Reklama

Reklama

Jarmark marnosti

  • Velká Británie Vanity Fair (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Becky Sharpová je dcera chudého malíře a sní o bohaté budoucnosti. Má všechno, co ji předurčuje ke šťastnému životu a úspěchu ve společnosti: mládí, krásu, atraktivitu, inteligenci, vtip i dostatečnou dávku drzosti. Chybí jí jen jedno - dobrý původ. Jenomže v Anglii počátku 19. století na něm záleží nejvíc. Becky se nechává najmout jako guvernantka do rodiny poněkud výstředního sira Pitta Crawleyho. Tam se seznámí s jeho mladším synem Rawdonem a spřátelí se s panovačnou tetou Mathildou. Po nějaké době si Rawdona tajně vezme. Ze začátku jsou plni optimismu, a ačkoliv je Rawdon vyděděn, žijí si na velmi vysoké úrovni. Její protiváhou je Amélie Sedleyová, pasivní a sentimentální dívka ze zámožné rodiny. Obě jsou ochotné udělat vše proto, aby se staly součástí nejvyšší společenské elity. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 7/10 Děj 5/10 Hudba 8/10 Efekty 10/10/// +dokonalá výprava, Reese Witherspoon v hlavní roli je kouzelná, zajímavá sonda do společnosti tehdejší doby, čas ubíhá velmi rychle, hudba, dabing -zmatenost v ději a v postavách, čas není nijak ucelen/// Tak nějak nevím co napsat. Je to velmi pěkné, od Reese dobře zahrané a navíc se mi líbila její postava (charakterem i vzhledem), takže jsem jí celkem fandil. Jen škoda slabšího (skoro žádného) příběhu, dost jsem se v ději ztrácel. Je však pozoruhodné jaký dějový úsek se ve filmu odehrál (snad 40 let) a především jak je to podáno (je válka, je mír, narodil se jí syn, syn chodí, syn dospívá)-prostě fofr. V tomto směru je škoda, že to není lépe ucelené. S postavami je to stejné, jsou si podobné a je jich moc. Ale abych to nějak uzavřel. U filmu jsem se nenudil, hlavně díky příjemné hudbě, nádherné výpravě a několika zajímavým scénám./// Celkem 70%/// ()

Faye 

všechny recenze uživatele

„ Stačí získat postavení a svět vám leží u nohou“. A přesně to je cílem chudé, ale ctižádostivé Becky Sharp, mít co nejvyšší postavení ve společenské hierarchii. Jenže do běžného handlu, kde se kupčí před sňatkem... . „ mám značný majetek a bídný původ. Mám tedy na výběr pouze z chudých šlechticů nebo bohatých měšťáků. Jako ty. Ráda bych měla titul. Když my dva ty majetky spojíme, titul si potom můžeme koupit.“, nemá co nabídnout. Má pouze svoji chytrost (vychytralost) a šarm. A do té naduté společnosti, kde vládne chamtivost a hloupost, ale navenek se tak krásně leskne .... prostě chce. Ironický pohled na snobskou společnost ve velkolepé kostýmové podívané se skvělou Reese Witherspoon. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $23miliónovTržby USA $16,136,476Tržby Celosvetovo $19,463,185║ Reese Witherspoon tu pôsobí v tomto mierne rozvláčnom intrigánskom príbehu ako ozdoba. Prim tu hrajú aj ostatný známy herci, príbeh mohol byť o niečo strhujúcejší, lebo celý čas sa nesie v jednej úrovni, z malými oku lahodiacimi výkyvmi, kde zapôsobil hlavne Indický taneček. Občas tu príde aj na zábery kamery natáčajúcej doslova do prázdna, neviem či strihač bol nevšímavý prípadne kameraman rozladení alebo to tak infantilne chcela režisérka za každú cenu použiť do filmu. /60%/ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Doposud jsem si Thackerayho spojovala ve filmu jen s Barry Lyndonem, který je příliš Kubrick, než aby to byl Thackeray. Ale naštěstí Vanity Fair je mnohem častěji adaptovaný román a tato zatím poslední verze je velmi půvabná a inspirativní. Zatímco na počátku (1911) byla geniální zkratka ve 30. letech jedna sexy moderní verze s Myrnou Loy a druhá tradiční v Technicoloru s Miriam Hopkins, tato s okouzlující Reese Witherspoon vrací celý příběh do indických souvislostí a vypráví o všem milém i nemilém, co nebohou Becky Sharp potkalo. Ačkoli Becky by sama sebe nikdy neoznačila za nebohou, že ano. Tyto opulentní romány v empírové nádheře skutečně mohou jen získat, pokud je režíruje někdo tak kosmopolitní jako Mira Nair. Ano, ta Mira Nair, jejíž Bouřlivá svatba tolik znamenala pro obnovení zájmu o indický film a indickou kulturu na západě. Zkrátka, mohu jedině doporučit. A pokud si stále nejste jisti, klidně si dejte na čas, já čekala na své setkání s Vanity Fair celou dekádu a vyplatilo se. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Mira Nair natočila velmi výpravný, exotický a energický pohled do života smetánky osmnáctého století.Ze začátku tu máme dobré tempo, sympatickou hrdinku a jemný humor.Jenže s přibývající pasáží se tempo drolí, děj se zaměřuje na dalších dvacet postav a ona humorná nadsázka je pryč.I tak ale "Jarmark" nabízí stravitelnou podívanou, hlavně v rámci žánru. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (18)

  • Jarmark marnosti je první velká adaptace Thackerayho díla od Barry Lyndona (1975) Stanleyho Kubricka. (imro)
  • Autor literární předlohy William Makepeace Thackeray se narodil v Kalkatě v Indii, která se v jeho dílech často zmiňuje. (claudel)
  • Román byl už zfilmovaný šestkrát, z toho první 4 stejnojmenné filmy vznikly už v němém období kinematografie a další dva v letech 1932 a 1935. Ten z roku 1935 nese název Becky Sharp. Vznikly také tři různé TV minisérie. (imro)

Reklama

Reklama