Reklama

Reklama

Epizody(14)

Obsahy(1)

Závěrečná etapa výpravy Dana Přibáně a jeho „žlutého cirkusu“ uzavírá cestu kolem světa ve znamení objevování nového i lehce nostalgickou připomínkou starého. Nejdelší „trabantí“ seriál má čtrnáct půlhodinových epizod uzavřených prodlouženým speciálem. Za už tradičním pojetím divácké dokumentární komedie je vyprávěn příběh o rychle se měnícím světě a o tom, že události kolem jsou mnohem blíže, než se někdy zdají být, a mnohem aktuálnější, než vypadají. Příběh je stále o souboji s divočinou, nebezpečí a černočerném humoru, ale i o lidech, o setkáních příjemných i nepříjemných na pětiměsíční cestě dlouhé přes 17 000 kilometrů. Výprava tentokrát vyrazí z nejjižnějšího cípu Indie přes Nepál do Himaláje, kde se pokusí překonat výškový rekord dvoutaktního auta a vyjet do výšky přes pět kilometrů nad mořem. Dál nejistým Pákistánem přes ostře sledovanou Čínu až do Samarkandu, nejvýchodnějšího bodu první cesty a místa, kde trabant poprvé objede svět, a pak ve svých stopách po jedenácti letech od první výpravy konečně zpátky domů. K velkolepému přivítání na nejkrásnějších 1000 kilometrech Slovenskem a Českem. Žlutý cirkus tvoří tradiční dvojice trabantů, maluch a jawa. Z velké části jede sestava z minulé výpravy. V trabantu Egu náčelník Dan Přibáň, kameraman Zdeněk Krátký a fotograf Vojta Duchoslav, sehrané realizační jádro minulého filmu a seriálu. V trabantu Babu první cirkusový hudebník a druhý fotograf Slovák Marek Duranský s nováčkem Lukášem Venclíkem, kavárenským povalečem, který nikdy neřídil auto a nemá moc času se to naučit. Samozřejmostí je nesmrtelný optimista a motocyklista Slovák Marek Slobodník. Polská posádka malucha zůstává velmi dlouho otevřená. Radek zůstal po minulé cestě v Asii, a nikdo neví, kde a co s ním je, a tak je vše na hasiči Honzovi Setvínovi, který sám nachystal malucha a není si jistý, zda se na Radka více těší, nebo se ho děsí. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (14)

Trabantem kolem světa (2019) (E01) 

Úvodní rekapitulace a vysvětlení, proč právě tato cesta byla určitě fajn. Ale neubráním se pocitu zbytečného tahání času. Do stopáže se vešla hromada bezvýznamných záběrů a nevtipných hospodských dialogů. Mnohem více, než v předchozích počinech žlutého cirkusu. Zatím tomu pořádně schází drajv. To chce někdo opravdu sledovat svatby členů posádky a podobné píčoviny? Já chci sledovat dokument o cestě kolem světa, kteří tvůrci slibují. Nikoli rodinné trampoty a kdo má kolik dětí. Tento díl si zasloužil pečlivější prostříhání. Uvidíme, zda i další díly budou uměle dofouknuté, nebo se pro změnu začne něco pořádného dít. Úplný průser to každopádně nebyl. Slabší 3 kousky. ()

Blbec s razítkem (2019) (E02) 

Byrokratické píčoviny jsou neodmyslitelnou součástí každé cesty a osobně jsem rád, že jim byla věnována valná většina dílu. Příjemné osvěžení a 100x lepší než sledovat svatby a jiné s cestou zcela nesouvisející nesmysly. V předchozím dílu jsem měl trošku obavy s výběrem posádky, ale vypadá to, že by to nemuselo být až tak zlé. Za sebe pálím skoro 4 kousky. Na to, že se jednalo o jeden z těch "čekacích dílů", kluci využili čas v Indii docela atraktivně. Divák se dokonce občas dozví i něco zajímavého, protože Dan má evidentně nastudováno. ()

Bez motoru do Indie (2019) (E03) 

Tak kdo má a nemá rád pálivé jídlo už bychom věděli. Těším se, co zajímavého se o Indii dozvíme příště. Nemá to ani zdaleka takové grády, atmosféru a humor, jako počátky trabantího cirkusu, ale podívat se na to určitě stále dá. Už to celé jaksi moc není ani o té cestě, jako spíše jakási autorská onanie jednotlivých postav. Snad jen Marek Slobodník zůstává stále stejným srdcařem a už jen kvůli němu stojí za to na seriál koukat. A také mě trošku sere, že to je pořád nějaký takřka hotýleček se snídaničkama a spršičkama, kde je kurva nějaké spaní venku? Žlutý cirkus nám zbohatl a zpohodlněl, což je na kvalitě hodně cítit. Ale jak říkám, pořád se na to dívat určitě dá, jen už mi u toho tolik nestojí péro. Lepší 3 kousky. ()

