Reklama

Reklama

Epizody(9)

Devítidílný seriál Jaroslava Dietla o pitné vodě a lidech kolem ní je snad trochu romantickou představu o vodohospodářích a jejich životě. Seriál natočil pro Československou televizi Ostrava František Mudra. Tehdy bylo zapotřebí ukázat divákům člověka silného, zásadového a zoceleného, který neustupuje přívalu problémů. A i když ztratí rodinu, stále se znovu staví na nohy. Devět dílů seriálu se soustřeďuje na soukromý život hlavních postav, řeší se partnerské konflikty, rozpady rodin apod.

Pavel Nový hraje hrázného Jana Palyzu. Jeho postava není jednoznačně ani kladná, ani záporná, i když převažují kladné vlastnosti. Jana Krausová ztvárnila roli Ivany Opatové, Palyzovy přítelkyně a svobodné matky, právě ona je dost nevyrovnanou osobností v partnerských vztazích. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Mám ráda prázdniny. protože Česká televize v tomto čase z úsporných důvodů vždy sáhne do svého archivu a vysílá staré, pozapomenuté seriály, pohádky, inscenace a zábavné pořady, čímž mne vždycky potěší. Tento seriál pojednávající o vodě, jejím občasném nedostatku i nadbytku je v současné době častých záplav i dlouhodobého sucha docela aktuální. Problémy s vodou jen okrajově doplňují jinak spíše vztahový příběh skupiny lidí žijících na samotě, daleko od městského ruchu. Pavla Nového, který nedostával mnoho hlavních rolí, postava hrázného Palyzy proslavila. Děj není příliš dramatický, ale docela uvěřitelný, herecké výkony nejsou nikterak oslnivé, ale v rámci možností ujdou. Dřív se mi seriál tolik nelíbil, ale při srovnání se současnou seriálovou tvorbou postoupil o několik příček výš. Ne, že by byl tak dobrý, ale spíš proto, že dnešní seriály jsou tak mizerné. Je to smutné, ale je to tak. ()

Alt.64 odpad!

všechny recenze uživatele

Jako manuál pro obsluhu a stavbu přehrad v 80. letech s neodmyslitelnou propagandou možná, jako televizní seriál nikoli. Strojená řeč, dialogy naprosto, ale naprosto stupidní. Nebudu srovnávat se seriály dnešní doby, jako mnozí nostalgici zde, dopadlo by to jasně ve prospěch těch současných (i když pitomostí). ()

Reklama

krokodlak odpad!

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti filmovému zobrazení stavby přehrady, ale tenhle toporný didaktismus mne opravdu dostal. Dialogy i situace neuvěřitelně šustí papírem a postavy by mohly vzájemně soutěžit o největšího mimoně. Nicméně, nechtěný humor je všudypřítomný, takže seriál mohu doporučit jako masochistickou zábavu. Největší úlet byla parta drsňáckých vyděračů v čele s Janem Krausem, která bez zjevného důvodu šikanovala vesnického dědka v podání Jiřího Holého. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Seriál, který kdysi byl hojně parodován. Svoje kvality má, ale mohl být lépe natočený. Kamera, respektive obraz je dost nekvalitní i na dobu svého vzniku a totéž platí třeba o zvuku. Někdy děj zbytečně brzdily například ukázky z práce potápěčů při zabezpečování přehrady. Charaktery postav jsou vykresleny obstojně, to Dietl uměl a také je to adekvátně zahráno. Jména jako Palyza a Sikyta vešla nesmazatelně do (seriálových) dějin. 60% ()

moorks 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů a to nej z naší televizní tvorby. Opět za tímto dílem najdeme Jaroslava Dietla, který byl v té době tvůrcem řady úspěšných televizních seriálů. Skvělou hereckou příležitost zde dostal Pavel Nový. A ujal se ji skvěle. Další velká přiležitost už se mu bohužel nenaskytla. Samozřejmě se zde objevili další výrazné herecké osobnosti - Vítězslav Jandák, Jana Krausová, Ivan Vyskočil či Tomáš Jirman nebo Jiří Holý. Další výraznou doménou seriálu bylo to, že se odehrával až na severní Moravě a ne jak jsme byli tradičně zvyklí v Praze a okolí. Téma přehrady a života kolem ní je stále neokoukané téma, které není často realizováno a tento seriál byl světlou výjimkou. A já děkuji za něj. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (20)

  • Tento díl se natáčel na přehradě Kružberk, na nádraží Budišov nad Budišovkou, Ostravě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natáčeno na přehradě Kružberk, Ostravě - Plesné. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Monika Hálová, která hrála Libušku Kostrhunovou, železničářku na stanici v Ratajích a jednu z milostných avantýr Jožina Uherčíka (Vítězslav Jandák), nebyla uvedena v titulcích ani jednoho dílu, ve kterých se objevila. Důvodem byl odchod Hálové do Kanady, kde se později provdala. (Robbi)

Reklama

Reklama