Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Diskuze

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Jinak film je výtečnej a na rozdíl od jiných starých filmů vůbec nezestárnul. Pamatuju se na to, jakým pro nás byl zážitkem v kinech v době dospívání, a vid - je pro mě stejně silným zážitkem i daleko po padesátce. Celý to stojí na Hoffmanovi, ale to vlastně vůbec nevadí, protože on o svým mimořádným herectví přesvědčuje v každým záběru.

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Laliss

Skvělá recenze! Třetinu prostoru vyplácáme na pozastavování se nad "američtinou" a americkým názvem filmu, až čtenář začne mít obavy, že by ve zbývajících řádcích nemuselo dojít na povinnou kritiku komerce a kapitalismu. Ale není třeba se obávat, soudruh Kliment to zvládl a ideologický vyznění jeho elaborátu tak bylo zachráněno. Komu čest, tomu čest! :D

NinadeL

NinadeL (hodnocení, recenze)

Mě to zní jako ta scénka, když Křižník Potěmkin mělo nahradit něco z Československa a Paolo Villaggio dostal mrtvici.

Ony

Ony (hodnocení, recenze)

Poslyšte, pořád nějak nevím, jak si mám vyložit, že Julie při čtení scénáře říká: "My lines sound like subtitles for a Czech movie." (říká to tak, ne?)

separovac

separovac (hodnocení, recenze)

Dustin Hofman v roli divadelního herce, který svou nezávilosti k přístupu své kariéry nedokáže se přizpůsobit přání režisérů, kteří svou představu chtějí přivést k dokonalosti až k puntičkářství nebo naznačují, že chtějí větší výkon v talentu a píli této herecké dráhy. Samotný herec si uvědomí po několika ztrátách svého zaměstnání, že musí příjít s něčím unikátním, co by změnilo pohled ostatních a dodal si seběvědomí, že vlastně v něm chyba není. Sami zjistíte jakým způsobem dokáže šokovat ostatní a příjemně překvapit. Nedostatek, který lze zcela vidět ihned v úvodu filmu, vymezuje prostor pro ostatní diváky, kteří kladou nárok na první dojem, kterým se opírají jako o důležitý bod filmu, který řekne jakou kvalitou se bude film ubírat nebo směrem.

Reklama

Reklama