Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vinnetou, náčelník Apačů, je postřelen bělochy při pokusu o záchranu indiánského chlapce. Raněného jej nachází fotograf Napoleon Charbonneau a spolu s lidem Pajutů a Old Shatterhandem Vinnetua zachraňují. Později Vinnetua přepadne Tashunko Sapa, mladý Komanč, který se mu snaží ukrást koně. Vinnetou se stane jeho učitelem - takovým, jakým pro něho byl Starý Medvěd, jeho více než otec, kterého mu zabili před očima. (mibara)

(více)

Recenze (98)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Já vím, jako ty slavný bijáky z Jugošky to nebylo, ale pořád lepší než huba plná sazí. A navíc tomu docela škodí, že místo Plitvických jezer nám představují nějaké Dijonské lesy. Tam si lze Apače sotva představit. Do Francie Apačové ani žádní jiní indiáni moc nejezdí ani nejezdili. A hlavně diváci jsou na jugoslávské exteriery zvyklí a podle toho i soudí Vinnetoua natočeného jinde (přitom tam, kde se objeví záběry mexických lokací, je seriál mnohem reálnější). Pupkatý Old Shatterhand v podání Siegfrieda Rauche je ovšem výborný. Více odpovídá knižní předloze a je tak mnohem víc trapper, než vyšamponovaný Lex Barker. Není to samozřejmě úplně kvalitní podívaná, ale místní průměr hodnocení je možná až přehnaně kritický. Lze se snad domnívat, že mnozí mají předsudky vůči obstarožnímu Bricemu, krajině, vousům a pupku Old Shatterhanda a přirozené (nízké) mentality toho indiánského eléva Tašunky. ()

DarthArt 

všechny recenze uživatele

Seriálového Vinnetoua si už moc nepamatuju, ale vím, že to byla děsná nuda a proti filmům skoro parodie - podobně jako třeba seriál á la Terminátor. Kolega Snorlax tady píše, že "být Karl May, tak vstane z mrtvých, umlátí prznitele svého díla a spořádaně se opět vrátí do Radebeulu". To celkem sedí, já bych k tomu jen ještě dodal, že kdyby se v tom Radebeulu objevili opravdoví indiáni a kovbojové, co v té Americe skutečně někdy byli, asi by pár vzduchem chlazených schytal i sám mistr. Ale to nic nemění na tom, že roztahovat klasiku na seriály (pardon: na BLBÉ seriály) se moc nevyplácí... ()

Reklama

špaček421 

všechny recenze uživatele

Seriál Vinnetou, v jehož titulcích není ani jednou zmíněno jméno Karla Maye. Ve skutečnosti jde o one-man show Pierra Brice, kvůli které je dokonce Old Shatterhand odsouzen do role trapného statisty, navíc byl obsazen hercem, který sice na první pohled vypadá jako starší verze Burianovy obálky knihy, na ten druhý jde ale vidět, že je to prostě jen tlustý dědek. Sám VInnetou tu tak může jednat jako absolutní bojovník za práva Indiánů, který nenávidí bledé tváře a Shatterhanda i Hawkense snad toleruje jen se skřípěním zubů. Dalšími hlavními postavami jsou pak přiblblý Komanč Tašunka a otravný ukecaný a zbabělý fotograf, kterého si zahrál autor scénáře, takže se nacpal, kde mohl, a nevystupuje snad jen ve dvou dílech. Začátek se hřmotnou hudbou, podivným střihem, zastřeleným dítětem a Vinnetouem střeleným do hlavy je děsivý, pak se ale uklidní. Největším problémem seriálu je tak to, že se v něm takřka nic neděje. Jen se pořád mluví o tom, co se stane, a nakonec se nestane nic. Aspoň se mezi knižními dialogy občas objeví hláška tak šílená, že člověk jen kroutí hlavou. "Mnoho indiánů tam nechalo svoje péra, když jsem udělal tuhle fotku." "Byl to starý muž, tak jsme ho poslouchali. Ale pak jsme ho museli praštit veslem, abychom se dostali včas domů." "Připravili mě o nevinnost. Žádný muž už pro mě nikdy nebude hrát na flétnu před mým teepee." "Pomoz, Vinnetou, bledé tváře znásilňují naše ženy a pálí naše teepee!" "Ty stvůry!" Atd. A nezapomeňme na dobré trávy a zhuleného Starého Medvěda! ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Na imdb hodnocení 6,1 (61 hodnocení), tady 24 % a 254. nejhorší seriál. Pro fanoušky K. Maye se o moc horší počin než filmy nejedná, naopak většinu (tj. více než polovinu) filmů strká s přehledem do kapsy. Jinakost a odlišnost je výhodou, kdo by pořád čuměl na stejné ksichty ve stejném prostředí? Velmi slušný seriál. ()

PetrPan odpad!

všechny recenze uživatele

Tento pokus oživit Vinnetoua formou televizního seriálu nevyšel, už starý a vyčpělý Vinnetou se takřka celým seriálem propotácí zraněný a neschopný, jeho trapný mladý indiánský přítel Tašunko - sappa, či tak nějak je nedomrlé nedochůdče a třešničkou na dortu je Old Shatterhand v podobě tlustého starého herce, který s Barkerem měl společné tak maximálně dávné předky (myslím tím Homo erectus), celou situaci doplňuje Ralf Wolter jako Sam Hawkins - notorický alkoholik. Toto panoptikum hrůzy a sešlosti nemělo nikdy spatřit světlo světa nebo mělo být zničeno a spáleno bez zhotovení kopie. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (8)

  • Seriál není natočen podle žádné knihy Karla Maye. S námětem přišel sám Pierre Brice, aby poukázal na skutečné problémy Indiánů na konci 19. století. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Natáčelo se tři měsíce v severomexickém Durangu, kde svoje filmy natáčel i např. John Wayne. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama