Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1973 sa Frank Bledsoe (Paul Bettany) a jeho 18-ročná neter Beth (Sophia Lillis) vydajú na cestu z Manhattanu do Creekvillu v Južnej Caroline na pohreb člena rodiny. Nečakane sa k nim pridá Frankov milenec Walid (Peter Macdissi). (dwdb)

Videa (2)

Trailer

Recenze (20)

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Koukat na Bettanyho a Lillis, i když si zrovna jen tak povídaj v dineru, je neuvěřitelná rozkoš. Paul je excelentní herec vážnejch rolí, prokázal to nejednou; zato Sophia má těžkej úkol obhájit svou pozici, jakou jí vydobyl první díl nový adaptace TO – a řekl bych, že tady si vede nadmíru dobře. Rozkoš naopak neni, že i dneska jsou furt v populaci zabedněný homofobové nechápající, že svou sexuální orientaci si stejně jako barvu očí nebo svý rodiče nevybíráte. Tohle je podobenství o tom, jak dovedou svym jednáním zabít ve vás veškerou odvahu žít, již vám dodávaj ti ostaní. Film je takovej (pun intended) ginger shot: malej, zato silnej. Zasloužený čtyři rudý. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Sledujeme mladou, chytrou a nadějnou Beth, která bohužel pochází ze zabedněné jižanské, vesnické rodiny. Je tu ale strýček Frank z New Yorku, se kterým si nejvíce rozumí, protože má mnohem méně omezený pohled na svět. Vzájemná dynamika této dvojky a jejich konverzace o světě táhnou celý snímek, od kterého jsem čekal obyčejnou příjemnou jednohubku. Ovšem film mě nakonec odzbrojil, hloubkou postav a dramatičností některých scén. Ano, není to v základu nic světoborného, ale to co film chce odvyprávět, vypráví nejlépe jak může. Divák je dosazen do bot naších hrdinů a člověk s nimi o to více prožívá strach z rodinného přijetí, kdyby jim ukázali své celé já. Uncle Frank mě překvapil tím, kolik silných a zapamatovatelných scén nabízí. Ať jde o flashbacky, hotelový pokoj, scénu u náhrobku a nebo samotné finále. Paul Bettany podal silný a uvěřitelný výkon. Zasazení do roku 1973 přidává snímku příjemnou atmosféru. Prostě krásná a silná záležitost, která si zaslouží mnohem více pozornosti. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Najväčšou prednosťou filmu je to, že sa príbeh odohráva v roku 1973. Tá atmosféra kontrastu medzi voľnomyšlienkárskym New Yorkom a konzervatívnym prostredím nejakého "zapadákova" v South Caroline bol vodou na mlyn pre celý dej s témou predsudkov voči homosexuálnym vzťahom strýčka Franka. Napriek tomu, že to bol ďalší z plejády filmov s témou LGBTI, tento bol vcelku zaujímavý a nebolo to až také klišé ako pri väčšine iných s touto témou. Frank bol riadny sympaťák, rovnako aj jeho neter Beth, ktorá bola charakterovo tou najpríjemnejšou súčasťou celého príbehu. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Uncle Frank v podstatě nenabízí žádný nový příběh v rámci svého žánru, nicméně je to pěkně napsané a hlavně uvěřitelně zahrané, takže tomu člověk odpustí jistou absenci námětové invence. Ballův snímek stojí zejména na hereckých výkonech: Paul Bettany mě v roli minulostí zmítaného Franka opravdu mile překvapil, podobně jako mně doposud neznámá Sophia Lillis, jež si mě i přes své skrovné herecké zkušenosti dokázala získat. Nesmím opomenout zmínit menší, nicméně i tak zapamatovatelné role Margo Martindale, Stephena Roota a "truebloodovské" (a devadesátileté!) Lois Smith. Zpočátku jde o veskrz rutinně natočené drama o složitých rodinných vztazích, jenž se však postupem děje mění v solidní a hutný příběh s nejednou silnou scénou - ať už šlo linii Franka se Samem, (zdrcující) promluvu otce k synovi, čtení závěti, konfrontaci na hřbitově či závěrečnou rozmluvu Franka s matkou. Vytknul bych snad jen rozhovor bratrů u rakve a do jisté míry zbytečnou příběhovou vsuvku s Brucem. P.S. "Mothers know!" ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Príbeh o veľkom gay coming oute strýka Franka na zapadákove v jednej typicky vidláckej a pobožnej rodinke. Film, ktorý po dejovej stránke neprináša nič nové a ani novátorské, ale všetky tie klišé vďaka skvelému scenáru a bezchybným hereckým výkonom zase po miliónty prvý krát fungujú. A to jak odľahčené, tak aj vážnejšie a dojímavé scény. Film je podaný v pozitívnom duchu, takže napriek niektorým členom rodiny, ktorí nie sú schopný sa s inakosťou u člena rodiny vyrovnať, to má dá sa povedať, že dokonalý happy ending. V centre príbehu sú tri skvelé postavy. Trpiaci strýko Frank v podaní Paula Bettanyho. Jeho roztomilý a vždy pri ňom stojaci partner, ale najviac ma bavila nádherná neter v podaní Sophia Lillis, ktorá celý príbeh rozpráva. Zo začiatku to vyzeralo, že to bude film o nej a o tom ako sa vidláčka vymanila zo svojho prostredia a dostala do veľkomesta, ale nakoniec sa z nej stal len pozorovateľ a rozprávač Frankovho príbehu. Čo je trochu škoda. Mohla mať aj ona nejakú výraznejšiu líniu a bolo by to za dokonalých 5*. Ale aj takto dávam spokojných 8/10. Viac takýchto gay filmov, ktoré nasypu soľ do rán homofóbom až im praskne cievka. ()

Zajímavosti (2)

  • Film obsahuje mnohé reálne prvky z rodinného života režiséra a scenáristu Alana Balla – napr. hlavná postava filmu Frank (Paul Bettany) má nielen meno po Alanovom otcovi, ale taktiež čiastočne zachytáva jeho minulosť. (drake31)

Reklama

Reklama