Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželům Larrymu a Lynn, kteří jsou navenek spokojeni se svým životem, jednoho dne nečekaně zmizí dcera Jeannie. Začíná pátrání, v němž se ukazují marné snahy „rozumně“ objasnit její dobrovolný odchod, stejně jako nalézt místo, kde se ukrývá… Takový je ve zkratce příběh, který natočil režisér Miloš Forman v USA poté, co zde dlouho hledal vhodnou látku pro svůj nový film. Navázal v něm na svoji českou tvorbu (zejména na snímek Konkurs) a zároveň satirickým až zlomyslným způsobem postihl způsob života některých Američanů. Není proto divu, že byl mnohem lépe přijat evropskými diváky. Získal za něj ocenění britské akademie BAFTA za nejlepší režii a na MFF v Cannes Cenu za nejlepší film. Současně otevřel Miloši Formanovi cestu k další umělecké činnosti a možnost přesvědčivě se prosadit mezi hollywoodskými tvůrci. (Česká televize)

(více)

Recenze (221)

classic 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný americký DEBUT - Miloša Formana, v ktorom v úvode kopíruje sám seba zo svojho krátkometrážneho Konkurzu, na akúsi pesničkovú SUPERSTAR. Nazvime to, na Castingu, sa objaví kopec dievčat, medzi ktorými je i Jeannie Tyne, dcéra Larryho a Lynn Tynovcov, ktorá spanikári, pretože neuspela na castingu, utečie, rodičia sa podujmú hľadať ju v New Yorku, najprv začína hľadať otec Larry, ktorý navštevuje podniky, kde by sa mohla objaviť, zisťuje, že takých, ako je Jeannie, je oveľa viac... Predavačke ukáže na fotografii svoju dcéru, Ona na oplátku mu dá prezrieť ďalšie fotografie, bez toho, aby sa o ne viac zaujímala. Larry si všimne, že na jednej z nich, je osoba, žena, ktorá sa akurát nachádza v tomto podniku, zavolá na číslo, v ktorom sa ozve, matka tejto ženy, ktorá vyštartuje na miesto činu ! Larry osloví túto mladú ženu, ktorá sa dá následne na útek. Larry sa takto zoznamuje s jej mamou, Ann, s ktorou sa ešte stretne. Larry v kaviarni, keď je s Ann, zavolá domov svojej žene, Lynn, ktorá mu oznamuje, že polícia našla Jeannie. Manželia prichádzajú na policajnú stanicu v domnení, že je po všetkom, v tom sa dozvedajú, že Jeannina kamarátka sa vydávala na miesto nej, a tak sú znovu na začiatku. Je večer. Rozhodnú sa, že si vyrazia. Najprv sú na akcii, kde spieva TINA TURNER, aby neskôr sa dostali na miesto, kde sú iní rodičia, ktorým utiekli deti. Tam sa naučia fajčiť MARIHUANU, aby sa dokázali vcítiť do koží ich detí, aké je to byť v tomto delíriu. A to ani nevedia, že sa zatiaľ ich dcéra vrátila domov. Na tomto združení rodičov, stretávajú i spomínanú Ann s manželom Benom, ktorých si pozvú domov na párty. I na predstavenie nastávajúceho ženícha, muzikanta príde z pohľadu Jeannie. Nečakal som, že ma tak pohltí americký debut, skvelého Formana !!! Absolútne prirodzený a mimoriadne odvážny film, na ktorý len tak nezabudnem. Najmä, ako Vincent Schiavelli učí rodičov fajčiť JOINT. A Vinco si týmto pádom vyslúžil VSTUPENKU do formanoviek ! Neuvedomoval som si, ako rýchlo pri pozeraní filmu letí čas, lebo sú tu fascinujúce OBRAZY, ktoré len tak nevyženiem z hlavy !!! Na myslí mám kameru - Mirka Ondříčeka. Forman sa nemá za čo hanbiť, i napriek tomu, že film u amerického, jednoduchého PUBLIKA - PREPADOL, u mňa, ZABODOVAL na plnej čiare !!! ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Ne ne ne... po druhém skouknutí zjišťuji, že i první americký film Miloše Formana si zaslouží 5 hvězd ---- Dospělí jsou jen přerostlé děti. Nádherný humor, moc pěkné písničky evokující éru hippies a špičkové herecké výkony..... Trocha osvěty: Lidi, choďte na PROJEKT 100, protože dávají filmy, kvůli kterým stojí za to žít... ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

I po druhém zhlédnutí jsem se ujistil, že si tento film plné hodnocení právem zaslouží. Taking Off je skvělým svědectvím své doby - a krom toho je to i báječná komedie, v níž se nezapře vliv předchozích Formanových filmů. Smutný úděl chladného přijetí, jemuž byl tento snímek vystaven, v mých očích jen umocňuje jeho nekompromisní umělecké kvality. Už jen pro tu fantastickou Ondříčkovu kameru, dávající celému filmu téměř dokumentární charakter, mi nelze nebýt z tohoto filmu skutečně unešen. Snad u žádného jiného filmu jsem si nebyl jistější, že je to nedoceněný skvost. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Z počátku mě film moc nebavil, úvodní casting byl sice po hudební stránce fajn (i když krapet zdlouhavý), ale pak to hledání dcery bylo takové obyčejné, nijak zvlášť zajímavé a mělo pouze 2 světlé momenty, a to "vajíčka v hospodě" a "neochotnou barmanku“. Avšak poslední půlhodina zahájená poněkud absurdním vysvětlováním správného kouření marihuany chytla pořádnou šťávu a ta se nevytratila až do konce, to jsem se několikrát opravdu od srdce zasmál. Takže celkově mi to hází slabší 4*. „Žiju skromně. Šetřím na mezikontinentální balistickou střelu.“ ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Miloš odešel za oceán, Jeannie odešla, kam, ví čert, avšak racionálně i iracionálně smýšlející divák by měl ve svém vlastním zájmu setrvat u obrazovky, lebo... si to Taking Off jednoduše zaslouží. Pobavil jsem se, a to velmi, tudíž očekávám, že se pobaví každý, jelikož mám vždy pravdu, stejně jako ji mají rodiče, přestože tápou, stejně jako potomstvo a potomstvo toho potomstva... 80% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (28)

  • Forman dostal zadání, aby natočil film o Hippies, ale když je sledoval, zjistil, že jsou pro film naprosto nezajímaví a nudní. Povalovali se celé dny pod vlivem drog a večer žebrali v ulcích o trochu peněz. Pochopil, že drama se děje v rodinách, ze kterých ty děti odešly, a tak se věnoval tématu rodičů dětí, ale po svém, tedy velmi ironicky. Ale film nepobrali američtí diváci ani kritici, podle Formanových slov chybělo málo a skončila tím jeho kariéra v samém počátku. (sator)
  • Závěrečná scéna, kdy přítel dívky řekne jejímu otci, že vydělává 290 000 amerických dolarů ročně, byla zčásti improvizovaná. Herec David Gittler měl říci jen částku, ale před stopnutím scény se rozpovídal o tom, jak ho štve vláda, a tato scéna ve filmu nakonec zůstala. (ČSFD)
  • V den premiéry se režisér Miloš Forman probudil ve čtyři ráno a už nemohl usnout. V šest si šel koupit výtisk The New York Times a kupodivu v nich našel velmi slušnou recenzi, včetně své fotografie. Když později svým (z Československa dovezeným) autem mířil vstříc kinu, v rozrušení porušil dopravní předpisy a okamžitě se ocitl v rukou zákona. Když policista zaslechl jeho přízvuk a spatřil (ještě nepoameričtělou) poznávací značku, okamžitě Formana - který si zapomněl doma peněženku s doklady - předvedl na stanici. Do premiéry zbývala hodina a nezdálo se, že by tvůrce mohlo něco zachránit před celou předběžného zadržení... dokud nedostal spásný nápad a nezeptal se, zda někde nemají dnešní Timesy. Pohled na článek a fotku otočil skeptický až výsměšný přístup policie o sto osmdesát stupňů, protože v podezřelém imigrantovi najednou spatřili "pana Hollywooda". Propuštěný Forman a jeho producent Michael Hausman se pak úlevně bavili - dokud nezjistili, že na samotnou premiéru přišlo všehovšudy osm lidí. (NIRO)

Související novinky

Zemřela Tina Turner

Zemřela Tina Turner

24.05.2023

Přichází smutné zprávy pro svět filmu a zejména hudby. Ve středu 24. května ve svém domě ve švýcarském Kusnachtu zemřela ve věku třiaosmdesáti let legendární americká zpěvačka a příležitostná herečka… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Miroslav Ondříček 1934 - 2015

Miroslav Ondříček 1934 - 2015

29.03.2015

Ve věku 80 let zemřel dnes již legendární kameraman Miroslav Ondříček. Na Barrandově začínal jako laborant, aby se přes pomocné práce v dokumentárním filmu dopracoval až k filmu hranému jako asistent… (více)

Miloš Forman bude točit o Goyovi

Miloš Forman bude točit o Goyovi

23.04.2005

Miloš Forman připravuje nový film, inspirovaný životem slavného španělského malíře Francesca Goyi. Projekt je prozatím nazván GOYA'S GHOST a scénáře se ujal zkušený Jean-Claude Carriére, francouzský… (více)

Reklama

Reklama