Reklama

Reklama

Výbuch bude v pět

  • angličtina Explosion at Five (více)

Obsahy(1)

Podle knížky Aleny Vostré vznikla v roce 1984 dětská komedie o žákovi páté třídy Ludvíkovi Čtrnáctém, jehož koníčkem je fyzika a chemie. Jeho experimenty, ač správně spočítané, většinou ale končí pěkným malérem. Nyní se Ludvík s kamarády chystá ne velkolepý pokus – pečlivě plánovaný výbuch by měl ověřit šíření zvuku ve vodě... (Magic Box)

(více)

Recenze (87)

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Tento film donedávna unikal mé pozornosti, nebo si alespoň nepamatuji, že bych ho v dětství viděl. Každopádně je to velmi řízná sranda, chlámal jsem se od začátku až do konce. Hned úvodní dialog školníka s chovatelem králíků slibuje dobrou podívanou. "Co je to zač?" "Plemeno kastorex, ti se rychle množej." "To jsou cizinci?" "Já mluvím o králíkách.":) Film je doslova prošpikovám vtipnými situacemi a hláškami, ať už vyplývající z příjmení hlavního hrdiny nebo přeřeků jeho matky či učitelky: "Když každá slepice sezobne vajíčko..." "Házet ze střechy školníky... tedy melouny." A především trefnými poznámkami a svéráznými výklady učiva v podání fyzikáře Hálka: "Slepičková, kvokej si až o přestávce." Pobaví i scény s horlivými zapisovateli pozdních příchozích nebo výměna tašek Ludvíkovy sestry s tělocvikářem. Podle mě je zde tento film neprávem podhodnocen, rozhodně by si zasloužil dostat se do červených barev. Jedná se o jeden z nejpovedenějších českých filmů pro děti a mládež, jaké bylo možné natočit pouze za normalizace. Polistopadoví amerikanizací a komercializací zdegenerovaní filmaři typu Hřebejk, Mádl a jim podobný kavárenský póvl takovéto skvělé komedie nikdy nesvedou. 4 * a 85% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Jak se jmenuješ ?? Slyšíš ?? Jak se jmenuješ ??" - "Babinský !!" - "Tvrdý nebo měkký !!" ;) Rozhodně tvrdý !! Zvlášť s přihlédnutím k mladistvé kobře Bočanové, která rozhodně od ztracené koloběžky v Chalupářích zkrásněla..;) Aniž bych tedy chtěl pořádat nějaké závody v impertinencích či snižovat kvality této výtečné adaptace stejně Vostré knižní předlohy.. Pinkavův tvůrčí vrchol s prvním tuzemským pokusem o atentát na školníka dokazuje, že i nerďáci můžou být dacani, totiž asociální živlové..;) ()

Reklama

Drky 

všechny recenze uživatele

Zábavná komedie plná fyziky, a různých dětských rošťáren na jednom venkovském městečku. Malého Enšteina Ludvíka nezajímá nic jiného než jen jeho milovaná fyzika a svým střeštěným výzkumům podřizuje všechno. Při každém jeho novém nápadu jsem vždy očekával co zase nového natropí a jak se z toho později vyseká. Hodnocení 3* a 70procent%. ()

burg 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem moc, takže o to příjemněji jsem byl překvapen. Zvlášť rolí fyzikáře v podobě Jiřího Hálka a jeho hlášek, kterými vysvětloval fyzikální dění okolo něj... Aneb "protože deformační likvidion zakmitače o šlajsnu vrznonož, není uvedený akvabác ničím jiným nežli cachtovodní karambolouch pokolena jdoucího ponoru neuvěřitelné pindy." Opravdu povedené! ()

TommmyT 

všechny recenze uživatele

Tento film si hodně pamatuju ze svého mládí. Rád jsem se na něj podíval tehdy a rád se na něj podívám i dnes. Není to sice top filmů pro děti a mládež, ale je to o něco víc než průměr. Dobrá role pro Jiřího Hálka, Zdena Hadrbolcová opět perfektní jako vždy. Film by sice mohl být ještě lepší, ale celkově je to pohodová podívaná. Škoda že tu nejdou půl hvězdičky, toto je přesně na tři a půl hvězdičky. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo ve Fryštáku, konkrétně například v nákupním středisku, a Bystřici pod Hostýnem, kde se filmovala železniční stanice. (dydy79)
  • Zámek, který školní třída navštívila při exkurzi, jsou Milotice. (rakovnik)
  • Jedná se o poslední roli Zdeňka Blažka, představitele králíkáře Bedřicha Buchtele, který zemřel ještě před dokončením filmu. Při postsynchronech ho proto nadaboval Mirko Musil, který mu propůjčil svůj hlas už dříve ve filmu Zralé víno (1981) . (funhouse)

Reklama

Reklama