Reklama

Reklama

Princezna Nevěsta

  • USA The Princess Bride (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinové bez bázně a hany, chrabří piráti, všemocní kouzelníci, démoničtí zlouni a princezna čekající na záchranu – prostě pohádka, jak má být, jen tentokrát trochu lépe a s nadhledem... Žila, byla překrásná dívka jménem Pomněnka, která vyrůstala na statku. Tam také pracoval mladý čeledín Westley a jak už to tak bývá, postupně oba zjistili, že je k sobě něco pojí. Přísahali si věčnou lásku, ale aby mohli být svoji, odešel Westley do světa vydělat si peníze. Jenže loď, na které se plavil, přepadl Strašný pirát Roberts, jenž jak známo nebere zajatce. Truchlící Pomněnka padla do oka rozmarnému princi Humperdinckovi a ten oznámil, že si ji vezme za ženu. Ale než dojde ke svatbě, odehraje se sousta věcí, počínaje únosem princezny a konče znovuzrozením Westleyho. A to nemluvě o nezměrných dobrodružstvích, která naši hrdinové cestou za láskou a svobodou budou muset podstoupit, a setkáních s roztodivnými postavami jako jsou veršující obr Fezik, strůjce zázraků Divotvorný Max a především mistrovský šermíř Inigo Montoya. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (427)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Americká pohádka... docela kuriózní záležitost sama o sobě. Tak či tak si dokážu představit, že kdybych viděl Princeznu patnáct let zpátky, byl by to film mého dětství... Takhle se sice ohlédnu, smeknu klobouk před velice svěžím humorem, který prosvítá jinak nijak zvlášť fantastickým (v obou smyslech slova) příběhem a propůjčuje mu punc výjimečnosti, krásnou Robin a charismatickými pány Elwesem a Patinkinem, ale nemůžu než nepřipomenout, že novější, žánrově podobné filmy (Stardust, Big Fish) si mé srdce získali víc. 60% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Snažím si představit, že jsem americký teenager, který vyrostl s Princeznou Nevěstou jako kultovní srdcovkou, a vidím poprvé nějakou českou pohádku. Byly by mé pocity podobné, jako když jsem český (ex)teenager, který vyrostl s českými pohádkami jako se srdcovými kultovkami, a vidím poprvé Princeznu Nevěstu? Protože mé pocity z Princezny Nevěsty jsou tak trochu "bože, osmdesátky musely být strašná doba" a "dost toho násilí je zároveň neškodné a samoúčelné" a nejvíce "všichni ti lidé na internetu, jejichž nebetyčnou chválu na Princeznu nevěstu jsem všude možně slyšela, ve mě vytvořili nesplnitelné očekávání"? Nebo jsou možná moje národnost a ostatní filmy vcelku irelevantní, ale je důležité, že už nejsem ani dítě, ani puberťák, a tak se zasměji několika povedeným vtipům, položím si filosofickou otázku, jestli mi přijde atraktivnější Robin Wright nebo Cary Elwes, protože jsou oba fakt až neuvěřitelně krásní, ale jinak zůstávám vůči magii tohoto filmu zcela imunní? ()

Reklama

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Od režiséra Roba Reinera, ktorý už dvakrát pôsobivo adaptoval romány, resp. novelu a román Stephena Kinga (PRI MNE STOJ!, MISERY NECHCE ZOMRIEŤ) som, priznám sa, takú odľahčenú, krásnu a pri tom nie príliš tradičnú rozprávku ani veľmi nečakal. Atmosféra snímky je priamo úžasná, jedineční sú herci, hudba, aj humor, ktorým film disponuje... Nedokážem si pomôcť, ale Princezná Nevesta na mňa pôsobí neuveriteľne sviežo a oslobodzujúco. Je pravda, že milujem aj tradičné české "pohádky", niečo podobné k nám ale spoza veľkej mláky zavíta len ojedinele. Palec hore pre všetkých, ktorí sa na filme podieľali, ja osobne vyzdvihnem hercov na čele so sympatickým Carym Elwesom, Petera "Columba" Falka ako rozprávača, či šermiara Mandyho Patinkina vo vedľajšej úlohe a ako čerešničku na torte som si na záver ponechal nádhernú, povedal by som až okúzľujúcu Robin Wright Penn, vtedy v podstate ešte len slobodnú Robin Wright. Končím ale so slovami, odporúčam všetkým a to všetkými desiatimi.:) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle byla fakt vyborna pohadka, prislo mi to jak hranej Shrek. I kdyz je dej vcelku jednoduchej a kulisy pusobi obcas docela levne, presto mi to nevadilo a fakt dobre jsem se bavil. Do toho vseho naprosto genialni (vetsinou hodne vtipny) dialogy, velmi slusny souboje, skvela hudba, ktere by ale mohlo byt vic, vypravec Peter Falk a vynikajici hlavni dvojice v podani Caryho Elwese a Robin Wright Penn, ty byli fakt skvely. A z vedlejsich postav se mi nejvic libil Mandy Patinkin. I kdyz film na par mistech krapet ztraci tempo, presto jsem se vyborne bavil. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že môj vek desaťnásobne prekračujúci vek cieľovej skupiny divákov, môže byť prekážkou v zhodnotení diela, ktoré nepochopiteľne figuruje v Top 250 IMDb a má aktuálne 78 % od užívateľov ČSFD. Anglosaské rozprávky vo všeobecnosti narážajú na moje, slovanskými rozprávkami vyformované, vnímanie. Ako vo všetkom, i tu existujú nejaké výnimky (Hviezdny prach). Ale tento film považujem za nepodarok vo všetkých ohľadoch. Nie je možné ho považovať za predstaviteľa ktoréhokoľvek žánru uvedeného v popiske. Dokonca ani ako paródiu, ktorá nie je uvedená. Ale v poriadku, ak sa to niekomu páči má na to rovnaké právo, aké ja mám na to, aby sa mi film nepáčil. Dávam iba dve hviezdičky. Jednu pre Petra Falka a druhú pre chorého chlapčeka. Viac ani ň. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (31)

  • Během takzvaného souboje důvtipu vše, co řekne Vizzini (Wallace Shawn), dává smysl, paradoxně ho ale nenapadlo, že by mohly být otrávené oba poháry. V určitý moment, kdy zmíní, že Westley (Cary Elwes) zdolal Fezzika (André René Roussimoff), tudíž je mimořádně silný, si můžeme všimnout, že Westleymu ztuhnul úsměv, ale když Vizzini opět začal mluvit, tentokrát o souboji s Inigem (Mandy Patinkin), Westleymu došlo, že Vizzini prostě plácá a nemá ponětí, který pohár je otrávený, a opět se na něj usmál. (Nick321)
  • Film se měl původně točit již 70. letech a Fezzika měl hrát Arnold Schwarzenegger. Když došlo k natáčení o 12 let později, byl Arnold již takovou hvězdou, že si jej studio nemohlo dovolit zaplatit. (Kulmon)

Reklama

Reklama