Reklama

Reklama

Nadaný žák

  • USA Apt Pupil (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sir Ian McKellen a Brad Renfro se představují v hlavních rolích tohoto znepokojivého psychologického thrilleru, natočeného na motivy románu Stephena Kinga. Todd Bowden (Renfro) je nadaný šestnáctiletý středoškolák, jehož začnou zvráceným způsobem fascinovat zvěrstva nacistického Německa poté, co tuto látku začnou probírat v hodinách dějepisu. Jeho záliba se však nebezpečně zvrhne, když odhalí v osamělém starém sousedovi nacistického válečného zločince Kurta Dussandera (McKellen). Bývalý velitel koncentračních táborů se již mnoho let skrývá pod falešnou identitou v mírumilovném americkém městečku. Todd však své závažné odhalení neohlásí a výměnou za to přinutí Dussandera, aby odhalil temná tajemství, která jsou už celá desetiletí pohřbena v hlubinách zapomnění. Mezi mladíkem a starcem s otřesnou minulostí pomalu vzniká zvláštní pouto, jehož důsledky budou strašlivé... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Bryana Singera poznám ako režiséra perfektných X-menov alebo napríklad Valkýry, no všetko sú to rozpočtom veľké filmy. Nadaný žiak je skromná až psychologická dráma, ktorú nenapísal nikto menší ako Stephen King. Takže tu máme brilantného režiséra, ktorý perfektne pracuje s atmosférou a napätím a na druhej strane výborný príbeh. No a nemôžem zabudnúť ani na perfektného Iana McKellena, ktorý v tomto období ešte nehral svoje najlepšie a najznámejšie postavy (Gandalf / Magneto). A zvyšok známych mien, ktorý zo Singerom dlhodobo pracujú - kamera (Newton Thomas Siegel) a hudba (John Ottman) - už iba pridali korenie a podieľali sa tak na ďalšom výbornom filme Bryana Singera. 80% - 4* ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Chytrý, hezký a hodný chlapec, z kterého jde hrůza, pokud se vám podaří proniknout do jeho nejskrytějších myšlenek. Kde je to nejtemnější já každého z nás a čeho jsme schopni, pokud se dostaneme do určité situace, to je otázka, která vás možná napadne při sledování velmi slušné adaptace Kingovy knihy. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem. Psychologická základna postav nebyla dostatečně silná v kontextu s jejich vyvíjením stejně jako s konstrukcí a spádem příběhu. Nevěřil jsem McKellenovi válečného zločince (i když třeba takový pochod byl působivý), nevěřil jsem Renfrovi proměnu z premiantského studentíka na zvráceného a vulgárního puberťáka a ani tak na první pohled sugestivní a strhující vyprávění o plynových komorách mě nijak výrazně nerozhodilo. Singer neumí pracovat s emocemi. To je fakt, který mi na jeho filmech vadí a nepamatuji si, že by mě nějaký z jeho výtvorů po této stránce jakkoli obohatil. Možná se pletu, jen jednoduše nejsem na laděn na jeho struny. Velice zajímavá látka, šokující scéna s veteránem v nemocnici a tím to asi tak hasne. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

A já si říkám, co se u nás na ulici pořád ztrácejí kočky. Jestli on za tím nebude soused - taky se rád po domě producíruje v uniformě elektrikáře.. Singer začal zhmotnění Kinga brilantně, nicméně postupem času mírně ztrácí vypravěčský dech a hlavně odvahu opustit vyjeté koleje žánru přitlačením na pilu fatálností knižní předlohy. Není ovšem pochyb, že legendární McKellenův "kuchyňský marš" je jedna z nejděsivějších filmových scén vůbec - dvojnásobně silná v tom, že byla natočena jen za pomoci těch nejzákladnějších prostředků (hudba, střih, herectví obou protagonistů). Co si budeme nalhávat, menší, či větší míra fascinace zlem je v každém z nás a jen na nás taky záleží, zda se dokážeme udržet za hranicí a nestaneme se jeho součástí.. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Novela NADANÝ ŽÁK ze sbírky ČTYŘI ROČNÍ DOBY (ve stejné sbírce najdeme mimo jiné i VYKOUPENÍ Z VĚZNICE SHAWSHANK) vykresluje příběh zkažného mladíka, který pátrá po věcech, které se děly v nacistických mučírnách během druhé světové války. Je to jeho "velký zájem". Jednoho dne narazí na Kurta Dussandera, který byl v té době vedoucí koncentračního tábora v Patinu. Začne ho vydírat a chce po něm, výměnou za mlčenlivost, vyprávět příběhy. Příběhy o mučení a smrti židovských vězňů... Je vidět, že Bryan Singer Stephena Kinga opravdu respektuje. Věrně převedl atmosféru z knihy do filmu a celkem obstojně upravil děj. Trochu jsem byl zklamaný koncem, který je v tomhle případě spíše naznačený a více "Happyendovský", zatímco v Kingově verzi je tvrdší a v celkovém kontextu příběhu působí lépe a realističtěji. Kdybych před filmem nečetl knihu rozhodně bych byl spokojenější. Avšak potěšil mě Jan Tříska, který hrál svou drobnou úlohu skvěle a taky David Schwimmer v trochu netradiční roli Eda Frenche alias, Teniskového Peta alias Gumáka Eda. :) ()

Galerie (49)

Zajímavosti (26)

  • Kolem 39. minuty v tělocvičně hodí Todd (Brad Renfro) vší silou basketbalový míč na zraněného holuba. Míč hned potom sbírá ze země v místě, kde stojí. Míč by se určitě po takto prudkém hodu odrazil a nezůstal by ležet na zemi. (icewhite)
  • Při úvodních titulcích je možno zahlédnout mimo jiné i fotku Adolfa Hitlera a Josefa Mengeleho. (pornogrind)
  • Střihač a autor hudby k tomuto filmu John Ottman měl mít původně ve snímku dvě malé role, ale nakonec byly obě vyškrtnuty. Nejdříve měl být slyšet mimo záběr jeho hlas na začátku, ovšem na poslední chvíli byl vyměněn za hlas Christophera McQuarriea. Dále měl být viděn jako dirigent orchestru ve scéně maturity, avšak i z této scény byl vystřižen. (Othello)

Související novinky

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Reklama

Reklama