Reklama

Reklama

Epizody(14)

Obsahy(1)

Závěrečná etapa výpravy Dana Přibáně a jeho „žlutého cirkusu“ uzavírá cestu kolem světa ve znamení objevování nového i lehce nostalgickou připomínkou starého. Nejdelší „trabantí“ seriál má čtrnáct půlhodinových epizod uzavřených prodlouženým speciálem. Za už tradičním pojetím divácké dokumentární komedie je vyprávěn příběh o rychle se měnícím světě a o tom, že události kolem jsou mnohem blíže, než se někdy zdají být, a mnohem aktuálnější, než vypadají. Příběh je stále o souboji s divočinou, nebezpečí a černočerném humoru, ale i o lidech, o setkáních příjemných i nepříjemných na pětiměsíční cestě dlouhé přes 17 000 kilometrů. Výprava tentokrát vyrazí z nejjižnějšího cípu Indie přes Nepál do Himaláje, kde se pokusí překonat výškový rekord dvoutaktního auta a vyjet do výšky přes pět kilometrů nad mořem. Dál nejistým Pákistánem přes ostře sledovanou Čínu až do Samarkandu, nejvýchodnějšího bodu první cesty a místa, kde trabant poprvé objede svět, a pak ve svých stopách po jedenácti letech od první výpravy konečně zpátky domů. K velkolepému přivítání na nejkrásnějších 1000 kilometrech Slovenskem a Českem. Žlutý cirkus tvoří tradiční dvojice trabantů, maluch a jawa. Z velké části jede sestava z minulé výpravy. V trabantu Egu náčelník Dan Přibáň, kameraman Zdeněk Krátký a fotograf Vojta Duchoslav, sehrané realizační jádro minulého filmu a seriálu. V trabantu Babu první cirkusový hudebník a druhý fotograf Slovák Marek Duranský s nováčkem Lukášem Venclíkem, kavárenským povalečem, který nikdy neřídil auto a nemá moc času se to naučit. Samozřejmostí je nesmrtelný optimista a motocyklista Slovák Marek Slobodník. Polská posádka malucha zůstává velmi dlouho otevřená. Radek zůstal po minulé cestě v Asii, a nikdo neví, kde a co s ním je, a tak je vše na hasiči Honzovi Setvínovi, který sám nachystal malucha a není si jistý, zda se na Radka více těší, nebo se ho děsí. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele LachtanShows k tomuto seriálu (9)

Trabantem kolem světa (2019) (E01) 

Sice jsem viděl v dubnu už sestříhanou kinoverzi, ale rád si ten příběh, okořeněný o spoustu neviděných záběrů a zážitků, dám s radostí znovu. ()

Blbec s razítkem (2019) (E02) 

Na těch seriálových verzích mi trochu vadí, že trvá klidně 3 díly, než se opravdu vyrazí s trabanty na cestu. Nicméně je na druhou stranu fajn vidět jejich putování i z jiného pohledu, než za okny žlutého cirkusu. ()

Bez motoru do Indie (2019) (E03) 

Souhlasím, že se start cesty příliš protahuje, ale vzhledem k tomu, že jsem už viděl filmovou verzi, mi nevadí nahlédnout mnohem detailněji do peripetií na celé cestě. ()

Bohové, sex a bolavý zadek (2019) (E04) 

To, co bylo na této půlhodince dobré, už znám z filmu a to, co bylo přidáno, mě příliš nezaujalo. ()

Hranice a pohřební hranice (2019) (E05) 

Peripetie na indických silnicích jsou pro onen dopravní nesystém takhle z pohodlí domova opravdu směšné. Být ovšem účastníkem tamního provozu, tak se asi zblázním. ()

Úplně jiný Nepál (2019) (E06) 

Trochu dýl mi trvalo se k seriálu vrátit, ale teď jsem odhodlaný jej konečně dojet. Stejně tak, jako jsou kluci odhodlaní dojet do těch Himalájí. ()

Mistrovství světa v zírání (2019) (E07) 

Indie je zásluhou své gigantické rozlohy jednou z nejrozmanitějších zemí světa a zrovna na odysee žluté výpravy je to hodně poznat. Člověk si ani není jistý, zda ho láká tenhle kus světa navštívit. ()

Trabant vs. Himálaje (2019) (E08) 

Miluju hory. Jakýkoli sebemenší pohled na tu nejmocnější formu přírody po celém světě. A každý (nejen) dokument, který se v nich pohybuje či se jimi přímo zaobírá. ()

Nejvýš, jak to jde (2019) (E09) 

Připadá mi, že trabantům víc sedí ta seriálová forma, poněvadž jsem se v kině na posledním filmu i místy nudil. Ale vidět bonusové záběry k tomu, co už mě postupně přestávalo zajímat, mě zase nakoplo poslední žlutou cestu obdivovat. ()

Reklama

Reklama