Reklama

Reklama

Carnivale

(seriál)
  • USA Carnivàle
Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, (2003–2005), 20 h 17 min (Minutáž: 44–56 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Michael J. Anderson, Nick Stahl, Adrienne Barbeau, Patrick Bauchau, Debra Christofferson, Tim DeKay, Cynthia Ettinger, John Fleck, Carla Gallo, Toby Huss (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Strhující drama odehrávající se ve 30. letech v poušti Velkých rovin.  1934. Pouštní kraj Velkých rovin v Oklahomě. Tohle je poslední velký magický věk. V čase obrovských písečných bouří, děsivého sucha, záplav a epidemií – znamení božího hněvu a předpovědí Apokalypsy – začíná konečné účtování mezi dobrem a zlem. Bitva se odehrává v samém srdci říše zvaná Amerika. A až skončí, lidstvo navždy pochopí, proč se stal zázrak. Dvanáct dílů tohoto dramatického seriálu se odehrává při putování cirkusu pouštní krajinou v Oklahomě a sleduje osudy tajemného osmnáctiletého uprchlíka se skrytými schopnostmi a charismatického misionáře, jejichž cesty se zkříží. Je to doba, kdy je zlo na vzestupu po celém světě, protože velká ekonomická i sociální krize napáchala nenapravitelné škody. Po matčině smrti se Ben Hawkinson, který utekl od gangu, hledaného pro vraždu, přidá k cirkusu. Vede jej tajemný impresário zvaný „Šéf“. Ve společnosti vyděděnců Hawkins náhodou objeví své nadpřirozené schopnosti. Mezitím je metodista Justin Crowe, pastor v kalifornském městečku Mitern, sužován apokalyptickými sny a vizemi. On sám také vládne dlouho potlačovanými mimořádnými schopnostmi. Ben a bratr Justin, oba vytrženi ze svých životů, zjišťují, že svět, který znali, je znovu uvržen do pradávného konfliktu mezi Světlem a Temnotou a oni jsou v této bitvě hlavními hráči. V hlavních rolích hrají: Nick Stahl (V ložnici, Terminátor 3), Clancy Brown (Vykoupení z věznice Sahwshank), Michael J. Anderson (Twin Peaks), Adrienne Barbeau (Útěk z New Yorku), Patrick Bauchau (Cela) a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (198)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Máte rádi ve všem jasno? Pořádek ve věcech i vztazích? Dáváte přednost epickým příběhům s jasně definovanými hrdiny a čitelným poselstvím? Tak to jste si spletli adresu a nezbývá než se obrátit jinam. Carnivale totiž představuje bez nadsázky esenci mysteriózní dramatické tvorby, jeho postavy jsou nejednoznačné, bizarní a dokonale zapadající do představ o sbírce zrůd z Barnumovy pokleslé show. Osudy zaměstnanců cirkusové společnosti řízené neviditelným "vedením" se odehrávají ve 30. letech a z tohoto pohledu jde o vytříbené retro z časů vrcholící hospodářské krize, kde přímo cítíte tíhu osudů nezaměstnaných obyvatel zchudlých městeček amerického středozápadu a farmářů drcených neúrodou a splátkami bankovních půjček. Seriál skvěle balancuje mezi mysteriózní úchylárnou a seriózním sociálním dramatem. Vyprávění nikam nespěchá a záhy poznáte, že v případě Carnivale jde mnohem spíš o náladu a styl, o hru s divákem, o doteky se světem za hranou vědomí, o ustavičné potýkání se s paranormálními jevy, o objevování vlastní i cizí minulosti prostřednictvím útržků snů, o záblesky znepokojivé budoucnosti, o kladení palčivých otázek, na které stále chybí odpovědi. Carnivale představuje labyrint záhad, ve kterém snadno ztratíte směr i cíl. Kamera nachází krásu v ošklivosti, společenství světských nachází svobodu ve sdílené chudobě, režisér si rafinovaně pohrává s detaily, scénárista žongluje se slovy i postavami a všichni dohromady se podílí na budování prazvláštní mystické atmosféry. Pokud se jí poddáte, nejspíš vám nebude vadit, že zápletka vlastně není podstatná a na konci jednotlivých epizod nevíte o moc víc než na jejich začátku. Panoptikum postaviček z maringotek s nejasným původem a hodně nejistou budoucností stojí za to sledovat už proto, že i v době současného boomu kvalitních seriálů představuje něco hodně výlučného, něco pro pravé fajnšmekry. Seriál podobných kvalit je pro české televize nedosažitelný, bohužel vlastně i nepředstavitelný... Carnivale se mi nedaří k ničemu přirovnat, je své a hodně působivé. To putování napříč Spojenými státy v dýchavičných náklaďáčcích bych si s tou partou klidně dal ještě jednou. Celkový dojem: 90 %. ()

