Reklama

Reklama

Forman vs. Forman

Trailer
Česko / Francie, 2019, 78 min (Televizní verze: 55 min)

Obsahy(1)

Snímek, který vznikl v česko-francouzské koprodukci společností Negativ, Alegria, České televize a ARTE, je uceleným životním portrétem jednoho z předních českých režisérů Miloše Formana, sumarizuje jeho životní cestu, na níž se prolíná přízeň s ranami osudu, osobní pátrání i tápání. Snímek je koláží často neviděných soukromých oficiálních archivů i autobiografického vzpomínání, které namluvil režisérův syn Petr. (Negativ Film Productions)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Definitivním vítězstvím tvůrců dokumentu je fakt, že do dokumentu dokázali zakomponovat názory slavných režiséru na maestra Formana, který český/československý film ve světě pozvedl o tři patra blíže k Olympu. Dokumentu nelze formálně nic vytknout, tedy možná vyjma Formanova sexuálního života, který vyprodukoval několik párů dvojčat. 80 % ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Své časosběrné dokumenty označuje Helena Třeštíková za sázky na nejistotu. Forman vs. Forman je oproti tomu sázkou na jistotu. Formana je radost poslouchat, ať mluví česky, anglicky nebo francouzsky. Vypráví ale známe příběhy, které jsou například v jeho životopise zaznamenány obšírněji a které zde nedoplňují hlasy nikoho dalšího. Ozvláštnění představují zejména některé méně známé záběry z různých zahraničních zdrojů. Obdivuji práci nutnou k jejich dohledání, k zajištění práv a k sestříhání do poměrně uceleného, byť tematicky rozbíhavého tvaru (podle Třeštíkové je ústředním tématem hledání svobody, ale nepřišlo mi, že by jej film rozvíjel soustavněji než jiné motivy). Nemohl jsem se ale zbavit pocitu, že kdyby bylo k dispozici víc peněz, lidí a času, mohlo to být i při stávajícím mramorizačním pojetí mnohem vyladěnější a reprezentativnější. Celý dokument působí dost uspěchaně a náhlý konec budí dojem, že tvůrcům došly prostředky. Některé Formanovy filmy jsou opomenuty zcela (Kdyby ty muziky nebyly, Muž na Měsíci, Goyovy přízraky), o jiných padne sotva pár vět. Chápu, že je možná brzo na revizionistický pohled, ale ocenil bych alespoň více vtahující dramaturgii, zohledňující ono „versus“ z názvu. Ve stávající podobě ve filmu žádný konflikt mezi různými Formany (Čech a Američan, rodina a kariéra, kolektiv a jedinec) přítomný není, vyznívá jako poměrně přímočarý a smířlivý příběh o sirotkovi z Čáslavi, který překonal několik (vnějších) překážek a dosáhl amerického snu. Uvození dokumentu Formanovou poznámkou o tom, že se nerad soustředí na sebe a analyzuje, mi přijde jako alibistická omluva toho, že film nejde víc pod povrch. Pro srovnání doporučuji třeba Diega Maradonu od Asifa Kapadii, jehož vyprávění je dynamizováno právě střetáváním se dvou protichůdných sil v jednom člověku. 65% ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Je pravdou že dokument nepřináší nic moc nového, název výsledku moc neodpovídá a o takovém Muži na měsíci nepadne ani zmínka. Ale neva, vůbec neva. Já už vím že Třestíková má takové pasivnější dokumenty. A tohle bylo náhodou pěkné shrnutí Formanovy kariéry, doplněné fajnovými ukázkami a vyprávěním samotného Formana z různých rozhovorů. Nějak přelomové ale velmi příjemné. A o Formanovi je vážně potřeba pořád psát, mluvit a natáčet. Takže děkuji. Dost jsem si to užil. Můžu říct, že jsem strávil sobotu s Formanem a to se počítá (:D.)  Pak běželo Lásky jedné plavovlásky, ale televizní troják Stardance-dokument-Lásky jsem už nějak nedal. Ještě se ze mě nestal z té velké lásky chuligán. Šlo se spát (nebo psát?) do prodloužené noci. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Asi že jinak o Formanovi vím velký kulový, tak jsem byl s dokumentem více než spokojený. O rodičích, o dětech, o prvních krůčcích v Americe a nebo o získání režisérského křesla u Hnízda a Amadea. Hodně moc také potěšily záběry s Havlem a hlavně jeho uvedení v USA. Dva velikáni, kteří pro český stát udělali strašně moc. Do toho záběry a trocha povídání ke slavným filmům (nebo i takový Taking off, který rozhodně není nezajímavý) a ve výsledku příjemně strávený večer. Při závěrečných titulkách mě jen zamrzelo, že dokument nevzal ještě i Muže na Měsíci. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Smyslu tohoto podivného počinu nerozumím. Drtivá většina materiálu je vybrakovaná z dokumentů jiných a mnohem lepších, z dílka čiší osamělost, smutek, deprese a přestože je (byl) Forman osobností okouzlující, sršící energií, prvně v životě cosi s ním označuji za unylé. A nového jsme se nedozvěděli lautr nic. Na nádherný čtyřdílný dokument "Co tě nezbije" toto nemá ani náhodou. Věty vytržené z kontextu, úryvky, které nádherně vyzněly v původním celku... Toto je prachmizerný referát, který může zaujmout pouze pole neorané, které jen matně tuší, že nějaký Miloš Forman existoval. Mám sto chutí tomuto, nevímcotoměloznamenat, napálit odpad!, ale z úcty k Formanovi si to nedovolím. ..prý "nový dokument"... ()

Galerie (9)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama