Reklama

Reklama

V kriminálním dramatu se představuje Bradley Cooper jako mladý ambiciózní umělec s nadáním zmanipulovat lidi díky vhodně zvolených slov, který se spojí s psychiatričkou (Cate Blanchett), která je však mnohem nebezpečnější než on sám. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (264)

HAL 

všechny recenze uživatele

Ach jo, tohle mě fakt mrzí - tak moc je tu vidět o co se del Toro snažil a že to mohl být zatraceně silný příběh, tak nádherně je natočený v jednotlivých detailech, a přitom tak tragicky se mu z nich nepodařilo složit přesvědčivý celek. První polovina je ještě docela parádní, nádherně ukazuje prostředí meziválečného cirkusu a na del Torovu poetiku naladěného diváka dokáže silně zaháčkovat, je čirá radost v něm jen tak chillovat mezi dobře napsanými a hlavně fantasticky zahranými postavami. A finální návrat do jeho polosvěta by hezky mohl fungovat jako depresivně katarzní vyvrcholení příběhu hlavní postavy... ...kdyby jen se k němu nedospělo přes násilně vložený noirový mezipříběh, který se kostrbatě snaží ukázat její vývoj až k závěrečnému pádu. A snad i lehce filosofovat nad paralelami mezi zneužíváním vědy a zneužíváním víry ve snaze pokřivených charakterů ovládat ostatní lidi. Tahle noirová vsuvka zabere skoro hodinu a je hrozně otravná a předvídatelná, nezachraňuje ji ani to jak krásně se v ní kamera mazlí s Cate Blanchett, která se pro role femme fatale snad narodila. Vůbec nechápu jak del Toro mohl tak minout, že mu nedošlo že tohle dramaturgicky nebude fungovat. 6/10 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Epochální zážitek. Je velmi příjemné, že se i v tom mračnu letošních oscarových nominací najde takový ideální film. Skvělá látka je čerpána z románu Williama Lindsaye Greshama Nightmare Alley (1946), kterou jako novinku prověřila už první adaptace v roce 1947. Stylově se jedná o lahůdku s klasickou filmovou interpunkcí, výprava si dala záležet na absolutním art decu a navíc se tu snoubí dekadence cirkusového prostředí a zkaženého velkoměsta. Co chtít víc? Snad jen ty herecké koncerty, které jsou samozřejmostí: Cooper, Blanchett, Dafoe, Mara, Collette... O dekádu dříve byla podobnou lahůdkou Water for Elephants. A v televizi snad 4. série AHS nebo nedokončený seriál HBO Carnivale. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Dle všeho to vypadá, že klíčem k tomu si tenhle film užít, je neznat předlohu. Což je můj případ a tak jsem se naopak velmi bavil pozvolným rozšiřováním rozsahu děje a jeho nečekanými posuny, díky čemuž je vlastně prakticky celá první polovina filmu pouhou expozicí. Pokud jsem to ale během ní nerozeznal, přijde mi to v pohodě. Bavila mě zachovaná ta noirová naivita a dialogová těžkopádnost, stejně tak to převedení noirových vizuálních schémat pod aktuální natáčecí techniku. Nightmare Alley nikdy nevypadá jako věrná iluze doby, naopak je velmi scénická a vypulírovaná, což nám na jednu stranu posílá děj do laciných interiérů cirkusových šapitó, na stranu druhou nás to zas pozve do nejstylovější kanceláře všech dob, jejíž reálné vybudování by muselo stát přibližně stejně jako stavba Taj Mahalu. Podobně působily videohry kolem roku 2010 (předtím, než začal být trendy gritty look) typu FEAR, Deus Ex: Human Revolution či Doom 3. Vše se lesklo a působilo nepřirozeně čistě, včetně špíny. Často jsem si během sledování taky vzpomněl na Verbinskyho Cure For Wellness. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Guillermovi del Torrovi pravdepodobne po oscarovej (a skvelej!) The Shape of Water nabobtnalo ego a povedal si, že aj on dokáže natočiť vyše dva a pol hodinový filmový spektákl. No ... nedokáže a jeho Nightmare Alley má tak bližšie k priemernému Crimson Peak, než práve k tej oceňovanej Tváre Vody. V Nightmare Alley je pritom mnoho vecí na správnom mieste. del Torovi sa opäť darí na plátno priniesť jeho typickú guillermovskú takmer až gotickú, resp. tentoraz skôr noirovú atmosféru, zasadiť to celé do pútavého retro vizuálu, obsadiť skvelými hercami a sprostredkovať zaujímavý audio-vizuálny zážitok. Aj keď oproti jeho predošlým filmom značne umiernený. Problémom je tentoraz skutočne zbytočne prepálená stopáž, kde ten film polovicu času mláti prázdnu príbehovu slamu a nič by sa nestalo pokiaľ by sa z neho vystrihla aj celá jedna hodina, postavy ktoré ani jedna nedýchajú životom a viac menej len plynú príbehom ako figúrky na šachovnici, s čím súvisí aj absolútne minimum emócií, ktoré ten film dokáže vyvolať a neprekvapivý dramatický oblúk, ktorý je predvídateľný prakticky od začiatku, ale film sa k nemu strastiplne dopracováva cez dve hodiny. Škoda, pretože vďaka hercom a atmosfére sa na to nepozerá zle, no vo výsledku je to len taká chabá variácia na The Prestige. CELKOVO: 6/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prvá hodina bola super. Bavilo ma sledovať prostredie toho cirkusu, jak fungujú všetky atrakcie a spoznávať jednotlivých členov, hlavný hrdina pôsobil dostatočne sympaticky, aby som mu fandil a takisto fungovali vzťahy medzi postavami. Potom sa ale dej presunie medzi vyššiu vrstvu na ktorú hlavný hrdina skúša svoje staré triky a medzi piraňami bude ťažké uspieť. Nové prostredie mi nesedelo, hlavný podfuk na ktorom pracoval, ma nebavil. Z hlavného hrdinu sa stal postupne odporný človek, takže mi bolo jedno jak dopadne. A úplne prestali fungovať aj vzťahy medzi postavami. Takže ironické finále, ktoré ma napadlo vo chvíli, keď to Dafoe tak hnusne opisoval, na mňa nijak nezapôsobilo. Smutná ukážka toho, jak sa skvele rozbehnutý film postupne úplne rozpadne. Ale technická stránka je fakt vymazlená. Del Tora by mali angažovať na nejakú Marvelovku. Lepšiu komixovku by síce nenatočil, ale aspoň by vyzerala mnohonásobne krajšie. 5/10. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (14)

  • Bradley Cooper se na přání Guillerma del Tora naučil pro roli Stantona Carlisla boxovat. Režisér chtěl tímto skrze řeč těla hlavní postavy vyjádřit její násilnou minulost. (NiWi)
  • Natáčení začalo v lednu 2020. V březnu téhož roku Disney pozastavil natáčení filmu vzhledem k pandemii COVID-19. Natáčení bylo obnoveno v září 2020. Do listopadu 2020 bylo natáčení již dokončeno a došlo k opětovnému natáčení. Výroba oficiálně skončila 12. prosince 2020. (ČSFD)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny!

Nominace na Oscara zveřejněny!

08.02.2022

Jedna z nejvýraznějších hollywoodských ceremonií roku, tedy předávání prestižních Oscarů, se pomalu ale jistě blíží a dnes ve 14:18 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací… (více)

Reklama

Reklama