Bohové, sex a bolavý zadek (2019) (E04) 

Souhlasím se spolukomentátory. Celý seriál mi přijde naprosto šíleně sestříhaný. Trošku takové home video z cest. Zatímco v minulých dílech jsme stále dokola poslouchali, že hasič nemá rád pálivé jídlo, tak v tomto dílu pro změnu sledujeme, kde všude se dá v Indii vykoupat. Každopádně jsem rád, že už jsou kluci v plném pohybu. Hned to má celé větší grády. Konečně vandrování po venku. Pokus o výrobu domácího čaje byl také příjemným zpestřením. A hlavně jsem se dokonce zasmál. Snad jen prdelních operací mohla střižna zařadit méně. Za mě slabší 4 kousky. ()

Hranice a pohřební hranice (2019) (E05) 

Sice ne tolik vtipné ani tolik motoristické, jako předchozí epizoda, ovšem vykompenzovala to v tomto případě velice zajímavá zastávka u řeky Gangy obohacená mimo jiné luxusním songem. Indie nabídla opravdu zajímavé zážitky a značnou diverzitu. Jsem zvědavý, jak to bude v případě dalších zemí, které mám z nějakého důvodu v hlavě zafixované, jako méně zajímavé. Třeba budu příjemně překvapený. Docela mě zarmoutila zpráva o Radkově, v nejlepším případě, značně zkrácené účasti. Byl by býval dobrým komediantem. Znovu pálím slabší 4 kousky. ()

Úplně jiný Nepál (2019) (E06) 

Po úvodních rozpačitých dílech mám pocit, že jsou kluci zpátky ve hře. Chytlo to tempíčko, spousta oprav, vandrování, poznávání zajímavých míst, kultur a jídel. Za mě se seriál rozhodně začíná pozvolna přibližovat maximální spokojenosti. I ty vtípky jsou jaksi lepší. Doporučuji sledovat ve společnosti se sedmičkou vína. Snad jen mě tam trošku sere ten spěchač Vojta. Mám dojem, že se kvůli tomu zbytečně přichází o dobré záběry na zajímavých místech. Například vynechání dnu s dětmi ve škole jsem poněkud nepochopil. Jasně propásli je, ale snad se dá někde ožrat, přenocovat a počkat si na ně další den. Nepál byl méně zajímavý než Indie, ale to bylo zřejmě způsobeno především tím, jakou rychlostí byl profrčen, což je za mě trochu škoda. I přesto se cítím se seriálem velmi spokojen a poskytuje solidní zábavu a příjemnou atmosféru. ()

Mistrovství světa v zírání (2019) (E07) 

Indie je mega zajímavá země mnoha miliónů barev, chutí a lidí, takže jsem rád, že se do ní kluci po rychloprojížďce Nepálu zase dostali. Moc hezky se na to celé kouká. Ať už se jedná o chlastačku na ambasádě, nebo nechutný smog v hlavním městě. Nejvíce mě osobně dostala návštěva Tibetu, který mám nakoukaný z různých dokumentů. Nehezký osud nádherné kultury sežranou rozmachem čínského průmyslu, kde už se z tamní kultury prakticky stala pouhá turistická atrakce, což je obrovská škoda. Každopádně záchodový výhled zde mají bezkonkurenční a už jen ten je důvodem pro návštěvu. Hodně nebušená a zajímavá epizoda. Jsme v půlce a krásně se to celé rozjelo. ()

Trabant vs. Himálaje (2019) (E08) 

Velká spokojenost! Začínám dostávat přesně to, co jsem od seriálu čekal. Luxusní destinace, trable na cestách, radost z jízdy, humor. Dostává se na všechno. Zásadní a snad jediný nedostatek téro série spatřuji ve zběsilém tempu celé expedice. Za vinu jsem to dával Vojtovi, ale ukázalo se, že výletníci mají turbíny v zadku spíče kvůli končícím vízům v určitých zemích. Každopádně je to obrovská škoda a kluci si tu cestu snad ani nemůžou pořádně užít. Vypořádávají se ale s evidentní časovou tísní více než obstojně, taková indická sáňkovačka neměla chybu. Opravdoví šílenci, to se v nich zkrátka nezapře. ()

Nejvýš, jak to jde (2019) (E09) 

Je paradox, že díl, kde není prakticky nic kromě výškové nemoci a nádherné krajiny, byl zatím snad ten vůbec nejzajímavější. Všechen respekt chlapům. Zřejmě by mi vybuchla hlava, mám problém i s podstatně nižšími výškami. Nádherná práce kameramana, který sice není skoro vůbec vidět, ale za kamerou dře a odvádí naprosto mimořádnou práci. Moc hezky sestříhané a ozvučené. Myslím si, že tvůrci krásně vystihli veškerou poetiku místa. Tento díl člověka úplně mega vtáhl do děje. Jen tak dál. Za mě pálím plnou. ()

Čím níž, tím hůř (2019) (E10) 

Po poetické idylce na vrcholcích hor, museli kluci o kousek dál urychleně vystřízlivět. Brodění prakticky korytem řeky v horách, to byl prostě mazec a tuhle zkušenost klukům teda vůbec nezávidím. Jsou věci, které je lepší sledovat z teploučka domova. Zlatým hřebem dílu, ba dokonce seriálu, byl rozhodně zodpovědný indický kamioňák, který když řídí, tak si whisky ředí. To byl docela masakr, když ožralej projížděl úzké horské průsmyky jako Loprais. Úžasná epizoda plná napětí. ()

Byrokrati, válečníci a kuchaři (2019) (E11) 

Zajímalo by mě, zda oba Mareky napadají nápady na písničky spontánně během cesty, nebo je mají připravené v předstihu, protože jsou jednoduše boží. I když byl tento díl spíše byrokratický, neboť se skoro celý odehrával v okolí indicko-pákistánských hranic, tak mu nelze snad nic vytknout. Další bombová epizoda z Indie a Pákistánu, ať už co se týče zajímavosti (velké štěstí, že jim před nosem uzavřeli hranice a viděli jsme díky tomu naprosto šílenou "show" zavírání hranic), nebo skvělého a stále fungujícího humoru, což je vzhledem k počtu epizod takový malý zázrak. Měl jsem z výběru cestujících značně rozporuplné pocity, ale musím uznat, že sebranka je to opravdu skvěle vyvážená. Trošku slabší než dvě předchozí luxusní epizody, ale musím dát opět plnou. ()

Jak divoký je Pákistán? (2019) (E12) 

Po prohlídce indicko-pákistánské hranici došlo i na prohlídku té pákistánsko-čínské. Bylo zajímavé sledovat, že se kluci bez policejního doprovodu v Pákistánu prakticky nemohli jít ani vysrat. Opatrnosti není nikdy dost a v podstatě to z tohoto dílu vyznělo, že žlutý cirkus měl policejní doprovod při průjezdu napříč celou zemí. Na jednu stranu divák vidí luxusní pákistánskou pohostinnost muslimům vlastní a na stranu druhou šílenou opatrnost. Jen tak pro zajímavost. Všiml si při průjezdu Pákistánem někdo nějaké ženy? Hezky to tam mají kluci zařízené. Zajímavý kontrast ve srovnání s Indií. Těším se na Čínu. Očekávám, že tam to bude ještě o stupeň až dva horší. ()

Velký čínský bratr (2019) (E13) 

Některé země je lepší "procestovat" z pohodlí domova. Čínské kamery jsou mi dobře známé z různých předchozích dokumentů, přesto se nad nimi každý pozastaví, protože tento nepříjemný fenomén nenajde člověk snad nikde jinde na světě. Čína je mimořádně zajímavá země, která plně využívá expansivní technologický rozmach ke svému prospěchu. Ať už člověk pracuje nebo podniká v kterémkoli odvětví, tak Čína je vždy zemí číslo jedna, se kterou se mu vyplatí spolupracovat. Postupně převálcují celý svět. Líbí se mi, že žlutý cirkus do dílu zvládl začlenit i procestování posledních zbytků oblastí, které ještě nebyly počínštěny a udržuje se v nich tradiční kultura. Je to trošku smutný obrázek sledovat, kterak nádherná kulturní velmoc s neskutečně dlouho tradicí postupně podléhá technologickému rozmachu a ve spojení s nastoleným režimem je to přímo ďábelská kombinace, která jistě ještě neřekla své poslední slovo. ()

Velká cesta domů (2019) (E14) 

Luxusní, klukům patří velký dík. 14 dílů zprostředkovalo opravdu luxusní porci radosti a zábavy a moc se budu těšit na další výpravu. Moc pánům přeji elán i pomoc od fanoušků do dalších cest, protože jsou jednoduše fantastičtí. Zdokumentovaných cest v naších luzích a hájích mnoho není, takže trabanty vítám s maximálním nadšením. Jedinými nedostatky na této cestě jsou absence Radka, který je dokonalý blázen, který k výpravě prostě paří, ale co naplat, když je kokot a poté především šibeniční hnaní termínu porodu (což mě všeobecně celou sérii sralo), protože dnes se prostě nosí lehce přihřátá účast otců u porodu, což dříve bylo naprosto nepředstavitelné. Je to takové svazující a jaksi porušující hlavní moto, že cesta je cíl. V tomto případě byl cílem právě cíl, což zbytečně ubírá na kráse a zajímavosti celému dokumenty. Poslední 3 země byly profrčeny tak rychle, jak se to jen dalo. Kluci mají kliku, že v jejich branži neexistuje v naší zemi důstojná konkurence, takže to na skvělý zážitek s rezervou stačilo. Normálně mám chuť si připomenout i starší série. ()

Reklama

Reklama