipps, Samaire Armstrong, Seth Rogen (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Na střední škole McKinley v americkém státě Michigan se píše rok 1980. Místní, intelektuálně poněkud pomalejší sportovní hvězdy si vyznávají lásku s překrásně povrchními roztleskávačkami... ale v téhle show nás osudy této „zlaté kasty“ nezajímají. Kamera sjíždí pod tribuny, kde právě Daniel (James Franco) a Ken (Seth Rogen) aplikují rockovou filozofii na křesťanskou americkou morálku a jejich kamarád Nick (Jason Segel) se vyznává ze své víry k božstvu jménem John Bonham a skupině Led Zeppelin. Docela jiná, o dva roky mladší trojice kluků – Sam (John Daley), Neal (Samm Levine) a Bill (Martin Starr) – kteří stojí mimo společnost naopak proti své vůli (už jenom proto, že viděli Hvězdné války ne jednou, ale sedmadvacetkrát) jsou opodál šikanováni proto, že si stojí za svým názorem, že Bill Murray je skvělý komik. Mimo pomyslný střední proud stojí také Samova starší sestra Lindsay (Linda Cardellini), nejchytřejší studentka školy, která však po smrti jediné osoby, která ji v životě rozuměla ztrácí víru ve staré hodnoty a hledá nové, mezi novými přátely, kteří pro ni reprezentují opak jejího starého života.

Nejen pro svou dobu-vystihující atmosféru, skvělý soundtrack a sofistikovanost, která jej na první pohled odlišuje od seriálů typu Beverly Hills, má dnes seriál Freaks and Geeks (český překlad je poněkud zavádějící) v Americe téměř kultovní post a na imdb neuvěřitelné hodnocení 9.6 hvězd z desíti. Proto je fakt, že byl přes úpornou snahu jeho tvůrců (Paul Feig a Judd Apatow) pro nízkou sledovanost zastaven hodně nešťastný – naděje na natočení další série se rozplynuly. (Eddard)

(více)

Recenze (157)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Kdybych to viděl jako náctiletej, tak by se mi to líbilo určitě o dost víc. Seriál pro teenagery (ty mladší) je to opravdu jeden z nejlepších. Zajímavé charaktery, všední situace ze školního prostředí a vcelku dobrý humor. Ale jak říkám, koukat na to po dvacítce, není úplně to pravé ořechové... První polovina podle mě slabší, koukal jsem na to s velkejma přestávkama, ale na druhý polovině jsem si s chutí smysl během několika dní. Moc povedený seriál. 85% ()

santiamén 

všechny recenze uživatele

86% ... Tuhle záležitost jsem objevila úplnou náhodou a aniž bych tušila něco o obsazení, pustila se do prvního dílu. Potěšující odhalení :). Prvních pár dílů mi trvalo přizpůsobit se teenagerovskému seriálu, kde se všechny postavy chovají lidsky, snesitelně, žádné černobílé charaktery, žádné afektované scény. Je to jako sledovat dokument, všichni působí opravdově, jako by jen byli sami sebou. Ve výsledku jsem nejvíc zklamaná z počtu epizod - budou mi chybět. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Zasadit děj seriálu do osmdesátých let byl vynikající nápad, jeho provedení je navíc ještě lepší, od hudby až po všeobecnou náladu se jedná o nejspíš nejlepší teen-seriál (i když v tomto případě je to spíše urážka), který byl do dnešních dní natočen a o seriál, jenž nastartoval hvězdnou kariéru výrazným hercům jako je James Franco, Seth Rogen nebo Jason Segel (imho nejlepší postava v seriálu). Až je pro mě osobně k neuvěření, že má "Fríky a Gíky" na starosti Judd Apatow, režisér takových hovadin jako je film Zbouchnutá. Některé díly lepší, některé zase horší, ale jelikož bylo natočeno jen (v tomto přídadě skutečně JEN) 18 epizod, nehrozí žádné sebevykradačství nebo rozmělnění děje do aleluja. Neznám druhej takhle pohodovej seriál. ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Kouknul jsem na všechny díly znova po několika letech a je neskutečná škoda, že seriál nepokračoval dál. Opravdu hodně povedený a "tak trochu jiný" seriál o dospívání, který je navíc bezchybně obsazen! Hlavně freaks v čele s Francem, Rogenem a Segelem jsou k sežrání a Lindsay jsem si zamiloval stejně, jako před lety. Být tam o něco více vtipu a méně moralizování, přihodím i poslední hvězdu. Přesto pár dílu je skutečně božích. Disco sucks! ()

anusha 

všechny recenze uživatele

Súdiac podľa toho čo som doteraz videla si myslím, že je zrejme veľmi ťažké natočiť seriál odohrávajúci sa na strednej, ktorý by nebol zbytočne moralizujúci , trápny a patetický. No freaks and geeks takto nepôsobí. Postavy sa správajú celkom reálne tj každý sa niekedy správa ako dement okrem millie :). Epizódy majú vtipné zápletky a niekedy veľmi prekvapujúcu pointu (falošné ID). Pri sledovaní som sa výnimočne bavila (Všimla som si ,že Jason Segel sa už vtedy vyžíval v hraní zlomeného srdca:). Veľká škoda ,že seriál tak skoro zrušili. No vďaka tomu zvládnete celý seriál rýchlo zhliadnuť a obľúbiť si všetky (!) postavy. PS: JohnnyD :-* ()

Galerie (6)

Zajímavosti (64)

  • V úvodní scéně při bubnování hraje „The Spirit Of Radio“ od Rush. Během scény ve sprchách hraje „White Room“ od Cream. Když je Sam (John Francis Daley) nahý na chodbě, tak při tom hraje „One Step“ Beyond od Madness. (Duoscop)

Reklama

Reklama