Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tom Stoppard .. Destrukce dětské duše. Už třináctiletý Christian Bale byl neskutečně oslnivý herec. Pravda, někdy je jeho chování iritující a špatně se mi jeho postava dostávala k tělu, ale v šíleném prostředí je těžké chovat se podle norem. Zvláště když jde o dítě, které tráví dospívání odloučené od rodičů v zajateckém táboře a jeho sny dostávají ve střetu s hrůznou realitou zcela jinou formu. Tohle všechno podal Bale s velkou grácii, byť byl nejspíš hodně dobře vedený režisérem. Právě Spielberg se zase ukázal jako výtečný obrazový vypravěč, na výpravě a dobových reáliích se nešetřilo a mnoho scén stojí na dlouhých expozicích a vyobrazených emocích. Velice mě potěšilo vyobrazení vzdáleného dopadu atomové bomby, zase jinak a v kontextu děje opravdu působivě! Škoda, že se nepodařilo najít optimální míru stopáže, na můj vkus se mohlo ledacos zkrátit, alespoň o trošku - hlavní myšlenka by stejně neutrpěla. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Spielberg tyhle příběhy umí vyprávět jako nikdo jiný (v tomhle případě dokonce tak dobře, že se divím, že nebyl oceněn zlatou soškou) a neuvěřitelným způsobem dokázal zachytit atmosféru druhé světové války z pohledu, který jsem snad ještě neviděl. Christian Bale hned svou první rolí ukázal, že od něj můžeme čekat velké věci a že to za těch dvacet let zvládl dokazují jeho dnešní role. Navíc John Malkovich a Joe Pantoliano tvoří vynikající dvojku a když se ukázal Ben Stiller nemohl jsem věřit vlastním očím. Je to docela zábava sledovat starší filmy s novými hvězdami. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Chris Bale nepochybně uměl hrát ještě ve stadiu embrya, ale ani on nestačil na záchranu tohoto údajného "sugestivního pekla v okupované Číně". První fantastickou polovinu Spielberg z nějakého záhadného důvodu zahodil tou druhou částí, ve které se neděje zhola nic, krom pobíhání po táboře za doprovodu slzopudné muziky a lezení do prdele ostatním zajatcům. Zřejmě jsem tu něco nepochopil, nicméně musím toto dílo zařadit mezi nejslabší režisérovy kousky. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Fenomenálně natočená válečná zkušenost z dětské perspektivy, které trochu škodí snad jen místy protahovaná stopáž a příliš mnoho finále. Jenže každá scéna je tak špičkově zinscenovaná a ozvučená a každé jedno finále tak pocitově silné a významově odlišné (důležité), že není nad čím váhat. Tady se měly válet Oscary minimálně za hudbu a hlavně za kameru. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ČÍNA NENÍ NAŠE VÁLKA“...... /// řekl taťka Brit (jako Anglán vole…) a za chvíli zdrhal tak, že v Číně nechal kluka. Příběh o anglickým smradovi (přiznejme si to - potřeboval dostat nějakou životní lekci, jen to nemusela bejt zrovna válka…) vzbuzuje emoce i válečnou poetiku. Davový scény (Čína vole…), parádní kamera, ale hlavně režie a Ch. Bale, kterej si za čtyřiadvacet let svoji čínskou misi zopakoval. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou napsal dle vlastních zážitků v roce 1984 James Graham Ballard, číst nebudu. 2.) Pamatuju ty časy, kdy z nebe padalo jídlo a bílý světlo na obloze neznamenalo, že Bůh fotografuje. 3.) Thx za titule ,,kl4x0n“ a ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Záběr na rodiče ukládající Jima do postele je převzat z obrazu Normana Rockwella "Svoboda ze strachu". Jimův otec drží noviny stejně jako otec na obraze. Rozdíl je pouze v tom, že na malbě jsou v posteli dvě děti. (Morien)
  • Titulní píseň "Suo Gân" je velšská ukolébavka. Režisér Spielberg ji vybral poté, co byl do role Jima obsazen Christian Bale, jenž pochází z Walesu. Píseň nazpíval James Rainbird. (Morien)
  • Obrovská malba na zdi, vedle které Jim (Christian Bale) vede kolo, je plakát k filmu Jih proti Severu (1939). (Džany)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama