foto

Kareem Abdul-Jabbar

  • nar. 16.4.1947 (71 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se v New Yorku jako Ferdinand Lewis Alcindor. Jeho předci pocházejí z karibského ostovního státu Trinidad a Tobago. Otec se živil jako policista, on se však zapsal do dějin jako jeden z nejlepších basketbalistů všech dob. Zpočátku vystupoval pod zkrácenou formou svého jména Lew Alcindor (známý též jako "Big A"), než přijal muslimské náboženství a definitivně si změnil jméno na Kareem Abdul-Jabbar. Basketbalu se začal věnovat již na střední škole. V r.1969 se s konečnou platností prosadil do NBA kde vystřídal dresy Milwaukee Bucks (1969-1975) a Los Angeles Lakers (1975-1989). Už za své hráčské kariéry se stal doslova legendou, když ovládl prakticky veškeré statistiky nejtěžší ligy na světě. Dodnes drží celou řadu rekordů NBA ve skórování, mnohokrát byl zařazen do All-star týmu soutěže. Jako první basketbalista odehrál v NBA 20 sezón a získal šest ocenění pro nejužitečnějšího hráče ligy. Se svými 218 centimetry výšky platil ve své době též za nejvyššího profesionálního hráče planety. Sportovní kariéru uzavřel ve svých dvaačtyřiceti letech v r.1989, o šest let později byl uveden do Síně slávy NBA.

Díky své ohromné popularitě začal dostávat nabídky na účinkování v různých televizních pořadech a seriálech. K filmu se ovšem dostal až díky slavnému hongkongskému herci a mistru bojových umění Bruci Lee. Kareem byl Bruceův velký přítel a studoval pod jeho vedením bojové umění Jeet Kune Do. Bruce chtěl využít Kareemovy obrovité postavy na plátně a natočil s ním v r.1972 legendární bojovou scénu pro připravovaný akční snímek GAME OF DEATH. Jeho klub nechal kvůli této roli údajně pojistit Kareemovy nohy na milion dolarů. Kvůli Bruceově předčasné smrti bylo ovšem natáčení zastaveno a film se dočkal uvedení do kin až v r.1978. Kareem byl jedním z těch co pomohli snímek dokončit a ten se nakonec i bez přímé účasti zemřelého mistra stal kultovní záležitostí.

Kareem se pak objevil ve spoustě dalších malých filmových rolích, za zmínku stojí třeba úloha pilota v parodii PŘIPOUTEJTE SE, PROSÍM! anebo ve sportovní komedii THE MIGHTY DUCKS. Hostoval rovněž v řadě seriálů (JUMP STREET 21, MATRIX, SCRUBS...). Mohli jsme jej vidět i v mnoha dokumentech o životě Bruce Lee.

Kareem je rozvedený, má čtyři děti. V prosinci 2008 mu byla diagnostikována leukémie. I kdyby toho však ve svém životě již mnoho nestihl, už teď zůstane zapsán v paměti sportovních i filmových fanoušků.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2000 Bruce Lee in G.O.D.: Shibôteki yûgi
1998 Pivní bratři
1996 Nejtvrdší zápas (TV film)
1995 Ernest boduje
Zapomeň na Paříž
1994 Šampióni 2
1991 New Kids on the Block at Disney-MGM Studios: Wildest Dreams (TV film)
1990 Malcolm Takes a Shot (TV film)
1989 Oddíl z Beverly Hills
Oklamaný (TV film)
1988 Fialový návštěvník
1986 Ask Max (TV film)
1985 Fletch
1984 Hero Who Couldn't Read, The (TV film)
1980 Připoutejte se, prosím!
1979 Fish That Saved Pittsburgh, The
1978 Hra smrti

TV seriály

2019 Teorie velkého třesku (TV seriál)
The D & D Vortex (S12E16)
2018 Huangovi v Americe (TV seriál)
Fresh Off the RV (S05E01)
2012 Guys with Kids (TV seriál)
Nová holka (TV seriál)
Hlavně normálně (S01E20)
2011 Simpsonovi (TV seriál)
Mnoho tváří lásky (S22E17)
2008 The Sarah Silverman Program. (TV seriál)
There's No Place Like Homeless (S02E12)
2006 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Můj Kabrňák (S05E12)
1997 Gregory Hines Show, The (TV seriál)
1996 Boston Common (TV seriál)
Buddies (TV seriál)
Raymonda má každý rád (TV seriál)
1995 Plný dům (TV seriál)
Štastné místo (S08E16)
1994 Svědectví (TV seriál)
The Critic (TV seriál)
1993 Konečně zazvonilo, nová třída (TV seriál)
Living Single (TV seriál)
Matrix (TV seriál)
1992 Martin (TV seriál)
1991 Good Sports (TV seriál)
1990 Fresh Prince (TV seriál)
Uncle Buck (TV seriál)
1987 Jump Street 21 (TV seriál)
1986 Amen (TV seriál)
1985 Stingray (TV seriál)
1984 CBS Schoolbreak Special (TV seriál)
1983 Příběhy z temnot (TV seriál)
1978 Diff'rent Strokes (TV seriál)
1977 Man from Atlantis (TV seriál)
1976 Cos (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)
Emergency! (TV seriál)
1967 Mannix (TV seriál)

Dokumentární

2018 Quincy
2016 AC Green: Iron Virgin (TV film)
2015 Kobe Bryant's Muse - a.z.
2011 The Savoy King: Chick Webb & the Music That Changed America
2010 Magic & Bird: A Courtship of Rivals (TV film) - a.z.
2009 Jak Bruce Lee změnil svět (TV film)
2008 The Black List: Volume One
2005 Fathers of the Sport
2002 Bruce Lee: The Immortal Dragon (TV film)
2000 Bruce Lee: Cesta bojovníka
1999 Bruce Lee: The Legend Lives On (TV film) - a.z.
1998 Path of the Dragon, The
1997 Blue Note - A Story of Modern Jazz (TV film)
1993 Drakova kletba
1992 To nejlepší z bojových umění
1990 Eyes on the Prize II (TV seriál)
1989 NBA Awesome Endings
1984 Olympic Gala (koncert)
1973 The Real Bruce Lee - a.z.

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2013 The Arsenio Hall Show (TV pořad)
2011 The Chew (TV pořad)
2010 Postavte se rakovině (TV pořad)
Rally to Restore Sanity and/or Fear, The (TV pořad)
2009 Tonight Show with Conan O'Brien, The (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2005 Girls Next Door, The (TV pořad)
2004 Rub, The (TV pořad)
The Apprentice (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
1996 68. Annual Academy Awards (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1986 The New Hollywood Squares (TV pořad)
1984 Jeopardy! (TV pořad)
Pryor's Place (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1977 Laugh-In (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1952 The Bob Hope Show (TV pořad)
Today (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 The Black Eyed Peas feat. The World - #WHERESTHELOVE (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace