Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

Zevon 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbená vánoční pohodovka. Miluju to, hory, lyže, sníh, děti, dobu, kdy mi na mobil nezvonila návštěva u vchodu, že jsou tady, kdy se lidi vzájemně znali a neexistovalo tolik hajzlů, co prodávají všechno a nemají přitom nic, než holou prdel a v hlavě našrocené nesmysly multilevelových školitelů. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Paní režisérka Plívová-Šimková měla neobyčejný cit pro dětský film, který nádherným způsobem využila i v tomto krásném, poklidném snímku. Obraz doby je naprosto věrohodný. Chudí kluci Budařů, pomáhající pašerákovi, proti, z počátku, zlému synkovi bohatého hospodského. Překrásné prostředí je ovšem, z hlediska filmařského, velmi nepřátelské. Na filmu se ovšem drsné podmínky, za kterých se točil, neprojevily, a proto tu máme, v doprovodu krásné skladby Petra Hapky, jedinečný dětský, ale i dospělácký film, který naštěstí není tolik przněn komerčními televizemi. Film vlévá klid a pohodu (nejen) do dětských duší a je i morálně poučný. "Copak nevíš, ty chytráku, že bez kořalky se obejdu? Ale že bez pašování by půlka Krkonoš chcípla hlady?!" ()

Reklama

honz 

všechny recenze uživatele

Báječný dětský snímek s kouzelnou zimní atmosférou zasněžených Krkonoš. Pán hor - Krakonoš má v dětské fantazii různé podoby, pro kluky z tohoto příběhu je to tajemný obr, který dokonce létá na dřevech. Chvílemi veselý, chvílemi tajemný film plný laskavého humoru je i po třiceti letech od svého vzniku více než příjemnou podívanou plnou výborných herců, v dospělých i dětských rolích. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Plívová tentokrát opět točila v kruté podkrkonošské zimě se spoustou sněhu (a filmy se sněhem nemám rád). Jako téma si zvolila počátky lyžování v českých zemích (včetně pana hraběte Harracha na konci filmu) v chudém kraji, kde lidi živilo sklo, tkalcovský stav, ale v nemenší míře i pašování ze Slezska. Ta vratislavka tedy nebyla od Liberce, ale z Wroclawi, došlo mi to teprve v půli filmu... Film jistě dětem přinesl dobrou podívanou, z hlediska odrostlých je to spíše průměr, znám lepší filmy naší krajanky z Chuchelny... ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Další z naprosto výborných dětských filmů, které - a říkejte si co kdo chcete - se uměly natáčet jen za komančů. Romantická atmosféra sklenářské hutě, sněhem pokryté kopce, to vše v idealizovaném přelomu 19. a 20. století. Augusta coby hospodský přesvědčuje o svých hereckých a komediálních kvalitách, stejně jako Heřmánek. Sympatická dvojice Havelky a Vladyky rovněž stojí za poznamenání. Prostě výborná podívaná na vánoční svátky. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Celou dobu se ve filmu říká ski, prkna, nebo dřeva. Slovo lyže zazní pouze jednou, když Matěj (Jan Kreidl) prosí sošku Krakonoše o další lyže. (Standey)
  • Karel Heřmánek, alias pašerák Krakonoš, si před natáčením zaplatil lyžařské kurzy. Nakonec ho ale na svahu stejně nahradil dublér. (Hans.)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno