Reklama

Reklama

Epizody(9)

Devítidílný seriál Jaroslava Dietla o pitné vodě a lidech kolem ní je snad trochu romantickou představu o vodohospodářích a jejich životě. Seriál natočil pro Československou televizi Ostrava František Mudra. Tehdy bylo zapotřebí ukázat divákům člověka silného, zásadového a zoceleného, který neustupuje přívalu problémů. A i když ztratí rodinu, stále se znovu staví na nohy. Devět dílů seriálu se soustřeďuje na soukromý život hlavních postav, řeší se partnerské konflikty, rozpady rodin apod.

Pavel Nový hraje hrázného Jana Palyzu. Jeho postava není jednoznačně ani kladná, ani záporná, i když převažují kladné vlastnosti. Jana Krausová ztvárnila roli Ivany Opatové, Palyzovy přítelkyně a svobodné matky, právě ona je dost nevyrovnanou osobností v partnerských vztazích. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

Payushka 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tak tohle ne. Jak mi v jiných seriálech vadí, že Dietl uzavřel všechny osudy sluníčkově a každý si našel tu svou lásku, tak tenhle "opačný styl" mi přišel snad ještě horší. Zjednodušeně: všechny kladné postavy (kladné, ne sympatické) dopadnou špatně a všechny svině jsou spokojený :)) Problém pak mám i s jednotlivými charaktery, protože jsem nenašla jedinou postavu, který bych nějak fandila. Tak nějak je shrnuje označení "fňukalové". Skoro všechny fňukají nad svým "údělem", aniž by cokoliv změnily. Hrázný Pavla Nového si nechá utéct ženskou a nijak za ni nebojuje, jeho parťák coby Vítězslav Jandák je machistický prase, submisivní manželka Jitky Smutné blbá nána, která se ohne, kdykoliv dostane nový kostýmek... A dalo by se pokračovat skoro donekonečna. A ani ten děj není nějak zvlášť objevný. Buď je málo vody, nebo hodně. Hm. Oceňuju ale, že to nevypadá nejhůř a nápad s kamerou na motorce chválím. Viděla jsem ale od Dietla lepší seriály a nemyslím si, že by za to všechno mohl Luboš Zaorálek a scenárista byl bez viny - to by museli ten scénář totálně překopat. ()

Winster 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodne zajimavy a koukatelny serial, ktery ma hodne svetlych momentu. Herecky je to zvladnute taky dobre. Prvni dily se mi libili moc, je v nich takova krasna atmosfera s par lidma co si zijou klusek od prehrady a uzivaji si kras zivota v pracovnim tempu. Druha cast je uplne jina, nekde v pulce se to zlomi a vesele sceny  detské mini vsuvky a takova ta vsudy pritomna radost se vytrati. Je az s podivem proc dojde k takovemu zlomu a takové to těšení, že si to pustim tam uz skoro neni...Čtyři hvezdy za herce a napád. Nevim proc je zde v popisu Palyza hodnocen jako jednoznacne nekladna postava, protoze jednoznacvne kladna je. ()

Reklama

mh.mail 

všechny recenze uživatele

30% - Už v době premiérového uvedení jsme to hodnotili jako pěknou blbost a na Silvestra na to tehdy byla parodická scénka ("Šperl vracia francúzák"). Vzhledem k tomu, že seriál byl dokončen až rok po smrti Jaroslava Dietla, zůstává otázkou, kolik toho opravdu napsal on a kolik toho je práce režiséra a dramaturga. Tím spíš, když je seriál plný "výplňové vaty" v podobě např. dlouhých leteckých záběrů přeletu nad přehradami, doplněných "edukativním" komentářem z úst ředitele povodí Rudyšara (S. Matyáš), které mají jediný smysl - informovat diváka o úspěších socialistického vodohospodářství. Podobně zdlouhavé záběry z honů, kroužkování ptáků, výlovů apod. Holt režisér Mudra nezapřel, že jeho hlavní parketou v televizi byly pořady typu Lovy beze zbraní. V posledním dílu jsem pak objevil hrůzostrašnou chybu, kdy několik vteřin je v zrcadle vidět samotný kameraman. Vůbec nechápu, jak to tam mohlo zůstat. Stejně tak logická chyba, kdy sanitka rychlé záchranné služby jedoucí k zásahu sama od sebe zastaví cizímu člověku se slovy: "Jedeme k zásahu, nechcete jet s námi?" Ať už to JD takto skutečně napsal, nebo je to věcí režiséra, faktem zůstává, že Velké sedlo je spíše naivním seriálem, který už ve své době byl terčem posměchu. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný seriál, dá se na něj dívat i v dnešní době. Je to vlastně celé jen o vztazích, ale ještě to není zcela o ničem jako v současných několikasetdílných sériích. Prvních několik dílů je velmi dobrých, pak to ale rychle začne uvadat, až se to rozplizne do nekonečné křeče. Hodně vaty a málo děje, jen čekání na nevyhnutelný konec, o kterém je zhruba od poloviny rozhodnuto. A tam to mělo skončit a celkový dojem by byl mnohem lepší. Ale chápu, že devět dílů je devět dílů. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

"Dyť ta Krausová se pořád tváří jako prdel" - tak tohle je jedna z věcí, na které nikdy nezapomenu. Takhle komentovala seriál při premiérovém uvedení moje máma. Od té doby, vždycky když o seriálu slyším, vybavím si tuhle hlášku Celkem se to dá vidět, ale žádný zázrak to opravdu není. Snad ani jedna sympatická postava, celé trio Palyza - Palyzová - Sikita je špatné. Zajímavé prostředí. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (20)

  • Tento díl se natáčel na přehradě Kružberk, na nádraží Budišov nad Budišovkou, Ostravě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Monika Hálová, která hrála Libušku Kostrhunovou, železničářku na stanici v Ratajích a jednu z milostných avantýr Jožina Uherčíka (Vítězslav Jandák), nebyla uvedena v titulcích ani jednoho dílu, ve kterých se objevila. Důvodem byl odchod Hálové do Kanady, kde se později provdala. (Robbi)
  • Když je malá Lucinka (Lucie Bulavová) vyvolána při zápisu do školy ke zpívání před třídou a jde k tabuli, je nad ní vidět stín mikrofonu zvukaře. (rakovnik)

Reklama

Reklama