Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběhy ze združstevněné vesnice se často vyznačovaly plochostí zápletek i nanášením idylických odstínů. Tentokrát měli být diváci pobaveni zmatky, které zavinila fáma o údajném budování velkého rekreačního střediska na břehu místního rybníka. Zejména směšné mělo být, jak se kdekdo snažil zbohatnout. Všimneme si sklonu k bezúčelnému karikování a laciné nadsázce, skrze níž byli pozorováni jednotliví protagonisté. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Film o ničem. Satira?! Ani omylem. Přiboudlá komunální taškařice, která nikoho a do ničeho netepe, jen mlátí prázdnou slámu. Jednotlivé situace postrádají naváznost, série veskrze trapných rádoby gagů je inscenována s překvapující neobratností, dialogy, i ty slušnější, mizí v hlubině jalového scénáře, který se ani nepokouší vytvářet základní rámec pro smysluplný děj. Katastrofální dopad Sísova režijního pojetí se projevuje zejména na výkonech většiny představitelů, kdy plejáda výborných herců nemá co hrát. Tento film skutečně nezanechá v současném divákovi hlubší zážitek, spíše se chtě-nechtě domáhá všetečné otázky: proč? ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Každý něco pořád skrývá..." (jo, třeba ukradené pomyje pro prasata pod nohavicema) a každý se taky kamsi schovává. ,,Kde by ste je měli najít? No na družstvě přeci. Tady každý myslí jenom na družstvo." Budujeme, přivážíme bagry a traktory nové techniky... Jaroslav Mareš hraje v necelé čtyřicítce o 20 let mladšího kluka s motorkou a bagrem, ale nadšení z budovatelství je z něj cítit stejně jako ve Vávrově Nástupu. Samozřejmě oslavujeme především sovětskou techniku, která nám, jak televizní vsuvka filmu napovídá, již brzy umožní let vzhůru do vesmíru. Gagarin nám sice ještě zatím nikam neodletěl, ale když se tohle děje v SSSR, proč to předem trochu neoslavit filmem? No teda, pánové!!! Takhle pitomě začínat zlatá šedesátá...? Měl jsem místy pocit, že mi z tohoto nadupaného nářezu úplně přeskočí. To přesto (nebo snad právě proto?) že tohle všechno režisér Sís nechává v příběhu vyústit do mnoha vizuálně groteskních situací, vystupňovaného sice do závěrečné pointy (což je plus), bohužel s odstupem času převažují spíše nechtěně vtipné momenty. Ledy v roce 1960 tály ještě pomalu a doba dala příležitost zatím vzniku skvělým filmům jiným žánrům, z komedií roku mne mnohem více bavili slovenští Skalní v ofsajde. Mno, na letní poledne asi ideální věc, kdy se kvůli šílené teplotě nedá jít ani ven a člověka skoro nic nebaví. Každopádně jako celek osobní přínos (třeba v rámci poznání o době) větší, než třeba jakýkoliv akční blockbuster z USA, proto ta třetí hvězda, Marthosi :). Rudolf Hrušínský skvělý i zde. (50%) ()

Reklama

Pražák 

všechny recenze uživatele

"To chce klid a pět tisíc měsíčně!" Čekal jsem politickou agitku nejhrubšího ražení, ale přijde mi, že se tam vloudila trocha nadsázky, kterou komunistický cenzor přehlédl. Celkem vtipná komedie s řadou vynikajících českých herců, kterou bohužel stahuje dolu ten varovný politický prst. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Rozkrádačky socialistického majetku, sny o rychlém zbohatnutí, imagiární kontrola, zahlazování stop. Asi takto ve stručnosti by se dala charakterisovat tato příjemná oddychovka která stojí na dobrých hereckých výkonech (Kemr, Mareš, Hrušinský a Fiala), a vtipných především zmateně orientovaných scénách, čas od času se podobný film dá zkouknout..Očumování Tatry 603 nemělo chybu, stejně tak jako Marešova Jawa 250, kterou nám svého času záviděl svět! ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Zednářská symbolika: Filipovský – skrytá ruka 13:55 Propaganda o dobývání „vesmíru“. Raketa dvacet metrů nad zemí a už se dobývá „vesmír“. Neustálé sakrování. Měsíčňan Fiala už zase sní o nesmyslu: „Budeme pěstovat kukuřici na Měsíci.“ Celkem ucházející komedie, až na závěrečnou nepovedenou desetiminutovku. Několikrát jsem se zasmál. Míla Myslíková překvapivě v roli sexy ženy. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Filmovalo se v Moravské obci Veverská Knínice a v Brně. (M.B)
  • Chaty u rybníka jsou namalovány na skleněnou tabuli. (M.B)
  • Během natáčení filmu někteří herci přespávali po hotelích, jiní však přespávali přímo ve vesnici u tamních obyvatel, a to z důvodu, aby "nasáli" tu pravou vesnickou atmosféru a mohli ji přenést do filmu. (Dave_ff)

Reklama

Reklama