DarkDemon 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem ... vynikající. V záplavě navzájem se nějak kopírujících seriálů se jedná o velmi originální dílo. Mystika, magie, bizarní postavy a jejich příběhy v ponurém nehostinném světě ... zajímavé prostředí, skvělé herecké výkony a báječná atmosféra. To vše ve spojení s výbornou režií, kamerou a gradujícím dějem si mě doslova podmanilo. I podle skvělého hodnocení na IMDb jsem sotva mohl tušit, že mi 6 (možná i více) dílů za den přijde málo a nebudu moci pořádně dospat jen abych si už pustil další :) Pokud máte rádi mysteriózní drámo musíte to vidět. Jistě i Vás potěší, že Dobro a Zlo tu není pojímáno tak jednoznačně jako jinde. Ačkoli bojovníci za danou stranu konfliktu jsou předem určeni - oba vykonají mnoho skutků které by příslušely spíše tomu druhému. Škoda předčasného konce potenciál by tu byl ještě alespoň na jednu sérii. ()

Reklama

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

FREAKS seriál, u něhož Vám může vadit přílišné zaujetí nad sakrárním a psychologickým studiem záporné hlavní postavy. Já vlastně mám rád tyhle seriály, kde dojdou prachy od producentu a skončej tam, kde mají. Nesdílím názor, že seriál skončil špatně či předčasně, myslím si pravý opak, i když je pravdou, že jsem očekával, že kněz bude v závěru vyvádět trochu víc :). Každopádně seriál hltáte díl po dílu a máte tak možnost vychutnat si rauš z d vacetičtyřnásobné návykové legální drogy, kde všech 24 dávek, nejsou žádný projímadlo.Atmosféru neukrojíte ani řeznickym nožem. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Carnivale. Výborný námět. Tajemno. A jak je u HBO zvykem, také kvanta vaty. První díly nadchnou a vyloženě pohltí mystickou atmosférou putování po bohem zapomenutých pustinách amerického jihozápadu a skvěle natočenými, fantazii budícími vizemi. Pak ale přijde na řadu neúměrné množství nicneříkajících dramat a vztahů. A to z převážné části ani ne tolik o těch na první pohled zajímavých "jiných" lidech a místech (antiklimatický Babylon je s prominutím vyloženě prosraná příležitost). Přesto má každý díl své momenty, a těmi jsou právě ty, které se naplno věnují stěžejnímu tématu odvěkého boje dobra a zla. Jak ale první série probíhá a končí nijak, druhá navazuje téměř bezkompromisně. Scénáristé ve spěchu za zakončením konečně vyvažují poměr nudných vztahů v striptérské rodině i mimo ni tou epickou částí alespoň půl na půl, a příběh se konečně pomalu posouvá ke kýženému finále. To sice po výborném navnazování trochu zklame, ale nelze mu upřít, že ve výsledku dává samo o sobě i vzhledem k celému tématu perfektní smysl. Celek tak kolísavě nudí a baví, nicméně když baví, tak se mu to daří královsky. ()

mis-ko 

všechny recenze uživatele

Po odvysielaní prvej série môžem konštatovať, že Carnivale ponúka naozaj poriadnu dávku mystického napätia. Každá postava kočovného cirkusu má stanovené svoje miesto v deji, niektorá výrazné, niektorá menej a niekto je len do počtu. Nadprirodzené schopnosti hlavných hrdinov sa prejavujú čoraz intenzívnejšie, ale nie je jednoduché určiť kto je ten "dobrý" a kto "zlý" a či nie je niečo uprostred. Posledných 15 minút záverečnej časti prvej série vystrelilo dej do stratosféy a nám zostáva už len čakať na pokračovanie. ()

Galerie (139)

Zajímavosti (7)

  • V epizodě "Creed, OK" nosí Evander Geddes masku malého dítěte. Maska byla vymodelována podle obličeje syna Daniel Knaufa, Johnnyho. (PußyMagnet)
  • V závěru druhé série můžeme vidět Sofie (Clea DuVall), jak pracuje s klasickým mopem na podlahu. Ten, tak jak jej známe dnes, byl ovšem vynalezen až o několik let později, konkrétně v roce 1956. (Conspi)

Reklama

Reklama