Pláž
Drama / Dobrodružný / Thriller
USA / Velká Británie, 2000, 114 min
Danny BoyleHudba:
Angelo BadalamentiPlakáty
Být mladý, mít možnost cestovat po světě a užívat si života, to je něco! S příslibem dobrodružství přijíždí do Thajska mladý americký baťůžkář Richard (Leonardo DiCaprio). Cestování, jak tvrdí, je hledání zážitků, hledání něčeho nového, zvláštního. V levném hotelu v Bangkoku se Richard seznamuje s mladým francouzským párem - Etiennem (Gillaume Canet) a Francoise (Virginie Ledoyenová). Ve stejném hotelu se setkává s pomateným, drogami poznamenaným Daffym (Robert Carlyle), který vypráví Richardovi nepravděpodobný příběh o tajném ostrově, Ráji na Zemi s nádhernou pláží neposkvrněnou nájezdy turistů. Druhý den nachází Richard na dveřích připíchnutý cár papíru, kde je Daffym ručně namalovaná mapa tajemného ostrova... (oficiální text distributora)
Houdini
Zlatý Medvěd - výběr(9.5.2006)
don corleone
Zajímavosti: Dvě pláže, na kterých se film natáčel v Thajsku byly zničeny v prosinci 2004 během Tsunami. Obě byly pak obnoveny jak po Tsunami, tak po filmařích. [--] První volbou na hlavní roli režiséra byl Ewan McGregor, ale studio obsadilo Leonarda DiCapria ještě předtím, než do toho mohl Danny Boyle mluvit. I když McGregor ví, že to není vina režiséra, nemluvil s ním od té doby údajně. [--] Obrovská hora, která chrání pláž byla dodána později jako počítačová animace. Pláž nebyla ve skutečnosti tak ukrytá. [--] Během natáčení se odehrál vážný incident na lodi, v ohrožení života byl údajně jak režisér, tak i DiCaprio. Je ale fakt, že takové zprávy se objevují při natáčení čím dál častěji, spekuluje se o umělém upoutání pozornosti na film. Každá reklama dobrá. [--] Mapu, kterou dá Daffy Richardovi, má na svědomí autor knižní předlohy Alex Garland. [--] Hra na GameBoyi, kterou Richard hraje je "Rampage World Tour".(22.4.2007)
Lima
Všeobecná móda nadávat na Capria šla naštěstí mimo mně, a tak jsem si bez přesudků, na rozdíl od mých mnohých přátel, vychutnal tenhle sympatický film. Zajímavý příběh s hlubším posláním, pro oko velmi atraktivní prostředí a skvělý soundtrack. Mnozí to ani nechtěli vidět z pochybného principu "protože tam je ten magor". Jejich chyba.(11.5.2003)
Radyo
Tak tohle se docela dost nepovedlo. Váhal jsem mezi jednou a dvěma hvězdičkam, ale nakonec dávám dvě, hlavně kvůli výbornému soundtracku. Ani ten však nemohl vytáhnout film z bahna. Scénář je totiž tak tragický, že by to snad ani žádný jiný režisér nedokázal přetvořit v nějaké smysluplné dílo. Tudíž je jasné, ža Danny Boyle byl od počátku postaven před neřešitelný úkol a tenhle film byl odsouzen k nezdaru ještě před svým vznikem. No a ještě slůvko k hlavní postavě - Di Caprio je naprosto zoufalý, je to bezkonkurenčně jeho nejhorší role. Ale i tohle souvisí s tím zmíněným scénářem. Jinak stála za zmínku už jen kamera - ta nechávala místy pěkně vyniknout krásy místní přírody, hlavně při záběrech zezhora. Jinak mě celkem "pobavila" pasáž, natočená ve stylu videohry. Na tohle lze říct jen: "Hmmm..."(9.7.2003)
Matty
Pláž není tím nejlepším příkladem existenciálního dramatu. I přes jeho mnohovrstevnatost lze děj shrnout do jediné věty: Týpek hledající dobrodružství se zcela náhodou dostane na pozemský Ráj (tj. plno slunce, holek a konopí), kde zjistí že žádné místo nemůže za přítomnosti člověka existovat zcela bez konfliktů, následkem čehož mu začne harašit v mozkovně. Toť vše. Fanynky božského Letce ať si bod přidají a fanoušci Dannyho Boylea nechť si jej odeberou. 60% Zajímavé komentáře: A.Kesher, Tomesh(13.11.2005)
gouryella
Z atmosferou knihy se film naprosto neda srovnat, ale je to pekna inspirace na dovolenou.(1.8.2002)
Renton
Scénář: John Hodge(22.4.2007)
Malarkey
Pláž, neskutečně známý a oblíbený film, řekl bych si, ale když pak vidím zdejší hodnocení, nepochopitelně kroutím hlavou. Sice v té době Leonardo DiCaprio nebyl tak precizní jako je dnes, ale rozhodně dokázal pobavit i jinde než v Titanicu, když na přídi lodi držel Kate Winslet a nenápadně a romanticky plul na vodě, držíc jí romanticky za ruce. Pláž je prostě pojem, hlavně tedy co se muziky týče. Ta do něj výborně zapadala a jak je uvolněný celý film svým příběhem, tak se tváří i muzika, kterou jsem znal a která mi do filmu dokonale zaplula jako kostička puzzle do skládačky. Díky tomu všemu je Pláž tak povedený film. Také ale dávám tak vysoké hodnocení, protože se mi ta příroda neskutečně líbí a máloco s palmami by mě zklamalo.(6.4.2008)
larelay
Spomienka na krasnych, sladkych 16, amfiteater, leto, teplo, lasku :) Na tento film nedam dopustit a na jeho soundtrack uz vobec nie. Aj ked ma druha polovica filmu vazne trhliny, tak ja Plaz milujem a milovat vzdy budem.(18.9.2009)
Enšpígl
Už od prvních minut filmu, jsem začal přemýšlet o svém způsobu života, o svých prioritách, svých závislostech a téhle planetě na které je přemnožen tvor, který ztratil respekt ke svému okolí - člověk . Čím více se příběh vyvíjel, čím více se proměňoval Richard, tím více jsem hostil ve své mysli depresi. Jedna myšlenka vyvracela druhou a nepomohla ani okouzlující hudba, ani nádherná příroda s mimořádně krásnými záběry kamery, abych nepřemýšlel nad hledáním neexistujícího. Mimořádný snímek, po jehož skončení můj mozek začal pracovat přesčas a ještě ke všemu velmi rád .(20.4.2008)
AngelAngie
Nemůžu si pomoct, ale kouzlo thajských pláží mi učarovalo natolik, že jsem vedle pokaždé, když film vidím .. a stejně tak, když slyším soundtrack, který bych mohla poslouchat denně pořád dokola!!! To už tak bývá, že každý máme za srdcovku zrovna film, kteří druzí příliš nevychvalují ..(21.5.2008)
Superpero
Z velice slibného nápadu se stal jen "zajímavý" film. Kdyby se na pár místech šikovně upravil děj a ta část kdy se z DiCapria stává magor byla dovedená, až do konce mohl to být brilantní film.(13.11.2005)
║Rozpočet $50miliónov║Tržby USA $39,785,027║Tržby Celosvetovo $144,056,873 ║ /80%/(7.8.2007)
mandes
rozpočet : $50 million tržby celosvetovo : $144,056,873 / Boyle chtěl kultovní film,a má ho(13.12.2006)
tron
„Samozrejme, nikdy nezabudneš, neprispôsobíš sa. Ale ideš ďalej." Knižnú predlohu Alexa Garlanda som bohužiaľ nečítal, každopádne film PLÁŽ milujem napriek tomu, že užívateľom marihuany nepoviem inak, ako feťáci. Leonardo DiCaprio (nahradil pôvodne zamýšľaného režisérovho kamaráta Ewana McGregora, na ktorého by baby do kina vraj nechodili v takom húfnom počte, ako na vtedy ešte sladky tínedžerského Lea) dominuje plátnu napriek tomu, že ho (a režiséra Boyela) štúdio Fox krotilo, "aby „neboli až takí zlí“ (= aby na film mohli chodiť aj decká a urobili z v jadre kontroverzného príbehu neškodný komerčný trhák, čo sa nakoniec nestalo, hoci hovoriť v súvislosti s PLÁŽOU ako o vyloženom finančnomprepadáku tiež nie je práve dvakrát presné). Ďalšími plusmi sú rozprávková výprava "strateného ostrova" a poetická/atmosférická hudobná zložka s kilami hypnotických pesničiek. Nechýbajú vizuálne atraktívne ľudské telá oboch pohlaví, nezabudnuteľné scény (žralok, pitie hadieho jedu, Carlyle, záver, ukrývanie v marihuanovom poli) ani Tilda Swintonová ako „pani ostrova“ (po nociach zrejme rada čítajúca Williama Godinga).(13.11.2004)
Boss321
Ani pořádně nevím, co si o tomhle snímku myslet. Ale vím určitě, že dlouho ve mě žádný film nevyvolal takové rozporuplné reakce. Do poloviny jsem si říkal, že je to prostě úžasné a uvažoval jsem i o pěti hvězdičkách. Ovšem ke konci se to vše začalo obracet a výsledné tři hvězdičky jsou při přihmouření obou očí, maximem co můžu udělit. Pro mne další film, ve kterém jsem se přesvědčil, že DiCaprio je výborný herec!(15.8.2009)
movie
DiCapria moc nemusim, ale tohle mě fakt dostalo...nádherná výprava, očistný příběh a perfektní hudba!(25.8.2002)
Marius
Skôr 3,5 *. Knižná predloha je určite lepšia, ale nie je to zas tak zlý film ako sa o tom hovorí. Vyzdvihol by som najmä nádhernú kameru, exteriéry a soundtrack je určite GENIÁLNY (počúvam častejšie než Pulp Fiction). S hercami je to horšie. Nemám pocit, že Leonardo tu ukázal čo všetko vie, aj keď pralesné a vietnamské scény boli vynikajúce. Virginie Ledoyen je nádherná a je Francúzka takže jej Francoise som doslova zhltol, i keď si tiež myslím že vie hrať aj lepšie (8 femmes). Fakt je ten, že aj kniha samotná je dosť ťažko sfilmovateľná lebo nie je nejak extra dynamická, je skôr pohodová. Boyle si mohol odpustiť aj vystrihanie niektorých postáv z knihy. Každopádne je to ale film, ktorý si vždy rád pozriem, lebo myslím, že Beach life by bolo to pravé orechové .(13.2.2004)
B!shop
Naprosta kravina, nechapu jak reziser Trainspottingu moh natocit takovou sracku. Film je zbytecne dlouhej, zapletka filmu by vystacila ani ne na hodinu. Porad jsem cekal, kdy konecne pride neco zasadniho a proto me film udrzel jakz takz v napeti, jenze kdyz se nakonec nic nestalo, tak jsem byl akorat nasranej, ze jsem se na to dival. Leonardo DiCaprio mi tu prekvapive moc na nervy nelez a kdyz pak zacal bydlet sam v dzungli tak byl docela drsnej. Poslednich zhruba 30 minut je fakt nejlepsich z celyho filmu, az na scenu z videohrou, to musel bejt reziser zrovna nalitej. Dve hezdicky davam za docela dobrej soundtrack, hezkou prirodu a par slusnejch scen - vsechny sceny s Daffym (vynikajici Carlyle), sceny se zralokem a par dalsich. Boyle se mozna snazil o kultovni film, ale stvoril naprostou blbost bez poradny zapletky a bez poradnyho deje.(13.11.2005)
Flipper
Jedine krásna atmosféra filmu sa tu dá hodnotiť. Následné akčné vypätie medzi Capriom a pašerákmi sa mi do tohto filmu nehodilo. Keby tu boli šialené poviedky zo života pár členov na ostrove, plného trávy s trochou viac poetizmu ako akčnosti, hodnotenie by bolo určite lepšie. DiCaprio sa mi páčil viac v iných filmoch.(5.11.2008)
| V kinech ČR od: | 30.03.2000 |
|---|---|