Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1973 sa Frank Bledsoe (Paul Bettany) a jeho 18-ročná neter Beth (Sophia Lillis) vydajú na cestu z Manhattanu do Creekvillu v Južnej Caroline na pohreb člena rodiny. Nečakane sa k nim pridá Frankov milenec Walid (Peter Macdissi). (dwdb)

Videa (2)

Trailer

Recenze (20)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Uncle Frank v podstatě nenabízí žádný nový příběh v rámci svého žánru, nicméně je to pěkně napsané a hlavně uvěřitelně zahrané, takže tomu člověk odpustí jistou absenci námětové invence. Ballův snímek stojí zejména na hereckých výkonech: Paul Bettany mě v roli minulostí zmítaného Franka opravdu mile překvapil, podobně jako mně doposud neznámá Sophia Lillis, jež si mě i přes své skrovné herecké zkušenosti dokázala získat. Nesmím opomenout zmínit menší, nicméně i tak zapamatovatelné role Margo Martindale, Stephena Roota a "truebloodovské" (a devadesátileté!) Lois Smith. Zpočátku jde o veskrz rutinně natočené drama o složitých rodinných vztazích, jenž se však postupem děje mění v solidní a hutný příběh s nejednou silnou scénou - ať už šlo linii Franka se Samem, (zdrcující) promluvu otce k synovi, čtení závěti, konfrontaci na hřbitově či závěrečnou rozmluvu Franka s matkou. Vytknul bych snad jen rozhovor bratrů u rakve a do jisté míry zbytečnou příběhovou vsuvku s Brucem. P.S. "Mothers know!" ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Sledujeme mladou, chytrou a nadějnou Beth, která bohužel pochází ze zabedněné jižanské, vesnické rodiny. Je tu ale strýček Frank z New Yorku, se kterým si nejvíce rozumí, protože má mnohem méně omezený pohled na svět. Vzájemná dynamika této dvojky a jejich konverzace o světě táhnou celý snímek, od kterého jsem čekal obyčejnou příjemnou jednohubku. Ovšem film mě nakonec odzbrojil, hloubkou postav a dramatičností některých scén. Ano, není to v základu nic světoborného, ale to co film chce odvyprávět, vypráví nejlépe jak může. Divák je dosazen do bot naších hrdinů a člověk s nimi o to více prožívá strach z rodinného přijetí, kdyby jim ukázali své celé já. Uncle Frank mě překvapil tím, kolik silných a zapamatovatelných scén nabízí. Ať jde o flashbacky, hotelový pokoj, scénu u náhrobku a nebo samotné finále. Paul Bettany podal silný a uvěřitelný výkon. Zasazení do roku 1973 přidává snímku příjemnou atmosféru. Prostě krásná a silná záležitost, která si zaslouží mnohem více pozornosti. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Príbeh o veľkom gay coming oute strýka Franka na zapadákove v jednej typicky vidláckej a pobožnej rodinke. Film, ktorý po dejovej stránke neprináša nič nové a ani novátorské, ale všetky tie klišé vďaka skvelému scenáru a bezchybným hereckým výkonom zase po miliónty prvý krát fungujú. A to jak odľahčené, tak aj vážnejšie a dojímavé scény. Film je podaný v pozitívnom duchu, takže napriek niektorým členom rodiny, ktorí nie sú schopný sa s inakosťou u člena rodiny vyrovnať, to má dá sa povedať, že dokonalý happy ending. V centre príbehu sú tri skvelé postavy. Trpiaci strýko Frank v podaní Paula Bettanyho. Jeho roztomilý a vždy pri ňom stojaci partner, ale najviac ma bavila nádherná neter v podaní Sophia Lillis, ktorá celý príbeh rozpráva. Zo začiatku to vyzeralo, že to bude film o nej a o tom ako sa vidláčka vymanila zo svojho prostredia a dostala do veľkomesta, ale nakoniec sa z nej stal len pozorovateľ a rozprávač Frankovho príbehu. Čo je trochu škoda. Mohla mať aj ona nejakú výraznejšiu líniu a bolo by to za dokonalých 5*. Ale aj takto dávam spokojných 8/10. Viac takýchto gay filmov, ktoré nasypu soľ do rán homofóbom až im praskne cievka. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Najväčšou prednosťou filmu je to, že sa príbeh odohráva v roku 1973. Tá atmosféra kontrastu medzi voľnomyšlienkárskym New Yorkom a konzervatívnym prostredím nejakého "zapadákova" v South Caroline bol vodou na mlyn pre celý dej s témou predsudkov voči homosexuálnym vzťahom strýčka Franka. Napriek tomu, že to bol ďalší z plejády filmov s témou LGBTI, tento bol vcelku zaujímavý a nebolo to až také klišé ako pri väčšine iných s touto témou. Frank bol riadny sympaťák, rovnako aj jeho neter Beth, ktorá bola charakterovo tou najpríjemnejšou súčasťou celého príbehu. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Lidé co říkají že Zelená kniha je průměrné a vypočítavé drama, by si měli pustit tohle. Je to tak trochu veselé, tak trochu smutné, tak trochu krásné, tak trochu děsivé, tak trochu chytré a tak trochu prázdné. Alan Ball bude asi lepší scenárista než režisér. Paul Bettany a Sophia Lillis jsou naštěstí hodně fajn. Peter Macdissi hraje bohužel mírně afektovaného slizouna, ale hraje ho dobře, což je ještě horší. A sem si dosaďte moralizování a povyšování se nad homofoby, bez čehož se očividně žádný komentář k tomuto filmu neobejde. ()

Zajímavosti (2)

  • Film obsahuje mnohé reálne prvky z rodinného života režiséra a scenáristu Alana Balla – napr. hlavná postava filmu Frank (Paul Bettany) má nielen meno po Alanovom otcovi, ale taktiež čiastočne zachytáva jeho minulosť. (drake31)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno