Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnes jsou televizní soutěžní pořady přísně regulovány, ale vždy tomu tak nebylo. Film vypráví příběh o diskriminaci, úplatkářství a spiknutí v zákulisí nejpopulárnější vědomostní soutěže roku 1958... Oscarový režisér Robert Redford přichází s jedním z nejprovokativnějších a nejuznávanějších filmů všech dob. Ralph Fiennes a John Turturro hrají účastníky nejpopulárnější vědomostní soutěže, kteří bojují o obrovské sumy peněz a okamžitou slávu. Když se však objeví obvinění, že je pořad zmanipulovaný a soutěžící dostávají odpovědi na otázky předem, jde o mnohem víc než jen o hru. Hráči, producenti i samotná televizní společnost se náhle ocitají ve víru stupňujícího se skandálu. Navýsost zábavný film Otázky a odpovědi, založený na skutečných událostech, které šokovaly národ, byl filmovou akademií nominován na nejlepší snímek roku 1994. (Cinemax)

(více)

Recenze (102)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si celou dobu, co mi na tom nesedí. Historická událost, kterou to řeší, je pro mě osobně zajímavá, reprezentuje hodně o americké společnosti a konzumní společnosti, médiích a zábavní tvorbě obecně. Ale prostě ne - ten film mi něčím vadil i přes tolik působivých a podnětných okamžiků. Jako možné vysvětlení mě napadá, že i když řeší komplexní téma, tak je zároveň trochu absurdní, jak smrtelně vážně bere kauzu, že jedna stupidní televizní soutěžní show byla zfixlovaná. Tím, jak chladně a samozřejmě to je v tichém šoku z toho, že tak nemorální produkt mohl vznikat, se ten film paradoxně stává součástí problému - protože mýtus očekávání skutečných hodnot v něčem tak banálním živí. A pokud je poctivosti televizní soutěže přikládána tak mamutí váha, mělo by to být nějak vyargumentováno - jaké hodnoty to má vlastně v tomhle kontextu reprezentovat? Ale nemyslím, že to ten film dělá. A vzhledem k tomu, jak zcizený je od všech klasických prvků jako "protagonista" ve prospěch toho, aby bylo zastřešující téma v popředí, je docela problém, že mi to přijde nakonec dost naivní, nesebereflektivní a sebedůležité. Ve smyslu těch současných memů "we live in society". Když na konci ve zpomaleném záběru sledujeme smějící se publikum ve znamení toho, jak strašné je, že se lidé baví u NEPOCTIVÉ (!!!) televizní soutěže, tak jsem si jen říkal, co si Robert Redford myslí, že hrozného to má o společnosti říkat, a co mu dává právo pohoršovat se nad lidmi, kteří se prostě dobře baví u něčeho, co beztak nemá žádnou hodnotu bez ohledu na autenticitu či neautenticitu soutěžního aspektu. Ne že by na celém tom procesu nebylo co ke kritizování, naopak, ale myslím, že tenhle film si to celé zarámoval tak absurdně, že funkční reflexe není schopný. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Robert Redford dal divákům šanci nahlédnout pod pokličku jedné televizní soutěže a je to nahlédnutí velmi zajímavé a kvalitně natočené. Vynikající jsou hlavní hrdinové "duelu" - John Turturro a Ralph Fienes, kteří se tak trochu díky vlastní naivitě stali loutkami v rukou mocipánů z televizního zákulisí. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Film byl nominován celkem na čtyři OSCARY, za Nejlepší režii, Nejlepší scénář, Nejlepšího herce ve vedlejší roli - Paul Scofield a Nejlepší snímek. Natočeno : USA 1994. Režie - Robert Redford. Scénář - Paul Attanasio. Kamera - Michael Ballhaus. Hudba - Mark Isham. Hrají - John Turturro (Herbie Stempel), Rob Morrow (Dick Goodwin), Ralph Fiennes (Charles Van Doren), Paul Scofield (Mark Van Doren), David Paymer (Dan Enright), Hank Azaria (Albert Freedman), Christopher McDonald (Jack Barry), Jack Gilpin (Jack)..a další. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5...Tento film je jedinečný svojou zápletkou a filozofickým backroundom. Máme tendenciu veriť všetkému, čo je v TV a brať to ako samozrejmosť. Pritom sme dennodenne masírovaný množstvom dezinformácií, v podstate manipulovaný a ľahko ovplyvniteľný. Tento film má všetky predpoklady na to byť perfektným...režisérom a producentom je detailista a pedant Redford, námet zaujímavý a nadčasový, herci vynikajúci bez výnimky...Ale predsa sa nepodarilo udržať moju pozornosť a úplné "zanietenie". Predpokladám, že to bolo slabou dynamikou, občasným motaním sa v kruhu, dĺžkou...Skrátka myšlienka a posolstvo u mňa jednozančne vyhrali nad diváckym zaujatím... O tom, že Quiz Show je filmom hodnotným ale diskutovať netreba, to je jasné. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Člověk tak nějak vždy trošku tušil že v televizních soutěžích nemusí být vždy vše naprosto košér a nějaký ten dopředu připravený scénář u nich vskutku "hrozí". Pod pokličku jedné takové soutěže nás nechává nahlédnout Robert Redford. Velká škoda slabšího obsazení hlavních rolí. Nějaký vyložený tahoun zde chybí. Je zajímavé jak těžké svědomí dříve lidé mívali a raději se dobrovolně přiznali. V menší roli je nepřehlédnutelný Martin Scorsese. Zajímavý poutavý filmík, u něhož je hodnocení 78% přepálené. Maximálně 70% si ovšem zaslouží. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (9)

  • Paul Attanasio získal cenu BAFTA za nejlepší adaptovaný scénář. (Terva)
  • Film se objevil na 10. místě v seznamu nejlepších filmů roku 1994 filmového kritika Roberta Eberta. (Delock)
  • V roce 2008 přiznal Charles Van Doren, že ve filmu je mnoho pravdy z doby, ve které byl uveden. Zároveň však tvrdil, že měl přítelkyni, o které se ve snímku nezmínil. (Terva)

Reklama

Reklama