Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak se pohnou, zabte je! Peckinpahův legendární western Divoká banda patří i po téměř čtyřiceti letech, jež uplynuly od jeho vzniku, k nejlepším dílům žánru, který je stejně starý jako film sám a prošel za dobu svého vývoje mnohými proměnami. Konec šedesátých let byl jednak obdobím bouřlivých společenských změn a také obdobím deziluzí (nejen v americké společnosti, poznamenané vietnamskou válkou), které se promítaly i do zdánlivě odtažitých filmových děl. Příběh bandy zabijáků, které drží pohromadě silný pocit vzájemnosti a vlastní stupnice morálních hodnot, byl v době své premiéry často kritizován kvůli brutálním zpomaleným záběrům zuřivého násilí, vrcholícím ve slavné závěrečné scéně „baletu smrti“, mistrovské sekvenci, v níž Peckinpah nutí diváka téměř fyzicky prožít krvavý masakr, v němž nejsou vítězové, ale jenom poražení a mrtví. Scény násilí jsou důležitou, ale nikoli dominantní složkou filmu, jehož hlavním tématem je zánik jedné epochy (píše se rok 1913) a marný zápas několika mužů přizpůsobit se rychle se měnícím podmínkám. Ve filmu nenajdeme kladné postavy. Jeho hrdiny jsou lotři a zabijáci, jejichž dny jsou sečteny. Násilí se pro ně stalo denním chlebem, stejně jako pro děti, jež v úvodu snímku vidíme skloněné nad mraveništěm, v němž škorpioni bojují o holý život. Časté záběry dětí, které dostávají dávky násilí z první ruky už od útlého věku, tvoří varovné memento Peckinpahova westernu. Mnohdy nevědomé předávání „kodexu násilí“ další generaci ústí v jeho mechanické, bezcitné používání, ať už se jedná o házení škorpionů do mraveniště či o zabití člověka (šéf bandy Pike paradoxně zahyne rukou malého chlapce, který se zmocnil revolveru)... Divoká banda se při světové premiéře hrála v Peckinpahově sestřihu, ale těsně před uvedením do amerických kin byla distributorem zkrácena zhruba o deset minut, neboť původní metráž by omezila denní počet představení z obvyklých čtyř na tři, což by vedlo k menším tržbám. V roce 1995 se Divoká banda do amerických kin dostala znovu ve své původní verzi a v této podobě je uváděna i dnes. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Takze tie na pohlad nudne a dlhe dialogy su potrebne. Divak sa dostane do realneho sveta a plne pochopi, o co slo v tomto filme ..... nezabudnutelny kult ...

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Uživatel AD P smazal svůj příspěvek.

retrix

retrix (hodnocení, recenze)

Dokonale zahraný i zrežírovaný western z  Mexika v době revoluce Pancha Villi. Film má dla mého jeden jediný neduh a to, že si hraje na psychologický film, kde rozebírá hlavní hrdiny, jejich skutky či konání, vztahy mezi sebou a k okolnímu světu vlastně po celý průběh filmu a zbytečně protahuje film na cca 2 hodinový děj, který místy začíná v myšlenkových rozmluvách nudit. V případě 7 statečných nebo Tenkrát na Západě je to ku prospěchu filmu, ale v tomto případě spíše ke škodě.

na příspěvěk reagoval Martin741

gila

gila (hodnocení, recenze)

Zlatý hřeb v mé sbírce filmů. Není slabých míst, slabých herců, jakýchkoli pochybností. Na vedlejší role zřejmě režisér zapomněl, všem přidělil hlavní part

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Compadre

Compadre (hodnocení, recenze)

Jeden z nejoblíbenějších filmů Shana McGowana (zpěvák skupiny pogues)

tombac

tombac (hodnocení, recenze)

Wow, skoro 40 let stary film a cumel jsem na neho jako puk :-) Pohrobek to hezky vystihl.

Lima

Lima (hodnocení, recenze)

Apač: Máš pravdu, nebyl, jsem hrdým majitelem ´Modré knížky´.....Samopal, nebo kulomet, mě je to u prdele....

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Ještě lepší existencionální dílo vidím osobně v horroru Dellamorte Dellamore. Tam jde především o filozofii, pak o humor, a násilí to vlastně jen podmalovává.

Pohrobek

Pohrobek (hodnocení, recenze)

Já si myslím, že tohle je v první řadě existencionální filosofické dílo. Násilí je součástí Peckinpahových tezí, ovšem vizuálně hraje roli především estetickou.

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Melies: No, já jsem přesvědčen, že Peckinpah tam ty věci, které zmiňuješ, má určitě taky, ale spíš až v druhém plánu. Byl to velký umělec, ale v první řadě mu šlo především a hlavně o násilí. (Což samozřejmě není vůbec nic špatného. Jeho pohled na tuto věc byl navíc vpravdě revoluční.)

