Reklama

Reklama

Sex, lži a video

  • USA Sex, Lies, and Videotape (více)

Obsahy(1)

Komorní psychologické drama o svérázných vztazích mladé čtveřice a jedné kameře. Právníka, který má poměr se svou švagrovou, navštíví dávno ztracený přítel ze studií, jenž má kuriózního koníčka - natáčí ženy debatující o své sexualitě. V erotické komedii se nezvyklý vztah tří hlavních postav odhaluje s doutnající smyslností a kousavým humorem skrze sex, lži a video. James Spader si odnesl Cenu pro nejlepšího herce z Filmového festivalu v Cannes za svůj geniálně nenápadný a svůdný výkon v roli Grahama, dlouho ztraceného přítele ze studií, který se vrací zpátky do města a zásadně ovlivní životy sebestředného sukničkáře Johna, jeho andělské ženy Ann a její vyzývavé sestry Cynthie. Jeden po druhém jsou zataženi do Grahamova velmi "osobního projektu", který všechny vztahy navždy promění. (Cinemax)

(více)

Recenze (130)

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Zajímavě intimní film, který těží především z výborných dialogů, kde se řeší nepříjemná témata a postavy jsou tak sympaticky obsazené, že si ani neuvědomíte, že sledujete herce, hrající podle scénáře. Nadruhou stranu takřka neexistuje příběh, vyvrcholení snímku nijak negraduje, ale pouze zapadá do vlažného tempa zbytku dění a ani té erotiky proklamované i v názvu se dočkáme pouze v několika málo náznacích. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sex, lži a video se stal velkým překvapením roku 1989 a komerční úspěch i ohlas kritiky katapultovaly Soderbergha mezi filmařskou elitu Spojených států. Film postavený na chytrém scénáři plném zajímavých dialogů je tragikomedií pojednávající o osudech několika středostavovských Američanů, kteří si neví rady se svým sexuálním a rodinným životem. Nenápadný, ale silný film, který se zapíše do paměti diváka. Film byl velkým úspěchem Andie MacDowell, která se tak prosadila do role filmové hvězdy a v 90. letech natočila několik úspěšných trháků. Celkový dojem: 80 %. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

S důvěrou ke kameře. Voyerský zájem, medikament intimity. Otevřený záznam řečí o tělesném ráji v soukromém pekle. Společném chtíči v niterní křeči. Veřejně přerušený polibek, exkluzivní osobní příběh. O milování. Bez fyzického doteku. Člověk hledající v prázdném životním monologu smysluplný lidský dialog. Spřízněný duševní krok. Lepší druhý díl. S jiným jinde souznít, v milostném osamění. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Komorní minimalistická studie charakterů, sexuálních debat, lží a jedné nekonvenční záliby. Takto mistrně zvládnutý debut signalizuje režisérův mimořádný talent a schopnost vtisknout do filmu svůj rukopis. Název filmu napovídá, že nebude nouze o erotické scény, které by měly být jedním z hlavních důvodů, proč se pustit do projekce. Ovšem je to přesně naopak. Erotická scéna tu není v podstatě ani jedna a přece je film ve správně míře choulostivý a svým způsobem erotický. Čtveřice je geniálně napsaná a fenomenálně zahraná, zejména James Spader a Andie MacDowell, která ač zde frigidní, tak nesmírně přitažlivá a její rozhovor na kameru je pro mne tím nejsilnějším momentem filmu. Melancholická a zároveň vzrušující podívaná. 85% ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

John (Peter Gallagher) se po mnoha letech setkává se svým dávným nejlepším přítelem Grahamem (James Spader). Jeho žena Ann (Andie MacDowell) z toho není dvakrát nadšena, zvlášť když se dozví, že John Grahamovi nabídl, aby u nich pár nocí přespal. A už vůbec ne, když odhalí Grahamovu podivnou zálibu - nahrává si rozhovory s cizími ženami o sexu a intimních problémech. Když zjistí, že Grahama navštívila i její sestra, rozhodne se sama s Grahamem promluvit ... Mám rád originální filmy, ale nemusí to být za každou cenu. Sex, lži a video mi přijdou už hodně nucené, takže jsem se chvilkama docela dost nudil (možná to mohl vzít Soderbergh jako erotickej film, asi bych se bavil o chlup víc). Takhle jsem nejvíc času věnoval rozmýšlení nad tím, jestli Spaderovo háro je pravé či nikoliv :). Ale ne, nijak špatné to nebylo - naopak, docela nadstandardní zpracování milostného čtyřúhelníku (takhle se točí takovéto filmy, pane Hřebejku) a výborná Andie MacDowell k tomu... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

Reklama

Reklama