foto

David Schwimmer

  • nar. 2.11.1966 (49 let)
    Astoria, Queens, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Čo si budeme nahovárať - napriek niekoľkým filmovým úlohám zostane David Schwimmer navždy predovšetkým šarmantným Rossom Gellerom z populárnych "Priateľov". Táto rolička ho - rovnako ako aj jeho parťákov - vyniesla na herecké výslnie a iba jej môže vďačiť za to, že patrí k najobľúbenejším mladým hercom súčasnosti. Spočiatku však jeho vzťah k televízii nebol príliš pozitívny a na casting "Priateľov" išiel skôr s nechuťou, ako s povzbudzujúcim pocitom možnej perspektívy. Ale poďme pekne po poriadku.

David sa spočiatku venoval herectvu iba v divadelnej sfére a aj to iba v rámci voľného času. Počas štúdií na Beverly Hills High sa aj so spolužiakom Jonathanom Silvermanom (neskôr takisto televíznou hviezdou) angažoval v niekoľkých divadelných produkciách. Po maturite sa nejaký čas rozhodoval medzi štúdiom medicíny a práv (obaja rodičia sú právnikmi), ktoré chcel absolvovať na chicagskej Northwestern University. Práve v tomto období však jeho športový vzťah k hraniu prerástol v niečo viac, a tak sa jeho pôvodné plány stali minulosťou. Schwimmer však neišiel cestou svojich kolegov - namiesto štúdia drámy a herectva sa rozhodol rovno založiť divadelnú spoločnosť Chicago's Lookingglass Theatre Company.

Prvé skúsenosti s filmovaním získal vďaka roli vraha v televíznom filme SMRTIACE MLČANIE (1989). Ohlasy, ktoré získala táto snímka, však boli načisto zdrcujúce a sklamaný David sa rozhodol vrátiť so Los Angeles. Dištancoval sa od komercie a médií a všetok čas začal venovať svojej divadelnej spoločnosti Lookingglass. Vplyv tamojších pomerov v ňom však začal časom opäť prebúdzať nutkanie uspieť aj na tomto poli, a tak si od divadelného hrania občas odskočil aj k televíznym projektom (Zákon v L.A., Newyorskí policajti). A takým spôsobom sa po množstve malých, nevýrazných roličiek dostal až k "Priateľom". Producenti si boli od začiatku istí, že je pre rolu hanblivého, neurotického a lásku hľadajúceho paleontológa ako stvorený. Po etablovaní seriálu sa Schwimmerov herecký status značne vylepšil a okamžite začali prichádzať ponuky na kvalitnejšie celovečerné filmy. Prvú príležitosť na stvárnenie hlavnej postavy dostal v čiernej komédii THE PALLBEARER (1996), kde sa po jeho boku zablysla tiež Gwyneth Paltrowová. Významnejšími kúskami v jeho hereckej filmografii sa stali tiež romantická komédia KISSING A FOOL (1998) a temná adaptácia novely Stephena Kinga NADANÝ ŽIAK (1998), v ktorej stelesnil vedľajšiu, no výraznú postavu školského poradcu.

Zlatým dolom preňho ale budú naveky "Priatelia", ktorí si medzi televíznymi divákmi časom získali enormnú popularitu. A tá bola enormná až do takej miery, že si jeho predstavitelia jedného dňa zaumienili vyletieť na svojich producentov s nasledujúcou požiadavkou - každý si zapýtal neuveriteľný honorár 250 tisíc USD za jednu jedinú epizódu seriálu. A keďže producenti nechceli o svoju dojnú kravu prísť, nemohli ináč, než súhlasiť.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2017 Pretenders
2016 American Crime Story (TV seriál)
The Verdict (S01E10)
Manna from Heaven (S01E09)
A Jury in Jail (S01E08)
Conspiracy Theories (S01E07)
Marcia, Marcia, Marcia (S01E06)
další epizody
Feed the Beast (TV seriál)
Fire (E10)
Be My Baby (E09)
In Lies the Truth (E08)
Tabula Rasa (E07)
The Wild West (E06)
další epizody
2014 Irreversible (TV film)
Tučňáci z Madagaskaru
2013 Madly Madagascar
2012 John Carter: Mezi dvěma světy
Madagaskar 3
The Big Fat Quiz of the 90s (TV film) - a.z.
The Iceman
2011 Epizody (TV seriál)
Terapie online (TV seriál)
2010 Pojďte se mnou létat (TV seriál)
2009 Šťastný a veselý Madagaskar (TV film)
2008 Madagaskar 2: Útěk do Afriky
Nic než pravda
2006 Nula od Nuly pojde
Studio 30 Rock (TV seriál)
2005 Duane Hopwood
Madagaskar
2001 Bratrstvo neohrožených (TV seriál)
Hotel
Vzpoura (TV film)
2000 Láska a sex
Řezník, kněz a prostitutka
1999 Zuřivost
1998 Nadaný žák
Přátelé
„Sladká“ pomsta (TV film)
Šest dní, sedm nocí
Tenká růžová čára
1997 Kozy, kozy, kozičky
1996 Smuteční host
1994 Monty (TV seriál)
Přátelé (TV seriál)
Vlk
1993 Pitch, The
Policie New York (TV seriál)
Twenty Bucks
Waiter, The
1992 Na rozhraní
1991 Let vetřelce
1989 Deadly Silence, A (TV film)
1988 Báječná léta (TV seriál)
Biloxi Blues

Dokumentární

2009 Studs Terkel: Naslouchání Americe (TV film)
2008 Speechless (TV film)
2004 Životopisy: Ohlédnutí s Přáteli (TV film)
2001 Making of 'Band of Brothers', The (TV film)
1999 Celebrity Profile: Henry Winkler (TV film)

TV pořady

2016 68. Emmy Awards (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2008 24/7 Chicago (TV pořad)
2003 The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2002 Jamie Kennedy Experiment, The (TV pořad)
NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)
The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2001 Friends: The Stuff You've Never Seen (TV pořad)
1999 51st Annual Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
1997 Happy Birthday Elizabeth: A Celebration of Life (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 More You Know, The (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)

Režijní filmografie

2014 Growing Up Fisher (TV seriál)
2010 Trust
2008 Malá Velká Británie v USA (TV seriál)
2007 Maraton lásky
2004 Joey (TV seriál)
1998 „Sladká“ pomsta (TV film)
1994 Přátelé (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(301)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace