Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, u něhož si asi nejvíc cením jeho umělecké výpovědi, abychom nepodléhali rychlým soudům a nedali se strhnout davem a mediálním lynčem, který má o vině předem jasno (na mysl se kupříkladu dere z nedávné doby hojně medializovaný případ zdravotní sestry z Rumburku, u níž média bezprecedentním způsobem porušila pravidlo presumpce neviny). Přijde mi to jako velmi závažné a výsostně aktuální téma (u filmu, který jinak za těch 15 let neobyčejně zastaral), obzvláště je-li zde vztaženo k problematice trestu smrti, který by mnozí i dnes u nás rádi znovu zavedli. Film myslím přesvědčivě ukazuje, proč by se měl všude zrušit - vysoké riziko justičního omylu a popravení nevinného je příliš vysoká cena za potrestání skutečných pachatelů, kteří by si trest nejvyšší očima lidového mínění zasloužili. Bohužel mi však přišlo, že toto sdělení je zde podáno nepříliš zajímavým filmařským způsobem - film má naprosto fádní zpracování, kamera ani herecké výkony nijak nenadchnou, tempo vyprávění je minimálně první hodinu velmi utahané a dlouho trvá, než se tam konečně začne dít něco zajímavého - a samotné závěrečné rozuzlení, jakkoli jsem ho nečekal, pro mě přesto vlastně nijak překvapivé nebylo, protože to prostě do sebe všechno zacvaklo a dávalo to tak smysl, ale dovedu si představit, že pro spoustu lidí mohl ten závěr mít hodně wow efekt. Každopádně za sebe jsem rád, že jsem na tento film narazil, a považuji ho za obohacující. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film so strhujúcim rytmom, dobrou hudbou, výborne zahraný. Aj keď som zástancom trestu smrti, neprekážala mi agitácia za jeho zrušenie, ani niektoré nelogickosti scenára. Skôr mi prekážajú komentátori, ktorí síce nemajú jasno v používaní i a y, ale už v polovici filmu predvídajú, ako skončí a majú nutkavú potrebu sa s touto ich jasnozrivosťou všetkým pochváliť. Zvláštne na mňa zapôsobila Bielikova snímka muža s odhalenou hruďou zo Šafárikovho námestia v Bratislave v auguste 1968 medzi snímkami odsúdencov na smrť. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale mám s ním několik problémů. Ani mi tak moc nevadila silná politická zainteresovanost v otázce trestu smrti, u něhož se nacházím spíše na té straně barikády, proti níž film vyznívá, protože zrovna tohle je téma, kdy chápu a akceptuju argumenty obou stran. Naopak velmi mě rozmrzelo, že scénář dává důvtipnému divákovi strašně velkou zbytečnou příležitost zkazit si překvapení. Já totiž pointu (a nemyslím nějakou dílčí pointu, ale opravdu ten hlavní "šok" daný poslední scénou) odhadl po dvaceti dvou minutách. Vím to takhle přesně, protože jsem se schválně podíval na časomíru, abych se v případě, že budu mít pravdu, mohl pochlubit, jak jsem důvtipný :-D. Ten scénář je vůbec takovej nedotaženej, třeba vztah mezi dvěma žurnalisty na mě moc přesvědčivě nepůsobil. No a poslední "výtka" je ryze osobní. Kevin Spacey patří k mým oblíbeným hercům, ale až u role profesora filosofie Davida Galea jsem si uvědomil, jak strašně moc se podobá jednomu učiteli z Jihočeské univerzity, který k nám na gympl chodil učit filosofii. A od toho momentu na mě Spaceyho výkon působil divně ... ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že systém trestu smrti je opravdu děravý..Předem jsem The Life Of David Gale mylně považovala za jedno z dalších soudních dramat na které rychle zapomenu (nečetla jsem námět). Po shlédnutí jsem si jistá, že to se určitě nestane. Dvojka Winslet+Spacey podala prvotřídní výkon. Přestože mi Kevin Spacey sympatický není, na jeho hereckých výkonech je cosi podmanivého až magického. A je úplně jedno, jestli je film drama, krimi anebo thrillerem (holt čecháčské škatulkování...), protože já celou dobu neodtrhla oči od obrazovky - a na tom, myslím, záleží. Konec mě naprosto dostal, přestože se později už dal předvídat. Můžete se čílit, že je to nepravděpodobné a absurdní, ale u filmu - u dobrého filmu - takové věci ráda promíjím. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nenávidím zabíjení a můj úřad zabíjí, aby tomu zabránil." K trestu smrti mám poněkud rozpolcenej vztah. Spíš jsem proti, ale v případě jasně prokázanejch úmyslnejch vražd, nejlépe s hromadou důkazů, pachatelovým přiznáním a nahrávkou ze tří kamer, bych byl pro. Jinak ovšem nejsem ochoten fanaticky bojovat za žádnou myšlenku a nic z toho, co udělal David Gale, bych neudělal. Vlastně udělal. Neodmítl bych pozvání do ex-studentky Berlin. Jsem jen chlap a tohle se prostě nedá odmítnout. A co se týká dramatu, tak bylo docela výživný, zajímavý a přineslo mi pár zajímavejch postřehů ze života. Třeba o tom, že skutečně šťastni jsme jen tehdy, když sníme o budoucím štěstí a proto musí být naše sny nesplnitelný. Tady je moje životní chyba. Já si sny zásadně plním, takže si šlapu po štěstí. To je krutý. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • V roce 2003 byl snímek nominován na Zlatého medvěda v Berlíně, avšak ocenění nezískal. (Terva)
  • Jedna z fotografií na stene v dome Dustyho Wrighta je slávny záber "Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom v Bratislave na Šafárikovom námestí" od známeho slovenského fotografa Ladislava Bielika z čias okupácie ČSSR sovietskymi vojskami v roku 1968. (cure)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama