Reklama

Reklama

Ostrov doktora Moreaua

  • USA The Island of Dr. Moreau (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladík Andrew Braddock jako jediný přežije ztroskotání lodi a dostane se na podivný ostrov. Není až tak překvapen podivínským dr. Moreauem, jako spíš podivnými tvory, ze kterých se vyklubou výsledky doktorova experimentu a snahy přetvářet zvířata na lidi. Při jedné dramatické situaci Braddock zastřelí zraněného mutanta na jeho vlastní žádost, čímž se ale proviní proti zákonu, který pro ostrov stanovil sám Moreau a ten má tedy jedinečnou příležitost zatáhnout do svého šíleného plánu samotného Andrewa.
Adaptace Wellsovy knihy nabídla především zajímavou práci maskérů a adaptace pod Taylorovým režijním vedením obdržela pět nominací Americké Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films. (Robbi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

Faustka 

všechny recenze uživatele

Nejsem si zcela jistá, zda-li Ostrov Dr. Moreaua byl tím úplně prvním zahraničním hororem (dá se použít i výstižnější: takovým pionýrským benjamínkem; ale nejspíš tomu tak bude, dle několika očitých svědků), kterému se podařilo; zcela nemožné, překonat železnou oponu(v té době 80´ zdolatelnou obtížněji, než početnou armádu Iron Manů). A také ten obdivuhodně promyšlený tah tehdejších rudých mocipánů, kteří tímto dosáhli nevídaného; zaplnili sály kin do posledního místa: jelikož Sovětské velkofilmy nebyli právě tím nejžádanějším artiklem. Už jen z tohoto důvodu by neměl být opomíjen. A nejen to; poutavý příběh dokáže oslovit i dnes, masky jsou ucházející a herecké obsazení velmi kvalitní, stačí se proto bez váhání zaměřit na tento druh fosílií :)) Upozornění pro případné zájemce: nenechte se odradit zavádějícími informacemi prodejců Levné Knihy; ten původní dabing z roku 1980, byl pouze nahrazen dabingem České televize z roku 1996: Martin Kolár, Karel Urbánek, Sabina Laurinová, Karel Chromík, Jiří Klem… ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Po podivné verzi z roku 96 konečně povedené adaptace. I bez nějaký vzpomínek (viděno poprvé) se jedná o příjemně natočenou dobrudružnou záležitost ze staré školy. Pěkná výprava, skvělé masky, vynikající herecké výkony - ať už od emocí odstřižený vědec Lancastera nebo Yorkův naivní hrdina, co se snaží zachovat lidskost. A nad tím vším režie Dona Taylora, který tyhle sci-fi fláky uměl (Útěk z planety opic, Damien, Tajemná záře nad Pacifikem). Co mě nejvíce dostalo byly souboje mutantů ze zvířaty, když si člověk uvědomí, že tenkrát neměly CGI, čili to byla vše poctivá kaskadérská práce, tak nezbývá než smeknout. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad chudobnejší príbuzný Planéty opíc ako po stránke masiek a výpravy, tak po stránke myšlienkovej. Na ten druhý až zas tak nie. Trochu naivne sa rozbiehajúci príbeh sa od istého zvratu poriadne rozbehne a nezastaví sa až do konca. Niekomu bude pripadať prvá, pomalá fáza ako lepšia, druhému, ako napríklad mne, tá druhá. Že sme aj my ľudia iba zvieratá, svedčí nielen zobrazenie výsledkov vedcových pokusov, ale aj jeho prvotná poznámka ohľadom dievčaťa, ktoré bolo nútené robiť ako dieťa prostitútku. Takéto nenápadné dôležité momenty mám na scifi najradšej. ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Vidět to jako dítě, měsíc bych z toho nespal...protože zvířecí kostými, mne vždycky děsily, ale zároveň bavily. Ono vlastně není na několik výjimek, ani poznat, o jaké zviřátko se mělo jednat. Starej Burt je v celku dobrej, ale nezáchrání celý film. Bohužel ani skvělý námět nezmůže nic proti zfušovanému zpracování, které neomlouvá ani doba vzniku. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdysi mě v kině docela děsil. Ani po letech se neztratily určité kvality - herecké výkony, působivá hudba a nádherné exteriéry. Masky nejsou špatné, ale daleko starší Planeta opic měla přeci jen dokonalejší. Nejpůsobivější mi přišly scény s divokými šelmami a jejich boj s, řekněme, mutanty. Chvílemi jsem měl pocit, že se zvířata vymkla kontrole a trhají namaskované herce opravdu. Dnes by vše vyřešily počítačové triky, a tak by i ubylo onoho svíravého až mrazivého pocitu ohrožení. Braddock se chvílemi chová jako ekologický aktivista, který v dobré víře vypouští z českých farem americké norky do přírody. Vše dobré se tak ve zlé obrátí. Doktor je naproti tomu chladný fanatický vědec, který je smířen se ztrátami a oběťmi během výzkumu. Konflikt hlavních postav s mutanty spěje nezadržitelně k děsivému finále. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (11)

  • V každé ze tří filmových adaptací se ztroskotaný hlavní hrdina jmenuje jinak. V Island of Lost Souls z roku 1932 je to Edward Parker, v Ostrov doktora Moreaua z roku 1977 je to Andrew Braddock a v Ostrov Dr. Moreau z roku 1996 je to Edward Douglas. V knižní předloze to byl přitom Edward Prendick. (Sidarius)
  • Natáčelo se na Panenských ostrovech. (Cheeker)
  • Příjmení herců titulní záporné role doktora Moreaua (Burt Lancaster) a hlavního hrdiny Andrewa Braddocka (Michael York) jsou shodou okolností stejná, jako dvou britských znepřátelených rodů, jejichž soupeření vyústilo v tzv. Válku růží. (Sidarius)

Reklama

Reklama