Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Poměrně solidně zpracovaná románová autobiografie britského spisovatele J.G.Ballarda stejného názvu - Říše slunce. Ballard strávil dětství v Šanghaji s rodiči, kteří tam pracovali. Malého chlapce tak hluboce zasáhl orientální a tolik rozdílný život této části Asie a zamiloval si jí. Při japonské invazi se ztratil rodičům a nějaký čas přebýval v opuštěných domech ve čtvrti diplomatů a obchodníků. Všichni bílí dospělí i s dětmi byli deportováni do japonských internačních táborů, kde panovaly velmi otřesné hygienické podmínky a kde byl velký nedostatek potravin obzvlášť ke konci války. Tam se malý Jim také posléze dostane s americkým okradačem mrtvol a šmelinářem (Malkovichem). Vzhledem k absenci léků proti tropickým chorobám si zde smrt vybírala na internovaných značnou daň. Šanci měl jen ten, kdo měl odvahu šmelit s japonskými strážemi. Film je podán pohledem malého chlapce, pro nějž má svět jiná měřítka a jež velmi brzy uprostřed války dospěje. Proto salutuje japonským letcům a někdy se chová podivně a nelogicky... Zároveň je pohledem na jednotlivé lidské charaktery, rozdílnost chování jednotlivých národů i sondou do života v internačním táboře pro civilisty. Je také obžalobou obrovského utrpení zejména prostých Číňanů, jejichž život pro Japonce měl cenu pouze jako pracovní síly pro stavby cest, železnic a letišť. Snímek rozhodně stojí za zhlédnutí, každopádně rozhodně doporučuji si přečíst knihu Říše slunce a její pokračování Přízeň žen. * * * * * ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Co se vleče, neuteče.  Problémem filmů s dětskými hrdiny je právě ten dětský hrdina. Spielberg si na něm sympaticky nestaví domeček z karet plných emocí, ale na stranu druhou jsem brzy při sledování eskapád a dobrodružství malého kluka ztrácel pozornost. Na diváka pochopitelně číhají nástrahy v náznacích dospívání chlapce v muže a tunaj samozřejmě rámovány neradostnou realitou japonského tábora, ale je to krotké, hollywoodské čisté a krásnou literaturou šustící. ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

A zase proti proudu... Čekala jsem krásný, emocemi nasáklý příběh o ztraceném chlapci a dostala jsem až překvapivě nevyrovnaný snímek sestavený z desítek dobrých, nicméně nefungujících scén a z nepřesvědčivých výkonů (včetně geniálního Johna Malkoviche, což zabolelo). Neříkám, že je "Říše slunce" vyloženě špatná, ale od Spielberga jsem zkrátka čekala víc než jen zbytečně protahovanou a - místy až otravnou - cestu britského (super)hrdiny. Ale i přes vlnu kritiky se film chystám zhlédnout znovu (tentokráte BEZ českého dabingu), neboť nezúčastněné odříkávání + mizerné ozvučení snímku rozhodně nepřidaly... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Som rád, že aj napriek neúspechu svojho prvého tematicky vážnejšieho filmu '1941', sa Spielberg predsa len znova odhodlal natočiť poriadne dramatický príbeh, ktorý si vyžaduje rovnako veľa majstrovskej zručnosti ako predošlé popcornové kulty. S tým sa núka otázka, či ešte vôbec (snáď okrem Soderbergha) existuje ešte niekto, kto vie tak diametrálne odseknúť blockbuster od umeleckej drámy. Táto téma, pohľad na vojnu očami malého chlapca a následná deformácie detskej duše a zánik detských ideálov, sa predtým dokonale a ešte viac ohyzdne a realisticky podarila v ruskom veľkofilme 'Idi i smotri', napriek tomu tento ľudskejší variant sa mi dostal hlbšie pod kožu a dokázal ma zaujať počas celého deja a rozcitlivieť v tých správnych okamihoch. Réžia je dokonalá, oplatí sa vychutnať si každú minútu filmu, hlavne keď je na scéne malý hrajúci Boh Bale. Ten chlapec mal úspech predurčený, to čo predvádza v tomto snímku sa herecký dá porovnať s výkonmi, pre ktoré ho dnes tak milujeme. A keď niekto zvládne tak náročnú rolu (podobne ako Jennifer Connelly vo filme 'Once Upon a Time in America') tak je jasné, že herecký potenciál má aj do budúcna. Ale keď malé detské hviezdy (Edward Furlong, Macaulay Culkin) zažiaria vo filme, v ktorom sa párkrát uškrnú, či povedia pár viet, nemusí to vždy znamenať, že to bolo spôsobené herectvom. 90%. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Není úplně dobrým nápadem udělat hlavní postavou úplného kokota který nikoho nezajímá a není na něm nic sympatického, navíc vůbec nesleze z plátna, mnoho se toho kolem něj neděje, a trvá to dvě a půl hodiny. To nezachrání ani že ho hraje mladý Christian Bale, stejně doufáte že ho některý z těch japonských tanků přejede Příliš nevím co se tímto Spielberg pokoušel sdělit. Čínsko Japonská válka pohledem malého kluka zní zajímavě, jenže on to ani není dětský pohled, ale bizarní konstrukt zmateně a chaoticky kombinující komedii. válečné drama a občasnou snahu o artovku. Beru to tak že Spielberg potom natočil Schindlerův seznam jako omluvu za tenhle první nepříliš povedený pokus ze zajateckého tábora. Ale tak pořád o dost lepší než shitový 1941 , je fajn že u něj ty filmy z Druhé světové měly postupně velmi vzrůstající kvalitu. 6/10 ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Záběry ze Šanghaje se natáčely přímo ve městě, které si v tu dobu ještě zachovávalo svoji původní architekturu. Jako komparz se zúčastnili tisíce místních obyvatel i vojáci Čínské lidové armády. (Lumpy)
  • Autor literární předlohy James Graham Ballard dostal možnost si zahrát jednoho z hostů na maškarním večírku. (Lumpy)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama