Reklama

Reklama

Tajemná záře nad Pacifikem

  • Česko Konečný odpočet (neoficiální název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nacházíme se v současnosti, na palubě nejmocnější americké atomové letadlové lodi Nimitz, která je právě na cvičných manévrech v Tichém oceánu. Náhle na loď udeří nevídaně silná elektrická bouře, která tohoto ocelového giganta doslova pohltí a způsobí něco zcela nemožného: Nimitz je vržen zpět v čase do 6. prosince roku 1941. Do japonského úderu na Pearl Harbor zbývá již jen několik málo hodin. Jak se nepřátelská flotila blíží k Havaji, octnou se kapitán lodi (Kirk Douglas), expert Ministerstva obrany (Martin Sheen), svérázný letecký důstojník (James Farentino) a zoufalý senátor Rooseveltovy administrativy (Charles Durning) v situaci, kdy se musí rozhodnout mezi dvěma zcela nemyslitelnými možnostmi. Dovolí Japoncům dokonat jejich vražednou invazi, nebo zahájí masivní protiútok, který navždy změní běh dějin? V tomto dechberoucím sci-fi akčním hitu, natočeném na palubě skutečné letadlové lodi Nimitz dále hrají, společně s její posádkou, také Katharine Ross a Ron O´Neal. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (262)

Dont 

všechny recenze uživatele

Film stojí na divácky vděčné myšlence cestování časem. Kdo by nechtěl trochu poopravit dějiny k obrazu svému a když se jedná o přesun celé letadlové lodě na počátek druhé světové války v Pacifiku, tak se logicky nabízí nesmírně zajímavé možnosti. Pobaví tak očekávané momenty prozření velitelů lodi, doprovázeného nejapnými pohledy zajatého japonského pilota na americké stíhačky nebo zmatenost amerického senátora ohledně utajené supermoderní výzbroje. Když už se ale doopravdy těšíte na nějakou pořádnou akci, režisér příběh rázně utne, takže vrcholem veškeré akce je sestřelení dvou naleštěných letounů Mitsubishi A6M Zero. Herci nedostali moc prostoru k hraní, což je škoda, protože obsazení nebylo marné. Závěrečná pointa po předchozím průběhu nebyla až tak překvapivá a efektní, jak zřejmě tvůrci zamýšleli a očekávali. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z filmů který jsem miloval v dobách mého dětství. Cestování v čase je fenomén a tento film je podle mne jeden z průkopnických filmů... Co by bylo kdyby se v minulosti něco změnilo - jaký by byl život nyní... Potkávání sebe sama v minulosti a budoucnosti... To tady také najdete... Tento film a v takovém obsazení snad nemůže (úplně) zklamat nikoho... - Viděno 4x cca - 80% ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Po rokoch som si opäť pripomenul tento viacmenej podceňovaný scifi-vojnový film. A musím povedať, že so svojej atmosféry neztratil nič. Cesta v čase, to ma vždy lákalo, efekty (hlavne prechodu časovou búrkou) pôsobia aj dnes veľmi efektne a príbeh má spád. Všetko toto dokopy ma ani raz neprinútilo pozrieť na hodinky. Herci na čele so Sheenom a Douglasom boli veľmi presvedčiví a výborne sa pre nich neobyčajných rolí zhostili. Za menšie mínus by som považoval to americké "honenie si brka" nad ich technologickými výdobytkami na lietalovej lodi, ktoré hneď niekoľkokrát opakovali...ako v nejakom lacnom TV-reality dokumente. Tiež exteriérových a akčných scén mohlo byť viac. Hodnotenie: 80% ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Poctivý klasický válečně-dobrodružný snímek, který má zajímavý námět na zajímavou a pozoruhodnou myšlenku o cestování v čase a následném možném ovlivňování světových dějin (útok japonců na Pearl Harbor). Na svou dobu je film kvalitně zpracován i po technické stránce (obvzlášť souboje moderních stíhaček a starých japonských letounů Zero), za zmínku stojí i hudba Johna Scotta. Dřív originální, dnes trochu naivní ale i tak zaokrouhluji 3,5* nahoru. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Tak do Tajemné záře asi nikdy nedorostu, po mnoha letech repríza a byť jsem se patrně ošíval o něco méně, tak rozhodně nemůžu říct, že bych si z téhle technické vojenské přehlídky a oslavy US Army ucvrkával. Lidštější rozměr dodává jen  vylovený senátor se svou konku.. emancipovanou a ambiciozní sekretářkou  a adrenalin trochu zvedne  vzpoura zajatého japonského pilota, tahle epizoda pak trochu překvapí i svou brutalitou. A neurazí vlastně ani souboj amerických stíhačů s dvěma japončíky. Ve zbytku se žvaní o časových paradoxech, což zejména z úst zelených mozků zní velmi sofistikovaně a chce se tomu věřit , následuje ironizující smajlík a dvě sestřelená letadla... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Ve skutečnosti se událost týkala lodi USS Eldridge. Loď byla 15. ledna 1951 převedena na základě zákona o vzájemné obranné pomoci do Řecka, kde sloužila jako Leon (D54). Leon byl vyřazen z provozu 5. listopadu 1992 a 11. listopadu 1999 byl prodán jako šrot firmě V&J Scrapmetal Trading Ltd se sídlem v Pireu. (sator)
  • Na počátku scénáře byla inspirace takzvaným Philadelským experimentem, kdy se údajně americkému námořnictvu podařilo přenést loď Philadelphia v čase a prostoru. (sator)

Reklama

Reklama