Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jihočeské vísce, uprostřed stříbrných rybníků a tmavých lesů, žije pohledný mládenec Jindřich, který se jednoho dne vydá do světa s pevným rozhodnutím vysvobodit zakletou princeznu. Na své cestě se dostane do strašidelného mlýna, kde žije se svým otcem, mlynářem, krásná Eliška. Mládenec se Elišce líbí, namluví mu proto, že v rybníce je zakletá princezna a on ve mlýně zůstává jako pomocník. To se nelíbí místnímu čertovi a vodníkovi, kteří si na mlynářovu dceru myslí. Snaží se, seč jim sily stačí, pomocí intrik a kouzel mládence ze mlýna vypudit. Ve mlýně se objevuje třetí ženich: starý, bohatý Knížepán, a protože Eliška všechny nápadníky odmítá, mlynář se rozzlobí. Urči lhůtu: buď si do úplňku ženicha sama vybere, nebo ji dostane ten, co si první o ruku řekne. Nastává boj mezi ženichy... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (625)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Predom všetkých upozorňujem, že moje nízke hodnotenie tohto titulu nemá žiadnu súvislosť s tým, že to režíroval Zdeněk Troška. Na rozdiel od niektorých tunajších expertov nemám tohto filmára zaškatuľkovaného ako tvorcu výhradne odpadových snímkov. Snažím sa hodnotiť jeho filmy bez predsudkov a čo najviac objektívne. Tak som pristupoval aj ku rozprávke "Princezná z mlyna", ktorú natočil v roku 1994. Videl som ju už viac krát, ale ani pri najlepšej vôli si ku nej neviem nájsť pozitívny vzťah. Ústredná zamilovaná dvojica Jindřich (Radek Valenta) a Eliška (Andrea Černá) mi pripadá chladná, vôbec sa ku sebe nehodia, necítiť tam žiadne iskrenie. Silne ma irituje i to príšerné duo vodníka a čerta, v podaní Jakuba Zindulku a Yvetty Blanarovičovej. Tí sú fakt zrelí na pár faciek. No a afektovaná neherečka Lucie Bíla je v úlohe čarodejnice úplne nemožná. * ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Novodobá česká pohádkova klasika. Troška, který se držel na uzdě, vynikající Blanarovičová, k nepoznání namakeupovaná a tradiční storytelling "našich" pohádek. Na rozdíl od mnoha jiných "klasik" se na Princeznu ze mlejna dá podívat se špetkou sebezapření i po x letech, ale pouze v sentimentální náladě na vánoční svátky. ()

Reklama

salahadin odpad!

všechny recenze uživatele

Když mi bylo deset, dal bych 5*. V 15 letech bych hvězdičku ubral za Jindru, v 17 bych jednu ubral za hastrmana, v 18 za čerta, v 20 letech i za tu Éééééééélišku, v 23 bych dal regulérní odpad, ale dnes - v 27 letech, se zdržím hodnocení a podotknu, že si pan kníže měl raději vzít princeznu z Knödelsteinu (IMHO jediný výborný vtip!). Pro mě ta pohádka evidentně natočena nebyla. Jen se bojím, že z jejího "kouzla" drtivá většina diváků časem vyroste, neb pitvoření, šišlání, huhňání, žužlání, žvatlání, šmrndání a hihňání příjemné není. ()

flawi.f 

všechny recenze uživatele

Tak předně určitě nebudu dávat nízké hodnocení jen kvůli tomu, že to natočil Troška. Z celé jeho tvorby filmy spíš stojí za *píp* , ale Princezna ze mlejna patří k tomu lepšímu. Určitě jí nejde srovnávat se starými, klasickými, českými pohádkami, ale i tak můžu říct, že má pro mě hezké pohádkové kouzlo. Písničky jsou fajn, postavy jakbysmet - a to hlavně čarodějnice Lucie Bílé, překvapivě mi Yvetta Blanarovičová neleze na nervy a příběh je zkrátka pohádkový. Princeznu ze mlejna mám ráda, je to zřejmě jediná "modernější" pohádka, která se mi líbí. Narozdíl od druhého dílu....tam už je to zase klasický Troška :-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tradiční jihočeské nazírání na atributy české pohádky, to jsou veškerá archetypální plus, se kterými se Zdeněk Troška naučil žonglovat na výbornou. Zdání rekapitulace starého a osvědčeného bez výrazné aktualizace mu dodnes přeje lačné publikum nikdy neznavené pravidelnými reprízami. Jako na vánoční stromeček jsou zde pak navěšeni herci, tu noví, tu osvědčení, tu celebrity. Proč to ale nakonec celé drhne? Pro karikaturu, která se přese všechno do celku vloudila a to nejen v rozměru kníže pána a jeho věrného sluhy Žána. Hra strašidel je maximálně přepálená, stejně jako dávka bodrého chasníka a celého mlýna. Snad kdyby na omak nebylo vše tak rozjasněné a líbivé, snad by to bylo ideální. Jen ta Andrea Černá časem ukázala, že něco umí... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (38)

  • Yvetta Blanarovičová v úlohe čerta musela chodiť na natáčanie v predstihu, aby maskérky mali dosť času na jej premenu. Tá trvala každý deň cez dve a pol hodiny. (Arsenal83)
  • Pohádka se dočkala vysílání například i v Singapuru nebo Hongkongu. (M.B)
  • Jakub Zindulka (vodník) si musel při natáčení dávat pozor, čeho se dotýká, jelikož zelená barva, kterou byl natřen, hodně barvila. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Reklama

Reklama