Reklama

Reklama

Uspořená libra

(TV film)

Jan WerichJiří Sovák v brilantní komediální miniatuře o jedné libře... Dva opilci si chtějí na poště vyzvednout libru, aby měli za co pít. Po mnoha nepříjemnostech jim úřednice libru nevydá a dokonce na ně pošle místního policistu. (Česká televize)

Recenze (141)

easaque 

všechny recenze uživatele

4* i přes jednoduchý scénář mě tato televizní jednoaktovka bavila, protože herecká squadra v čele s Werichem a Sovákem zajišťuje téměř jistotu kvality. A překvapilo mě zde ze zajímavostí, že se docela hodně improvizovalo. Takže do síně slávy televizní zábavy rozhodně patří. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Vy ste tady pro veřejný blaho vobčanů, a né, abyste byla drzá a lascívní!" Televizní klenot, v němž jsou vynikající všichni herci. O Janu Werichovi a Jiřím Sovákovi není třeba se zbytečně rozepisovat, ale připomenul bych také vynikající postavu paní, která chce poslat dopis do Tararingapatamu, v podání Stelly Zázvorkové. 100% ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Krátká komedie, která přesahuje komedie velké. Jan Werich ukazuje svůj nejdokonalejší herecký um i genialitu ve scénáři, na kterém se i podílel (a který nedodržoval) a hlavně svých osobitých replikách ("vezměte si ty své parafernálie", nadívaný klobouk, atd.). Nesmíme samozřejmě zapomenout na ostatní výtečné herce: Jiřího Sováka, Stellu Zázvorkovou, Janu Werichovou a samozřejmě policistu ala Vlastimil Brodský. Po konci tohoto příběhu jsem si jen povzdechl: "Kde jsou ty časy, kdy humor měl takovou úroveň?" 95% ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Ty moc nevyskakuj, ty žížalko! Ste tady kvůli mě nebo já kvůli vám?! Takoví jako já vám platíme gáži, né? Vy ste tady pro veřejný blaho vobčanů a né abyste se tady na mě vytahovala a byla drzá a lascívní. Jedno z nejklasičtějších děl rané televizní tvorby šedesátých let je mistrnou připomínkou zlatého věku české komedie a zároveň v něm lze vysledovat přímý odkaz na ostrovtip Osvobozených tak, jak jej diváci znali ještě z předválečných let. Rozepisovat se o skvělých hereckých výkonech Wericha, Sováka a Zázvorkové by bylo nošením dříví do lesa, nicméně je obdivuhodné, jaké možnosti skýtá dialog tří postav. Věc v současné televizní dramaturgii takřka nemožná. ()

Milonak 

všechny recenze uživatele

Jak mám osazenstvo tohoto filmu velice rád (a myslím VELICE), tak tohle mě fakt nepobavilo, naopak jsem se obrovsky nudil a měl jsem problém to vůbec dokoukat do konce i přes délku pouhých 35 minut. Werich tady hraje v poloze, která se mi prostě nelíbí a stejně tak Sovák - ačkoliv jsou oba jinak skvělí herci a patří mezi naše top herce celé filmové historie. Celé je to jakési otravné a nudné, nezasmál jsem se snad ani jednou a jednu hvězdu dávám skutečně jen z úcty k hereckému ansámblu, který se zde sešel. 20% PS1. možná to bude znít někomu strašně, ale svoji strojeností a jakousi "nepřirozeností" mně to bohužel připomíná velkou spoustu estrád z produkce českých televizí a to zejména TV Nova. PS2. zajímavý komentář "lubospoti" - Menšíka jsem si nevšiml...:-)) ()

Galerie (2)

Zajímavosti (9)

  • Jana Werichová si ve filmu nejen zahrála, ale celou hru také přeložila. (milaneg)
  • Stella Zázvorková se přiznala, že oba protagonisty Wericha se Sovákem v průběhu natáčení nenáviděla, protože ji při natáčení stále provokovali, pošťuchovali a nenechali „dělat umění“. Následně dodala: „Dneska bych se už tomu zasmála.“ (sator)
  • Protože se Werichovi Sovákův klobouk líbil víc, před natáčením proběhla výměna a Werich si jej ponechal. Následně tuto záměnu využili během improvizací při natáčení a vznikla díky ní i scéna s "nadívaným kloboukem". (Nach)

Reklama

Reklama