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Je vidět, že Lima nebyl na vojně. Ten samopal v jeho komentu vyloudil útrpný výraz i na tváři takového pacifisty, jako jsem já.

Melies

Melies (hodnocení, recenze)

Rob Roy: Na koment k tomuto filmu sa už dlho odhodlávam, ale ešte si to chcem predtým aspoň raz pozrieť ;-)

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

Ano, tak to samozřejmě je. Většina je asi líná psát. Přesuň ten příspěvek do komentářů, bude to lepší :))

Melies

Melies (hodnocení, recenze)

No tak už aj ja sa nejaký ten piatok radím k šťastným vlastníkom tohto vydareného dvojdisku, ktorý som si kúpil takpovediac naslepo spolu s rovnako úchvatným filmom Pat Garrett a Billy the Kid, a musím povedať, že som nadmieru spokojný - remastrovaný obraz je neskutočný, bonusy sú všetky krásne otitulkované, cena je viac ako prijateľná - čo chcieť viac? Čo ma ale mrzí je, že takmer všetky komenty tu na CSFD stále dokola omielajú tú istú pesničku (je tam krv, je to spomalené a veľa sa tam zabíja, árrgh!!) a pritom je Divoká banda podľa môjho názoru o niečom celkom inom - je to jedno veľké, posmutnelé poohliadnutie sa starnúcich pištolníkov späť do minulosti, presiaknuté výsostne ľudskými emóciami a pocitmi (nesplnená potreba usadiť sa, založiť rodinu atď.). Násilie tu vôbec nie je povýšené na konečnú métu, čo je predstava, ktorú si môže neznalý divák z tunajších hodnotení odniesť, ale je len prirodzeným dôsledkom neohrabaného a horúcim púštnym prachom okresaného správania hlavných postáv - ísť do tohto filmu s tým, že uvidím nejakú poriadnu zabijačinu je zárukou sklamania.

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

Tak uz ho mam. Koupil jsem v Brne v Bontonu posledni kousek za 400. Zvenci to vypada luxusne, v pristich dnech si film i pustim.

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

Rob Roy: diky. Na dvoudiskovku s bonusy mi to pripada jako velice slusne ceny.

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

Tam to stojí 399 + nějaký drobný za doručení ( poštovný a balný )

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

gerr: Hmm, pořád to nemůžu objevit. V pražském Bontonlandu to není a v jednom chytrým krámku, kde to mají za 299 Kč, to už je vyprodaný a čekají na další várku. Jinak je to našláplá dvoudiskovka a bonusy jsou prý supr. Hmm, už se mi nechce čekat, asi si to objednám přes www.filmcity.cz>/a>

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

Tsunami X: Heh, to věřím, já to sosal z plátna ve Varech. -- Jen se mi teď zhroutily plány, protože jsem na poslední kalbě utratil 900 Kč, tak nevim jestli budu mít na originál :))) Prosim prosim ať je to levný.....

Tsunami_X

Tsunami_X (hodnocení, recenze)

02/2006 konecne na DVD. Ten orez ve kterem jsem to pred pul rokem videl byl sileny.

Peabody

Peabody (hodnocení, recenze)

Akorát bych dodal, že samopal není kulomet a oni mají určitě kulomet. Ten tanec smrti, který Peckinpah ve finále rozpoutá, stojí za vidění, ale myslím, že i ostatní scény ukazují hodně dobře, jak to vypadá, když pistolníci dojdou blízko důchodového věku. Milovníci westernů asi nadšeni nejsou, ale to je jejich problém. S Leonem to ale myslím nesouvisí, tady není jeho nadhled ze spaghetti westernů, spíš vám v tom hodně dobře namočí čenich.

Související novinky

Gibsonův western nabírá slavné hvězdy

Gibsonův western nabírá slavné hvězdy

18.05.2019

Remake ikonického westernu Divoká banda od režírujícího Mela Gibsona (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, Statečné srdce) nabírá obsazení. V hlavních rolích se tak objeví Michael Fassbender, Jamie Foxx a… (více)

Mel Gibson natočí remake Divoké bandy

Mel Gibson natočí remake Divoké bandy

25.09.2018

Mel Gibson (Statečné srdce, Ve jménu krve) si svůj návrat mezi Hollywood užívá a jeho poslední projekty musí dělat radost nejednomu fanouškovi. Kromě natáčení nového filmu z druhé světové války… (více)

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Will Smith a nejhorší den jeho života?

Will Smith a nejhorší den jeho života?

26.10.2013

To zní jako vydatný bulvár, ale ve skutečnosti jde o zápletku nadpřirozeného thrilleru Selling Time studia 20th Century Fox, ve kterém by si chtěl zahrát Will Smith. Scénář Dana McDermotta je o muži,… (více)

Reklama

Reklama