Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Dorothy Michaelsová je slavnou seriálovou herečkou, ale jako každá hvězda má svoje pečlivě skrývané chyby. Například se musí každý den tajně holit, chodit na vysokých podpadcích se naučila teprve nedávno a v přítomnosti své kolegyně Julie musí skrývat ztopoření něčeho, co by mezi jejíma nohama rozhodně nemělo být. Dorothy je totiž tak trochu chlap, kterého k transvestitismu nepřivedla vášnivá touha po nošení ženských šatů, ale obyčejný prázdný žaludek nezaměstnaného herce. Přestože mi nepřipadá příliš vtipné převléknout chlapa do ženských šatů, tak v tomto případě mne to ještě bavilo. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 4* tuhle klasiku zná určitě většina z mé generace a starší a je to jeden z mála amerických filmů, které se na československém televizním kanálu mohli objevit před revolucí. A myslím, že by se mohla líbit i těm mladším, protože je to kvalitně natočná komedie, kterou vyzdvihuje zejména herecký výkon Dustin Hoffmana. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy mne moc nebavilo, když se chlap oholil, nalíčil, nafouknul si hrudník, navlékl si ženské šaty a pisklavým hláskem se začal dožadovat mého smíchu. Jedna je výjimka však existuje a tou je Michael alias Dorothy, kterého však ke změně pohlaví vedla nezaměstnanost a to já plně respektuji. Navíc je to skvělá zábava, Dorothy je neřízená střela a nejeden z jejích nahrávačů na hlášky by si patrně zasloužil svůj vlastní film. Zejména na ten se spolubydlícím Jeffem bych se určitě mrknul. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

"Julie thinks you're gay?" - "No, my friend Sandy. I mean, it's crazy..." - Then sleep with her!" - "I slept with her once, she still thinks I'm gay" - "Oh oh, that's not good one" --- Milé, se zvlášť povedeným závěrem. Ale preferovat asi vždycky budu Mrs. Doubtfire, jakožto větší řachandu (což by podle mě mělo být synonymem převlekové komedie), Tootsie je moc ukecaná a ne už tak vtipná. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Mám strach, že se za to budeš smažit v pekle." "Já na peklo nevěřím, věřím jedině na nezaměstnanost." Inteligentní komedie vysoké úrovně (Dorothin coming out mě dohnal až k slzám smíchu), skvělí herci v hlavních i vedlejších rolích, k tomu osmdesátková hudba, zkrátka klasika, na kterou se vždy ráda podívám. Co se ale týče převlekové tematiky, "Mrs. Doubtfire" bude mému srdci vždycky bližší. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Všechno, co ve filmu řekne Bill Murray, byla improvizace. (viperblade)
  • Dustin Hoffman (Michael/Dorothy) sa inšpiroval transsexuálnou tenistkou Renée Richards, ktorá sa v 70-tych rokoch preslávila bojom za svoje práva. (classic)

Reklama

Reklama